Doğru nefes alıyor muyuz?

Doğru nefes alıyor muyuz?

Doğru nefes alarak vücudumuzu sağlklı ve dinç tuttabiliriz. Doğuştan edindiğimiz,stres ve hatalı beslenme yüzünden kaybettiğimiz diyafram nefesi ile sağlığımızı şu günlerde ihtiyacımız olan dinginliği ,popüler bir tabir olan anda kalmayı tekrar kazanabiliriz.

Vücudumuzda devam eden yapım ve yıkım dengesi sonucu oluşan atık ürünlerinin atılabilmesi için kanın yeterince oksijenlenmesi ve lenf sisteminin iyi çalışması gerekir.Lenf sisteminin çalışması içinde iyi bir solunuma iytiyacı vardır.

İnsanlar doğuşta ve çocuklukta doğru nefes alırlar. Korkuyla , travmalarla , yanlış beslenmeyle mucizevi diyafram nefesini unutup sadece akciğerlerin üst bölümünün solunuma katıldığı göğüs nefesine dönerler. Yeterli miktarda oksijen kana ulaşamazsa, sürekli çalışan hücrelerin ürettiği zehirli gazlar oksijenle yer değiştiremez ve bedenimiz zehirli gaz çöplüğüne dönüşür. Yıkım ürünlerinini atılaması bir çok kronik hastalıpğa davetiye çıkarır.

Fibromiyalji dediğimiz çoğunlukla omuz bölgesinde olan yaygın ağrılarla kişinin yaşam kalitesini etkileyen hastalıkda şuan iyi bir örnektir. Kişide içsel bir gerginlik ve zaman içinde bunalım, yaşamdan keyif alamama gelişir. Nefes alırken omuzlarımız hareketlenir,göğüs kafesimiz yukarıya doğru hareketlenir.Bu görüntü doğru nefes almadığımızın göstergesidir.

Mide tamamen dolu olduğunda diyafram nefesi güçlesir, ciğerlerimizin diyafram yönünde oksijenle dolması imkansızlaşır ve akciğer alt lobları oksijenle dolamaz. Yani yarım kapasite bir akciğerle yaşarız. Sinir sisteminde tekrar edilen davranışların otomatikleşeceğinden bu yanlış kalıpla yaşamaya devam ederiz.

Rahat ve düz bir zemine yatıp bir elimize karnımız koyarak nefes aldığımızda karnımızı balon varmışçasına şişirmek alış süremizden daha uzun bir sürede karnımızı tam tersi indirerek unuttuğumuz mucizevi nefesi tekrar yaşamamız katabiliriz. Yaşadığımız tüm zaman dilimleri vegetatif sinir sistemine kayıtlıdır. Nefes vererek o ana odaklandığımızda geçmişimizin olumsuz kayıtlarından kurtulup şimdiki ana dönebiliriz.

Bilindiğinin aksine hızlı nefes almak vücuda daha çok oksijen değil belli bir seviyed vucutta olası gereken karbondioksit miktarını düşürür. İlk başlarda solunumun yavaş ve kontrollü boş mideyle yapılması tavsiye edilir. Nefes egzersizlerini profesyonel bir danışman eşliğinde öğrenmek daha uygun olur kaanatindeyiz.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mernuş Kadifeci Tümer

1968 yılıının mayıs ayında K.Maraşta doğdum. İlk Orta ve Lise hayatımı burada geçirdim. Erciyes üniversitesi tıp fakültesini bitirdikten sonra Kastamonu İhsangazi Sağlık Ocağında mecburi hizmet yaptım. Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesinden dahiliye uzmanlığımı aldım. Devamında aynı hastanede acil dahiliye servis sorumlusu olarak çalıştım. Daha sonra istifa ederek Özel Aksaray Hastanesinde çalıiştım. Acil serviste çalışırken hiç bir şeyi sorgulamaya zamanınız olmaz hızlı düşünüp hızlı karar verirsiniz ve tedaviniz genelde başarılı olur. Çünkü ani akut (ani gelişen ) hastalıklarda sistem (ilaçlar) mükemmel işler. Poliklinikte hasta bakmaya başladığımda ilaçların kronik hastalarda yetersiz oluğunu farkettim. Hastaların ruhunada dokunmak gerekiyordu. Nefes teknikleri, EFT teknikleri öğrenmeye, bu konuda yazılmış kitapları ...

Etiketler
Doğru nefes alma
Uzm. Dr. Mernuş Kadifeci Tümer
Uzm. Dr. Mernuş Kadifeci Tümer
İzmir - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube