Doktorsitesi.com

Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Op. Dr. Bülent Arıcı
Op. Dr. Bülent Arıcı
14 Temmuz 201792 görüntülenme
Randevu Al
Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Doğum sonrası dönem, doğum eylemi sona erdikten sonra başlayan ve 6 hafta süren bir dönemdir. Doğum sonrası dönemde annede meydana gelen fizyolojik değişikliklere psikolojik ve davranış değişiklikleri de eşlik eder. Bu dönemde kadınlarda görülebilen duygulanımda dalgalanma, kendini kaygılı, takıntılı, endişeli, umutsuz, çaresiz ve yalnız hissetme ve yaşamdan zevk alamama gibi belirtiler depresif durum olarak adlandırılır. Depresif durum, normal sayılan bir hüzünlülük halinden, psikotik depresyona kadar giden bir gelişim gösterebilir ve belirtileri doğumu takip eden bir yıl içinde, herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilir. Sebepleri arasında, doğumla birlikte anne ve babada rol tanımlamalarında değişme, eşlerin çift olmaktan daha ziyade anne, baba olmaya geçiş yapıyor olası ve bebek bakımının getirdiği psikososyal stresler ruhsal sorunların ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Gebelik döneminde eşlerinden yeterli destek alamayan, evlilik ilişkilerinde sorunlu olan kadınlarda doğum sonrası depresyonunun ortaya çıkma riski daha yüksektir.

Doğum sonrası depresyonda alınacak önlemler ve tedavi yöntemleri;

Doğum sonrası depresyon durumu ortaya çıktığında istirahat ederek, bebek uyuduğunda uyuyarak, aile bireyleri ya da arkadaşlardan yardım alarak, her gün düzenli duş alıp giyinerek, dışarı çıkıp yürüyüş yaparak ve rahatlamak ihtiyacı duyulduğu zamanlarda çocuğu bir başkasına kısa süreli de olsa bırakarak rahatlamaya çalışılmalıdır. Ancak daha ağır depresif durum ortaya çıktığında mutlaka tıbbi değerlendirme yapılmalıdır. Depresyona neden olabilecek tıbbi durumları belirlemek için tıbbi muayene, tetkikler yapılmalıdır. Gerektiğinde psikoterapi yapılmalı, antidepresan veya antipsikotik ilaç uygulamasına başlanmalıdır. Kullanılan tüm ilaçlar anne sütüne geçtiği için çok mecbur kalınmadıkça emziren annelere hekimler tarafından ilaç tavsiye edilmez ve verilmez. Ancak gerekli olduğu takdirde, anne sütüne geçtiği halde bebekte ciddi yan etkilere neden olmayan bazı antidepresan ilaçlar kullanılabilmektedir.

Etiketler

Doğum sonrası depresyonDoğum sonrası depresyon belirtileri nelerdirDoğum sonrası depresyon tedavisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Bülent Arıcı

Op. Dr. Bülent Arıcı

Ondört yıllık hekimlik dönemim sürecinde endoskopik cerrahi, histereskopik cerrahi, pelvik taban cerrahisi, genital estetik cerrahi ve idrar kaçırma ameliyatlarına ilgi duydum ve bu alanlarda kendimi geliştirdim. 2008 yılı Ağustos ayında Hindistan Yeni Delhi’ de Tigo Üniversitesi’ne bağlı Laparoscopy Hospital’da Diploma In Minimal Access Surgery kursuna katıldım. Bir ay boyunca Pof. Dr. R.K. Mishra koordinatörlüğünde teorik, pratik ve canlı hayvan üzerinde laparoskopi ve histereskopi eğitimi aldım. 2013 yılından itibaren Dr. Osman Temizkan ile birlikte Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Laparoskopi ve Histereskopi biriminde, ileri düzey laparoskopik onkolojik cerrahi, histereskopik cerrahi ve derin endometriozis ameliyatlarını başarı ile yaptık. Ayrıca bu alanda kliniğimizde asistan eğitimi vererek laparoskopi ve histereskopi alanında deneyimli hekimler yetiştirdik. 2010 yılı Eylül ayında Barcelona, Sant Joan de Deu Üniversite Hastanesi’ nde Prof. Dr. Luis Amat’ ın yönetiminde pelvik taban cerrahisi, genital estetik cerrahi ve idrar kaçırma cerrahisi alanlarında teorik ve pratik eğitim aldım. 2014 yılından itibaren Dr. Osman
Temizkan ile birlikte Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ürojinekoloji polikliniği ve ürodinami ünitelerini kurarak, organ sarkması ameliyatları, mesh ile vajinal ön duvar onarımı, saksospinöz fiksasyon, TOT, TVT, mini-sling operasyonlarını ve genital estetik operasyonlarını başarı ile yaptık. Ayrıca bu alanda kliniğimizde asistan eğitimi vererek genital estetik ve idarar kaçırma ameliyatları alanında deneyimli hekimler yetiştirdik. Öğrenmeyi, yenilikleri takip etmeyi, kendimi geliştirmeyi ve bildiklerimi başkalarına aktarmayı seviyorum, bunu yaparken mutlu oluyorum.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır