Diyabetli kişilerde böbrek hastalığı riski neden daha yüksektir?

Diyabetli kişilerde böbrek hastalığı riski neden daha yüksektir?

Diyabet iyi yönetilmezse, yüksek kan glikoz seviyeleri, böbreklerdeki kan damarlarına hasar vererek sızdırmalarına yol açabilirken, kan damarlarındaki kan basıncının yüksek olmasıysa böbreklerin atık ürünleri filtreleyememesine neden olur. Diyabette böbrek hastalığı çok yavaş bir şekilde, uzun yıllar boyunca gelişir ve 20 yıldan fazla bir süredir bu durumda olan kişilerde en yaygın şekilde görülür. 

Diyabetli kişilerin yaklaşık üçte birinde böbrek hastalığı ortaya çıkabilir. Bununla beraber, izleme ve tedavi yöntemleri geliştikçe ve bu durum çok daha etkili bir şekilde yönetildikçe, geçmişe oranla daha az sayıda kişi etkilenmektedir. Böbrek hastalığı, olası uzun vadeli diyabet komplikasyonlarından birisidir ve halihazırda diyabetli kişilerin yaklaşık üçte birinde bu durum gelişebilir. 

Bu bilgi sayfası, böbrekler, böbrek hastalığı, semptomları ve tedavisi hakkında genel bir açıklama dahil olmak üzere, diyabet hastası olmanın böbrekleri nasıl etkileyebildiğini incelemektedir. Ayrıca, diyabetli kişilerin böbreklerine zarar gelmesini önlemeye nasıl ya Diyabet çok iyi yönetilmediği taktirde, yüksek kan glikoz seviyeleri, böbreklerdeki kan damarlarına hasar vererek sızdırmalarına yol açabilir. Kan damarlarındaki kan basıncının yüksek olmasıysa böbreklerin atık ürünleri filtreleyememesine neden olur. 

Diyabette böbrek hastalığı çok yavaş bir şekilde, uzun yıllar boyunca gelişir ve 20 yıldan fazla bir süredir bu durumda olan kişilerde en yaygın şekilde görülür. Diyabetli kişilerin yaklaşık üçte birinde böbrek hastalığı ortaya çıkabilir. Yardımcı olabileceklerini açıklanacaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube