Distoni,

Distoni,

Distoni,  vücudun tümünde veya bir bölümünde istem dışı kasılmalarla süren bir hastalıktır. Hastalığa yol açan neden hareketi kontrol eden derin beynin merkezlerindeki işlevsel bozukluktur.

Distonilerin çeşitli nedenleri vardır; bunların başlıcaları: doğum sırasında oluşan beyin hasarı (cerabral palsy, beyin felci), ilaca bağlı diskineziler, yapısal ve genetik nedenlerdir (akraba evlilikleri vb).

Distonilerin tedavisinde çeşitli cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler Parkinson hastalığının cerrahi tedavisine büyük ölçüde benzerlik gostermektedir. Bunların başlıcaları, derin beyin nörostimulasyonu (beyin pili), talamotomi, kampotomi ve pallidotomi'dir.

Distoninin cerrahi tedaviye yanıtı değişkenlik göstermektedir. Ameliyat sonuçları hastadan hastaya değişmektedir. Ameliyat sonrasında bir kısım hasta belirgin yarar görürken bir kısmında ise daha az düzelme gözlenir. Çoğu zaman ameliyat yapmadan önce düzelme durumu hakkında tahmin yürütmek zordur. Hastaların çoğu, ameliyattan 3 ila 24 ay gibi uzun dönemde yavaş bir düzelme gösterirler. Genel olarak bakıldığında ilaca bağlı diskinezilerin, bedenin bir tarafını tutan distonilerin  ve genetik nedenli distonilerin ameliyattan daha çok yararlandığı; doğum sırasında oluşan beyin hasarına  (cerabral palsy, beyin felci) bağlı distonilerin daha az yararlandığı söylenebilir.

Prof. Dr. Ali Savaş

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Savaş

Prof. Dr. Ali Savaş, tıp eğitimini 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Ardından 1992 yılında İstanbul Tıp Fakültesi' nde Beyin ve Sinir Cerrahisi alanındaki ihtisasını tamamlayan Dr. Savaş, sonraki dönemde ise Almanya'nın Freiburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, doktora ve yüksek ihtisasını tamamladı. Dr. Savaş, 2000 yılında Doçent, 2006 yılında ise Profesör unvanlarını aldı. Dr. Savaş, 2002 yılında Avrupa Nöroşirürji Topluluğu (EANS) Araştırma birincilik ödülünü aldı. 2006 yılında ise Almanya'da Münih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ve 2012 yılında Chicago'da Illinois Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde davetli profesör olarak görev yaptı. Dr. Savaş, Avrupa Fonksiyonel Nöroşirürji ve Stereotaksi Topluluğunun (ESSFN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye temsilcisidir. Avrupa Beyin ve Sinir ...

Etiketler
Distoni nedir
Prof. Dr. Ali Savaş
Prof. Dr. Ali Savaş
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube