Doğadan gelen ipuçlarına dikkat et!

Doğadan gelen ipuçlarına dikkat et!

Doğa ola besinlerin hepsinin ayrı ayrı faydası olduğunu biliyoruz. Fakat hangi besin hangi organa yarıyor tam bilemiyoruz. İşte burada, doğa bize ipuçları verip yol gösteriyor. Böylece, bazı besinlerin faydalı olduğu organı doğa bize açıkça belli ediyor. Biraz dikkatli olursak işimiz çok kolay.

Ceviz ve Beyin: Birçok kişinin bildiği ceviz ve beyin benzerliği ile başlayalım. Ceviz, şekil olarak beynin loblarına benzemektedir. Cevizde bulunan Omega 3 ve Omega 6 gibi doymamış yağlar, bazı vitaminler (A, B ve E vitamini gibi) ve bazı mineraller (gümüş gibi), beyin sağlığı için çok önemlidir. Hafızanın kuvvetli olması ve sağlıklı bir beyin için cevizi günlük beslenmenden eksik etme.

Havuç ve Göz: Havuç dilimi, insan gözüne benzemektedir. Havuçta bulunan beta karoten (A vitamini öncü maddesi) adlı antioksidan madde, daha iyi bir görüş için gereklidir. Rendelenmiş havucun üzerine az miktarda yağ koyarak, havuçta bulunan vitaminleri (A vitamini) vücudumuza alabiliriz.

Kivi ve Göz: Kivi dilimi de insan gözüne benzemektedir. Kiviyi havuçtan ayrı tutan şey ise, kivide bulunan lutein adlı antioksidan madde, C ve E vitaminleridir. Yaşa bağlı görme kayıplarına karşı kivi iyi bir koruyucudur.

Domates ve Kalp: İkiye bölünmüş domates, görüntü olarak kalbin karıncık ve kulakçık isimli bölgelerine benzemektedir. Domatese kırmızı rengini veren likopen maddesi, iyi bir antioksidandır, LDL kolesterolü düşürür ve damarlarda plak oluşumunu engelleyici etkisi vardır. Domates bu etkilerinden dolayı kalbi korur. Likopenden daha iyi faydalanmak için, domatesi biraz pişirmekte fayda var.

Kereviz ve Kemikler: Sap kereviz şekil olarak kemiklere benzemektedir. Kerevizde bulunan potasyum, kalsiyum ve manganez gibi mineraller kemik sağlığı için çok önemlidir. Romatizma, osteoartrit gibi kemik hastalıklarında kereviz tüketimi önerilmektedir. Kereviz pişmiş olarak veya çiğ olarak da tüketilebilir.

Avokado ve Rahim: Ortadan ikiye kesilen avokado şekil olarak ana rahmine benzemektedir. Düzenli olarak tüketilen avokado, hormonları düzenleyerek rahim ağzı kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Doğadan gelen ipuçlarına karşı daha duyarlı ol. Sağlığını korumak istiyorsan biraz dikkatli olman yeterli ￿

Bu makale 21 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal

Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal, 1991 yılında İstanbul'da doğmuştur. Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Aynı üniversite de yüksek lisans eğitimine devam etmiş ve Sporcu Beslenmesi alanından yüksek lisans tezi yazarak bilim uzmanı olmuş yüksek lisans sonrası doktora eğitimine Acıbadem ( Mehmet Aydınlar) Üniversitesi'nde devam etmektedir. Mezuniyetinin ardından Time To Train Fitness Center'da, Özel Özlem Ateş Polikliniği'nde görev almış ve Online bir spor salonu hizmeti veren bir kuruma beslenme ve egzersiz konularında yazılar yazmış ve kurumsal diyetisyen olarak Allergan ilaç firmasında görev yapmıştır. Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul/Üsküdar'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Besin
Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal
Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube