Diyabetik retinopatisi olan olgularda koryokapillaris sinyal boşlukları

ÖZET Amaç: Non-proliferatif diyabetik retinopatisi (NPDRP) olan hastalarda optik koherens tomografi anjiografinin (OKTA) flow değerlendirme aracı kullanılarak koryokapillaris flow alanlarını değerlendirmek ve sağlıklı bireyler ile karşılaştırmak.

Diyabetik retinopatisi olan olgularda koryokapillaris sinyal boşlukları

ÖZET Amaç: Non-proliferatif diyabetik retinopatisi (NPDRP) olan hastalarda optik koherens tomografi anjiografinin (OKTA) flow değerlendirme aracı kullanılarak koryokapillaris flow alanlarını değerlendirmek ve sağlıklı bireyler ile karşılaştırmak. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif araştırmada kapsamında kliniğimiz retina biriminde diyabetik retinopati erken tedavi çalışmasına göre çok hafif, hafif ve orta NPDRP nedeniyle takip edilen hastalar ve genel polikliniğe rutin göz muayenesi için başvuran hastalar değerlendirildi. Hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri, ön ve arka segment muayeneleri, göz içi basınçları, aksiyel uzunlukları, merkezi kornea kalınlıkları ve refraktif hata ölçümleri kaydedildi. Aynı zamanda spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT), floresein anjiyografi ve OKTA görüntülemeleri yapıldı. Tüm OKTA görüntülemeleri RTVue XR Avanti cihazının AngioVue yazılımı kullanılarak (Opto-Vue, Inc., Fremont, CA, Versiyon 2017.1.0.151) ve 6×6 görüntüler alarak gerçekleştirildi. Cihazın flow değerlendirme aracı ile merkezi foveal avasküler zon (FAZ) olan 1 mm, 2 mm ve 3 mm yarıçaplı sabit daireler içinde kalan bölgelerde koryokapillarisin flow alanı hesaplandı. Bulgular: 30 hastanın (21 bayan 9 erkek) 30 gözü çalışma grubu, 30 sağlıklı olgunun (20 bayan 10 erkek) 30 gözü kontrol grubu olarak incelendi. Çalışma ve kontrol grubunun yaş ortalaması sırasıyla 58,82±3,50 ve 57,65±5,84 yıl olarak bulundu. OKTA ölçümlerinde NPDRP'si olan grubun her üç yarıçaplı alan içindeki koryokapillaris flow alanları kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. (sırasıyla p=0,004, p=0,004 ve p=0,008). Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma görüntüleme metodu olarak optik koherens tomografi anjiyografi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve NPDRP’si olan hastalarda koryokapillaris flow alanının sağlıklı bireylere göre daha düşük olduğunu göstermiştir.

Bu makale 7 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Yasin Şakir Göker

Ankara’da dünyaya geldim ve İlkokulu Ankara’da tamamladım. Orta öğrenimimi Ankara Atatürk Lisesi’nde, Lise öğrenimimi Kuleli Askeri Lisesi’nde tamamladım. Tıp Fakültesinin ilk 5 yılını 2003-2008 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi’nde tamamladım. Tıp Fakültesinin 6. yılı olan internlük dönemini Trakya Üniversitesi Tıp fakültesinde tamamlayarak 2009 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. Ankara Gölbaşı Ertuğrul Gazi Sağlık Ocağı’nda mecburi hizmet görevimi sürdürürken Tıpta uzmanlık sınavında derece ile Türkiye 37. olarak Türkiye’de sadece göz hastalarının muayene olduğu iki göz hastanesinden biri olan SB. Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göz hastalıkları ihtisasıma başladım. 2010-2014 yılları arasında uzmanlık eğitimimi on binlerce hasta deneyimleyerek tamamladım ve kısa bir dönem Çerkezköy Devlet Has ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
twitter
instagram
Doç. Dr. Yasin Şakir Göker
Doç. Dr. Yasin Şakir Göker
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube