Dissosiyatif kimlik bozukluğu,

Prof. Dr. Medaim Yanık
Prof. Dr. Medaim Yanık
8 Aralık 2014788 görüntülenme
Randevu Al
Dissosiyatif kimlik bozukluğu,

Çoğul kişilik olarak da bilinir. Bir çok filme konu olmuştur. Bir kişide “alter” adı verilen birden fazla kişilik halinin olmasıdır. Alter kişilikler, en sık zihin içinde iç konuşma şeklinde görülürken, zaman zaman da bedeni kontrol ederek, kendi tarzlarına uygun davranışlarda bulunurlar. 
Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler zihinlerinde kendileri ile konuşan sesler duyarlar. Bu sesler dışarıdan kulağa gelen sesler şeklinde olmayıp, bir iç diyalog/iletişim şeklindedir. Normalde insanlar zihin içinde diyalog şeklinde iç konuşmalar yaşamazlar. Bu iç konuşmalar, zihin içinde bir meseleyi düşünürken kendimize ait iç düşünme biçiminden farklıdır. İki ayrı kişinin karşılıklı diyaloğu gibidir. Genellikle de yıllardır vardır ve tüm gün boyunca devam eder. 
İç konuşmalar, sıklıkla yanlış olarak şizofreni gibi akıl hastalıkları ile karıştırılır. Bu iç sesler, alter kişiliklerin kendi aralarında konuşmaları sonucunda açığa çıkar ve akıl hastalığı belirtisi değildir.
Alter kişilikler yaş, cinsiyet, yetenek, duygular ve davranışlar açısından birbirlerinden farklı olabilir. Bu alterlerden hangisi ön plana çıkarsa, kişinin davranışları bu alterin özellikleri ile uyumlu hale gelir. Örneğin öfkeli bir alter kişilik ön plana çıktığında, kişi aşırı bir öfke davranışında bulunabilir. Kişi o sırada bu öfkeyi sanki kendisi değilde bir başka kişi yapıyormuş gibi hisseder. Çocuk kişilik (alter) devreye girdiğinde, bir çocuk gibi davranabilir. Veya bedeni kadın olan bir kişi, kendini erkek olarak algılayan bir alterin kontrolünde erkek gibi davranabilir. 
Kişilikler arasında sık değişimler olduğunda, kişi bir anı diğerine uymayan, sürekli değişen bir hale gelebilir. Bu sık değişimler başkaları tarafından tutarsızlık olarak değerlendirilebilir.


Dissosiyatif kişilik bozukluğunun ana nedeni çocukluk döneminde yaşanan travmatik yaşantılardır. Çocukluk döneminde cinsel tacize maruz kalma, süregen şekilde dayak yeme veya sürekli aşağılanma vb ağır yaşantılar isonucunda gelişebileceği gibi, huzursuz bir aile ortamı, sağlık sorunları ,nedeniyle hastanede yatış gibi daha hafif süreçler sonrası da gelişebilir. 
Dissosiyatif kimlik bozukluğunun temel tedavisi psikoterapidir. Tek başına ilaç tedavisi ile düzelmez.

 

Etiketler

Dissosiyatif kimlik bozukluğu nedirDissosiyatif kimlik bozukluğu belirtileri nelerdirDissosiyatif kimlik bozukluğu nasıl tedavi edilirKişilik bozuklukları ve tanısıKişilik bozuklukları ve tedavisiDissosiyatif kimlik bozukluğunun temel tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Medaim Yanık

Prof. Dr. Medaim Yanık

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır