Doktorsitesi.com

DİYABET İLE İLGİLİ YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLERİ

Dyt. Zümra Fındıkçı
Dyt. Zümra Fındıkçı
14 Kasım 2020115 görüntülenme
Randevu Al
DİYABET İLE İLGİLİ YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLERİ

Diyabetli bireyler için herkese uyan bir beslenme şekli yoktur ve beslenme planı kişiselleştirilmelidir. Kişiselleştirilmiş bir yemek planı oluşturmak için hastanın diyetisyene yönlendirilmesi şarttır.

BESLENME TEDAVİSİNİN AMAÇLARI

•    Vücut ağırlığı hedeflerine ulaşmak ve sürdürmek,
•    Kişiselleştirilmiş kan şekeri düzeyi, kan basıncı ve lipit hedeflerine ulaşmak
•    Diyabet komplikasyonlarını geciktirmek veya önlemek

Ilımlı derecede kalıcı kilo kaybının, prediyabetten tip 2 diyabete ilerlemeyi geciktirebileceğine dair güçlü ve tutarlı kanıtlar vardır ve tip 2 diyabetin tedavisinde faydalıdır. 5 yıl boyunca kilo kaybını sürdürmek, HbA1c ve lipit düzeylerindeki sürekli iyileşmelerle ilişkilidir 

Karbonhidrat alımında; sebzeler, meyveler, baklagiller, kepekli tahıllar ve süt ürünleri gibi besin yoğunluğu yüksek (yüksek lif içeriği vb.) gıdalar ön plana çıkartılmalıdır.

Vitaminler, mineraller (krom ve D vitamini gibi), çeşitli bitkiler veya baharatlarla (tarçın veya aloe vera gibi) yapılan diyet takviyelerinin, altta yatan eksiklikleri olmayan diyabetli bireylerde sonuçları iyileştirebileceğine dair açık bir kanıt yoktur. 

Alkol tüketimi, özellikle insülin veya insülin salgılatıcı kullanan diyabetli bireylerde, hipoglisemiye girme riskini arttırır. 

Şekerle tatlandırılmış içeceklerin (meyve suları dahil) ve yüksek miktarda rafine karbonhidrat ya da ilave şeker içeren işlenmiş “az yağlı” veya “yağsız” gıda ürünlerinin tüketimi ise kesinlikle önerilmemektedir.

FİZİKSEL AKTİVİTE

Diyabetli (veya prediyabetli) çocuk ve ergenler haftada en az 3 gün kas ve kemik güçlendirme aktiviteleri ile birlikte günde en az 60 dakika orta/şiddetli aerobik aktivite yapmalıdır. 

Tip 1  ve tip 2  diyabetli yetişkinlerin çoğu haftada en az 3 güne yayılmış olarak en az 150 dakika orta/şiddetli yoğunlukta -en fazla 2 ardışık gün aktivite olmaksızın- aerobik aktivite yapmalıdır. 

Tip 1  ve tip 2 diyabetli yetişkinler, ardışık olmayan günlerde haftada 2-3 defa direnç egzersizi yapmalıdır. Özellikle tip 2 diyabetli yetişkinlerde kan glikozunun kontrolü için 30 dakikadan daha uzun süre oturulmamalıdır.

Etiketler

Diyabet oluşumuDiyabet artışıDiyabet tedavisiDiyabet ameliyatıDiyabet nedenleriDiyabetlilerDiyabette beslenmeDiyabette diyetDiyabette kilo problemleriDiyabette gebelik öncesi beslenmeDiyabette gebelikDiyabette şeker kullanımı diyet yiyecek tüketimiDiyabette tedavi prensipleriDiyabette doğru beslenmeDiyabet

Yazar Hakkında

Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı, Lise eğitimini 2015 yılında İstanbul Üsküdar Lisesi'nde (Sayısal) tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2018 -2020 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde Aşçılık eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır