Diz ekleminde kök hücre uygulamaları

Diz ekleminde kök hücre uygulamaları

Kök hücre uygulamaları son dönemde özellikle eklem hastalıklarında önem kazanmaktadır. İlk  kök hücre uygulamaları leğen kemiğinden ve ameliyathane ortamında alınmış ; sonrasında karın bölgesindeki yağ dokusundan alınan adipoz hücrelerin kondrosit (kıkırdak hücrelerine) çok daha kolay dönüşebileceği çalışmalarda tespit edilmiştir. Karın bölgesinde alınan 50-100 cc’lik bir yağ hücresinde %4’e kadar kök hücre tespit edilebilmektedir. Stromal vasküler fraksiyon (SVF) denilen adipoz dokudan alınan hücrelerin manipülasyonları çeşitli sistemlerle hasta başında yapıldıktan sonra, yine aynı seansta hastamızın rahatsızlığı olan eklemine enjeksiyon yapılabilir. 1128 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada son dönem (Evre 3-4 ) diz osteoartriti olan hastaya uygulama yapıldıktan 6 ay sonra eklem grafisi incelenmiş ve bu grafilerde eklem mesafesinin arttığı tespit edilmiştir. Bu da özellikle kireçlenme hastalarında yapılacak kök hücre uygulamalarının eklem hasarını gerilettiği ve yeni kıkırdak hücresi oluşturduğunu göstermektedir. Yeni teknolojiler sayesinde hastamıza klinik ortamında steril şartlar sağlanarak bu uygulamalar yapılabilmektedir. Uygulama 45 dk- 1 saat civarında sürmekte ve sonrasında hastalarımız yürüyerek hayatlarına devam edebilmektedir. Emin ellerde kök hücre nakilleri risk oranları çok düşük ve protez cerrahisinden önce hastaya uzun vadeli bir seçenek sağlamaktadır.

Bu makale 8 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin

Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, 22 Kasım 1979 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Diyarbakır Asker Hastanesi, Edirne Devlet Hastanesi, Silopi Devlet Hastanesi, Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, gibi bir çok kurumda görev almış olan Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, uluslarası hakemli dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunmaktadır.

Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, mesleki çalışmalarına İstanbul Belşiktaş'da bulunan Alptekin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışmalarına devam etmektedir.

Etiketler
Diz kireçlenmesi tedavisi
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube