Diyabet rahatsızlığı bulunan sporcuları bekleyen riskler nelerdir?

Diyabet rahatsızlığı bulunan sporcuları bekleyen riskler nelerdir?

Yapılan bir araştırmaya göre ayak ve ayak bileği yaralanmaları tüm sporcular, askerler ve yüksek performans sporcuları arasında yaygın olmakla birlikte, diyabetli sporcular diyabeti olmayanlara kıyasla kırık, burkulma ve diğer ayak ve ayak bileği yaralanmalarına yakalanma açısından ciddi bir şekilde daha fazla risk altındadırlar.

Diyabetli sporcuların ayak yaralanmalarına daha yatkın olmasının temel nedenlerinden biri olarak, birçoğundaki nöropati yani sinir hasarından dolayı ayaktaki his kaybıdır ve birçok diyabetli sporcu yaralandıklarını veya ağrılarını fark etmezler.

Çoğu zaman yaralı olmalarına rağmen normal rutinlerine devam ederler ve hasarın artmasına neden olurlar.

Nöropatiye ek olarak diyabetli sporcuların diyabetle ilişkili başka ayak sorunlarının da olduğu belirtiliyor.

Ayak problemleri risk altındaki bir bağışıklık sistemi ve zayıf kan dolaşımı ile birleştiğinde enfeksiyon riskini arttırabilir ve hasarlı bölgeye oksijen ve diğer besinlerin iletimini sınırlandırabilir.

Bu durum, diyabetli sporcuların spor ve antrenmandan uzak durması anlamına gelmiyor. Antrenman özellikle de onlar için önemli ve gerekli.

Buradaki önemli nokta diyabetli sporcuların ayaklarına özel bir bakım ve ilgi göstermesi gerektiğidir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim  Muğrabi

Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 1970 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine ABD'nin Idaho şehrinde spor yaralanmaları, diyabetik ayak ve ayak bakımı üzerine çeşitli kurs ve eğitimler almıştır.  2003-2004 yılları arasında New York Hospital for Special Surgery'de 'halluks valgus' ve 'tibialis posterior tendon yetersizliği' konularında çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 2007 yılı Ocak ayına kadar İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji departmanında ayak-ayak bileği problemleri üzerine başarılı çalışmalar yapmıştır. Türk Ortopedi v ...

Etiketler
Sporcu sakatlanmaları nelerdir
Op. Dr. Selim  Muğrabi
Op. Dr. Selim Muğrabi
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube