Doktorsitesi.com

Doğum sancıları ve doğumla ilgili kaygılar

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
27 Temmuz 2015111 görüntülenme
Randevu Al
Doğum sancıları ve doğumla ilgili kaygılar

Bebeğinizi kucağınıza alacağınız gün yaklaştıkça hem  heyecan hem de gerginlik artar.Ama önce önünüzde doğum süreci vardır.Bu dönemde doğum koçu , size moral ve destek verecek olan yakınlarınız  önemli rol oynamaktadır.Bu sürece hazır olmak için ;

*Doğumla İlgili Bilgiler Edinin =Doğum sancılarının belirtilerini kasılmaların başladığında olacağını bilmek hastaneye zamanında yetişmenizi sağlar.Doğumhanede olacaklara hazırlıklı olmak ani olabilecek süprizleri ve hızlı değişimlere uyum sağlamanıza yardımcı olur.Örneğin doğum sırasında acil sezeryana ihtiyaç duyulduğunda aniden doğumhaneye personelin doluşması , ordan oraya koşuşturmalar sırasında erkekler şaşkına dönüp kendilerini dışlanmış gibi hissederler.Bunu önlemek için ani olabilecek olan durumlara karşı hazırlıklı olun.

*Hastaneye Ulaşabileceğiniz Yolun Haritasını Çıkarın=Evinizden veya eşinizin iş yerinden hastaneye en kısa sürede en güvenli yoldan nasıl ulaşabileceğinizi öğrenin.Kötü hava koşulları ,trafik sıkışıklığı gibi koşulları göz önünde bulundurarak her zaman bir ‘B’ planınız olsun.

*Çantanız Hazır olsun=Anne ve bebek için  ayrı ayrı kıyafetler gerekir.Bunlar ;

Anne için

-Boydan gecelik (2 adet)

-Sabahlık

-Yüksek belli ve geniş iç çamaşırı

-Büyük boy hijyenik ped (1 kutu )

-Terlik

-Hastanın özel eşyaları (diş fırçası,tarak vb)

Bebek İçin

-Çıtçıtlı body

-Ayaklı pijama

-Tulum veya alt üst takım

-Başlık ,eldiven,çorap

-Hırka veya yelek

-Battaniye ( mevsime göre ince veya kalın )

-Bebek bezi (1 paket )

-İsteğe bağlı olarak bebek havlusu

-Bebek kıyafetleri (3-4 takım )

DOĞUM SÜRECİNDE YARDIMCI OLMAK

Günümüzde babalar ve gebenin yakınları doğum sancıları ve doğum sırasında gebenin yanında bulunabiliyor.Hastaneler bu süreçte hastanın yanında kimin kalacağına dair kişi sınırlaması getirmiyor ama doğumhanede bulunacak kişi sayısını sınırlayabiliyor.

Yapabileceğiniz şeylerden bazıları;

-Eşinizin kafasını dağıtmaya çalışın

-Kasılmalarının süresini tutun.

-Kasılma anlarında gebenin omuzlarına ve beline masaj yapın.

-Ikınma sırasında ona destek verin.

DOĞUMDAN SONRA

Anne ve babaların zamanlarının çoğunu bebekleriyle geçirme  vaktidir.Eşiniz bebeği emzirirken ona moral vererek destek olabilirsiniz.Arkadaş ve akraba ziyaretlerini de kontrol altında tutabilirsiniz.Evinize geçmiş olsun adı altında misafirleriniz geldiği zaman , anne bu sırada dinlenme ihtiyacı hissederse odasına geçerek biraz istirahat edebilmelidir.Ziyaretçilerin bebeğe dokunmadan önce ellerini dezenfekte etmelerine yardımcı olun.

YAYGIN KAYGILAR

Sınırlı Babalık İzni =Bebeğin doğumunda işlerinize ara vermeden çalışmak zorunda kalıyorsanız iş programınızı aksatmadan yürütmek hem de bebeğe vakit ayırmak zor olabilir.

Yeni Sorumluluklar=Yeni doğmuş bebeklerin sürekli bakıma ihtiyaçları vardır.Beslenme,bez değiştirme,sürekli ağlama halleri bunlara ek birkaç benzer durum daha . Bu sırada da ev işlerine vakit ayırmakta gerekir.Bunlara farklı farklı zaman dilimleri ayırmak gerekeceğinden bu durum, bu sürece alışana kadar sizi yorabilir.

Bölünen Uyku=Yeni doğan bebekler anne ve babaların geceleri uykularını almalarına izin vermez.Uykusuzluk kısa sürede canınıza tak edebilir.

Eşinizle Daha Az Vakit Geçirmek=Hayatınıza yeni bir bebeğin gelmesi demek eşinizle olan sevginizi bir üçüncü kişi ile paylaşmak demektir.Bu süre içerisinde kendinizi dışlanmış gibi hissetmeniz oldukça doğaldır.

Cinsel Aktivitede Azalma=Seks hayatınıza ara vermek bazen içten içe içinizde kızgınlık yaratabilir.

Depresyon =Anne ve babalar doğum sonrası geçici  depresyona girebilirler.

 

Yazar Hakkında

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır