DOĞUMDA AKTİF DOĞUM FELSEFESİ


DOĞUMDA AKTİF DOĞUM FELSEFESİ
Aktif doğum ilk olarak Janet Balaskas tarafından tanımlanan bir terim ve bir felsefedir. O, aktif doğumun yeni bir şey olmadığını söyler. O normal eylem ve doğumun tanımlanmasının basit bir yoludur ve bir kadının kendi içgüdülerini ve vücudunun fizyolojik mantığını izlemesinin yoludur. O kadının katılımcılar tarafından yönetilen bir doğumun pasif alıcısı olmadığını, aksine doğum sırasında (doğururken) kendi vücudunu kontrol ettiğini söylemenin bir yoludur
Aktif bir doğum içgüdüseldir.
O tamamen sizin isteğinizle ve belirlemenizle gerçekleşen, vücudunuzu istediğiniz gibi kullanmada ve onun isteklerini/arzularını izlemede tam özgürlüğünüzün olduğu doğal ve spontan/kendiliğinden bir doğumu içerir. Aktif doğum aklın bir tutumudur. O doğal fonksiyonun, doğum sürecinin istem dışı doğasının ve de vücudunuza uygun bir şekilde pozisyon verilmesinin kabul edilmesini ve ona güvenilmesini içerir.
Aktif doğum pasif bir loğusalıktan/bağımlılıktan/tutsaklıktan daha konforlu, güvenli ve daha etkindir. Bu, eylemde aktif olan kadınları pasif, sırt üstü yatmış bir pozisyonda olanlarla karşılaştıran birçok bilimsel çalışma tarafından desteklenmektedir
Aktif bir doğuma karar verirken siz doğum yapan birisi, bir anne ve bir kadın olarak temel gücünüzü yenilemelisiniz. Siz bebeğinize de olası en iyi yaşam başlangıcını ve rahimden dünyaya güvenli bir geçiş vermiş olacaksınız. Olağandışı bir zorluk veya komplikasyon ortaya çıkarsa, siz elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı bilerek ve bunun sizin seçiminiz olduğunu ve girişimin gerçekten gerekli olduğunu da bilerek modern obstetrik bakımın güvenlik ağını kullanma konusunda serbest olacaksınız. Bu sayede, en zor doğum bile pozitif bir deneyim olabilir.
Aktif Doğumun Yararları
Eğer siz serbestçe hareket edebiliyorsanız ve eylemde ayakta durma, yürüme, dizüstü durma, oturma veya çömelme gibi konforlu, desteklenen, dik pozisyonları seçerseniz, birçok önemli avantajlar bulunmaktadır. Bu çocuk doğurmanın çok iyi araştırılmış olan bir alanıdır.
Dik durmanın avantajları:
*Yer çekimi uterus (rahim) kasılmalarına ve aşağı doğru indirme eforlarına yardımcı olmaktadır. Dik olduğunda annenin vücudu yerçekiminin aşağı doğru çekmesiyle uyum içindedir. Uzanmış olduğunda onun bebeği dışarı çıkartmak için istemsiz eforları engellenir; o bebeği yukarı doğru itmek için kaslarını daha güçlü germek zorundadır ve onun forseps veya vakum ile çekip çıkartma yardımına ihtiyaç duyma olasılığı çok yüksektir.
*Uterusun çok az gücüne gerek duyulur. Uterus kasılma sırasında öne doğru yükseldiğinden, anne öne doğru eğilerek uterusun dirençle karşılaşmadan çalışması için yardımcı olur. Eğer o sırtüstü yatarsa uterus daha güçlü ve daha az efektif çalışmak zorunda kalır.
*Anne dik pozisyondayken bebeğin başının annenin pelvisine girmesi daha kolaydır ve yer çekimi ile ilişkili olarak bebeğe pelvik kanaldan en iyi inme açısını sağlar.
*Plasental dolaşım daha iyidir. Bu da bebeğe oksijenin daha iyi sağlanmasına neden olur.
*Pelvis ve uterusu besleyen sinirler spinal kordonun alt kısmından çıkarlar ve sakrumdan (kuyruk sokumu) geçerek girerler. Eğer sinirler üzerine direkt bir bası olmazsa, daha az ağrı hissedilir.
*Anne dik pozisyonda olduğu sürece pelvik eklemler serbestçe genişlemek, hareket etmek ve bebeğin inen başına uyum sağlamak için özgürdürler! Kuyruk sokumu bebek çıkarken pelvisin çıkışını genişletmek için geriye doğru dönecek şekilde tasarlanmıştır. Bu birçok doğum eğitimi metodlarında kullanılan annenin kuyruk kemiği üzerine oturduğu klasik ıkınma (çömelip oturmak veya yarı yaslanma olarak da tanımlanan) pozisyonlarında mümkün değildir.
*Anne dik pozisyonda olduğunda onun perineal dokuları dengeli bir şekilde genişler ve bebeğin çıkan başı çevresinde geriye doğru sıyrılır. Bu nedenle epizyotomiye (vajinal yan kesiye) olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltır.
Özet olarak, aktif bir doğumun başlıca faydaları:
*Daha az ağrı olur.
*Eylem ve doğum sırasında bebeğinize daha fazla oksijen gider.
*Daha efektif dalgalar (kasılmalar) oluşur.
*Ikınmak daha kolaydır.
*Daha düşük yırtılma riski vardır.
*Doğumdan sonra siz ve bebeğiniz optimal kondisyondadır.
*Bağlanma ve emzirme kolaylaştırılır.
Op.Dr. Ali Ata ÖZDEMİR
Kadın Doğum Uzmanı
Keskesiz Doğum Eğitmeni
Hypnobirthing Eğitmeni