DİYABETTE BESLENME / DİYABET HASTALIĞINDA NASIL BESLENMELİYİZ ?

Dyt. Özge Çıtak Vatansever
Dyt. Özge Çıtak Vatansever
4 Ocak 201892 görüntülenme
Randevu Al
DİYABETTE BESLENME / DİYABET HASTALIĞINDA NASIL BESLENMELİYİZ	?
Diyabet, pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda hiperglisemi ile karakterize, karbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. Ömür boyu süren bu hastalıkta beslenme ilaç kadar önemlidir.

Dikkat edilmediğinde kalp-damar hastalıkları, böbrek problemleri, görme kayıpları, el ve ayak uyuşması gibi sinir sistemi sorunları, tekrarlayan cilt enfeksiyonları, obezite benzeri bir çok hastalık ortaya çıkmaktadır.Beslenmenin çok önemli olduğu bu hastalıkta nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek için mutlaka diyetisyene danışmalısınız. Düzenli beslenmeye dikkat edilerek daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek bizim elimizdedir. Diyabette kan şekeri kontrolü sağlamak büyük önem taşımakta, bunun için yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirme tedavinin temelini oluşturur.

Nasıl beslenmeliyiz?

Şeker hastalığında karbonhidratlar önemli enerji kaynağıdır. Her öğünde mutlaka sağlıklı karbonhidratları içeren besin bulunmalıdır. Örneğin; tam taneli tahıllar, tam tahıllı ekmek, kurubaklagil, sebze, meyve ve süt gibi.

Besinin kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Diyabetik hastalar kan şekerini hızlı yükselten yani glisemik indeks değeri 50 nin üzerinde olan besinleri sık tüketmemeli ve miktarına dikkat etmelidir. Yiyeceklerde bulunan lifler hem kan şekerini yavaş yükseltir hemde tokluk hissi sağlar. Bu yüzden lifli yiyeceklere beslenme düzeninde yer verilmelidir.

Öğün sayısı kaç olmalıdır?

Kan şekerinin dengeli seyretmesi için 2-3 saat aralıkla beslenmeli, mutlaka ara öğün yapılmalıdır. Besinleri zamanında ve porsiyonuna dikkat ederek yenilmesi hipoglisemi ve hiperglisemiyi önler. Bir günde 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün yapılmalıdır.

Öneriler:

-Karbonhidrat içeren besinlerin yanında proteinden zengin besinleri almak kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar. Örneğin meyve yerken yanında tüketeceğiniz yoğurt, süt benzeri besinler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar uzun süreli doygunluğunuzu sağlarken kan şekeri kontrolünü de sağlar.

-Diyet ürünlere dikkat edin. Daha düşük kalorili olsalar da karbonhidrat içermedikleri anlamına gelmez. Tüketirken etiket bilgilerini okuyarak miktarına dikkat ediniz.

-Lifli besinleri daha çok tercih edin. Pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, meyve suyu yerine kabuğuyla meyvenin kendisini gibi.

-Öğünlerinizi atlamayın.

-İdeal vücut ağırlığınızda olun.

-Fiziksel aktivitenizi arttırın ve daha hareketli olun.

-Alkolden uzak durun.

-Diyabet böbreklerinizi ve damarlarınızı etkileyip hipertansiyon gibi rahatsızlıklara yol açabileceği için tuz alımınızı azaltın.

-Şeker ve şekerli tatlılar (bal, reçel, pekmez, marmelat vb.), hamur işi, börek, çörek, bisküvi, pasta, kurabiye, kek, meşrubatlar (kola, gazoz, hazır meyve suları vb.), yağda kızartmalar, kavurmalar, sakatatlar, içeriği bilinmeyen yağlı gıdalar, kuyruk yağı, iç yağı gibi besinlerden uzak durun.

Etiketler

Şeker hastalığında beslenmeDiyabet beslenmeDiyabet ve beslenmeDiabetus mellitusŞeker hastalığı ve beslenmeŞeker hastalığında diyet

Yazar Hakkında

Dyt. Özge Çıtak Vatansever

Dyt. Özge Çıtak Vatansever

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır