Dişeti hastalıkları ve genel sağlığımız

Uzm. Dr. Dt. Mehmet Güngör Karagözlü
Uzm. Dr. Dt. Mehmet Güngör Karagözlü
27 Mart 2016479 görüntülenme
Randevu Al
Dişeti hastalıkları ve genel sağlığımız

 Dişlerimizi düzenli olarak temizlemek, dişeti aralıklarını özel dişlerarası fırçalarla temiz tutmak, dilimizi özel dil kazıyıcılarıyla kazıyarak tüm bakteriyel birikintileri ortadan kaldırmak, bağışıklık sistemimizi damarlarımızı kalbimizi yani tüm vücudumuzu genç tutmanın en iyi ve en kolay yollarından biridir.

Birçoğumuz dişetlerimizin sağlığını korumanın sadece kozmetik bir davranış olduğunu zanneder ama bu yanlıştır,hiçbirimiz dişlerimizi sallanan kötü kokulu kanayan dişetleri olan estetik olarak bizi sosyal çevremizde küçük düşüren bir halde görmek istemeyiz.ama dişetlerimizdeki tedavi edlmeyen düşük yoğunluklu yangılar eya iltihaplanmalar sadece dişlerimizin kaybına yol açmaz fiziiksel görüntümüzü de etkileyip bizi yaşlı gösterir.yaşlanma hızımızı dişeti hastalıkları ce çene kemiklerimizi yavaş yavaş eriten periodontit  adını verdiğimiz hastalıklar büyük oranda etkiler.  

Periodontal hastalıklar  dişeti dişleri saran dokular ve dişlerin çene kemiğine yerleştiği boşluğun iltihaplanması sağlığımızı ve ömrümüzün uzunluğunu ciddi bir şekilde etkiler. Amerikada . .hastalık kontrol merkezi ve .. Emory .. Üniversitesiyle birlikte yapılan bir araştırmada dişeti ve periodontal hastalıkları olan insanlarda ölüm olasılığının diğer sağlıklı kişilere oranla yüzde 2.3-4.6 daha fazla olduğu ortaya çıkarılmlştıt.. Başka bir ifadeyle bu hastalıklar fizyolojik yaşı 3.7 yıla kadar artırabilir.. Çünkü kardiyovasküler hastalıklar ve felçlerin artmasıyla ilişkilidirler...eğer periodontal hastalığınız  tedavi edilirse sizi ortalamaya göre 3.4 yıl gençleştirebilir .İleri derecede periodontal hastalığı olan elli yaşınaltındaki insanlar sağlıklı diş ve dişetlerine sahip kişilere oranla erken ölme olasılığına 3 kat  daha açıktırlar. Çünkü dişeti hastalıklarına sebep olan bakteriler aynı şekilde damarlarda tıkanmaya yol açan  bir  bağışıklık sistem tepkisini de tetikler bunun nedeni  dişeti hastalıklarına yol açan bakterilerin aynı şekilde damarları tıkayan yağ tabakalarında da bulunmasıdır. Araştırmalar periodontal hastalıkların akyuvar sayılarının arttığının göstergesi olan Crp - -nin de  arrmasına yol açtığını göstermiştir. Bu iki kriter bağışıklık sisteminin ciddi olarak baskı altında olduğunun belirtisidir.      

 Periodontal hastalıklar dişetlerinde ve periodontal dokular dediğimiz diş çevre dokularındaki düşük yoğunluklu abseli veya absesiz iltihaplar yani yangılardır ..Bu kronik yangılar da damarlarımızın duvarlarında şişmelere neden olur şişmeler damarları zamanla tıkar ve kan damarlarda ileri gitmek için türbülans yani burgaç yaratır .Türbülanslar damarın endotel dediğimiz iç duvarlarında küçük deliklerin oluşmasına yol açar bu küçük delikçikler ise lipid akyuvarlar ve trombosit lerin damar duvarlarına yapışabilmesine imkan tanır, lipid birikmesi. Plak oluşumu ,damarların çapının daralması ve kanın daha şiddetli akmasına yol açarak  önce pıhtılaşmaya sonrasında da kalp hastalıklarına yol açar.Zamanla bu oluşan plaklar zayıflayarak kopar  kanla sürüklenerek kalp beyin veya başka bir organda  tıkanmalara yol açar.Damarların bu mekanizma ile tıkanması kalp hastalıklarına açık hale gelmemizi sağlar.

Felç hafıza kayıpları iktidarsızlık düşükler deride erken kırışmalar ilerleyen yıllarda kendini gösterir. Ancak insanların dişeti çevresinde oluşan bakteriyel plak hızına göre aralıklı ve düzenli profesyonel bakım ve oluşan hastalığın uygun cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılması ve sonrasında yoğun bir mekanik bakteri plağı kontrolü bütün bu anlattığımız kötü hastalıkları önleyebilir.Amacımız sadece estetik değil dişlerimizin dişetlerimizin sağlığını korumak oluşan tahribatı olduğu noktada durdurmak ve genel sağlığımızı bu şekilde korumak olmalıdır .Lütfen dişeti hastalıklarımızı erkenden tedavi ettirelim ve sağlığımızı korumayı iş işten geçmeden ihmal etmeyelim.

Sağlıklı günler dilerim Dr.Güngör Karagözlü

 

Etiketler

Dişeti hastalıklarıDişeti hastalıkları belirtileriDişeti hastalıkları tedavisiDişeti hastalıkları nedenleriDişeti hastalıkları tanısı

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Dt. Mehmet Güngör Karagözlü

Uzm. Dr. Dt. Mehmet Güngör Karagözlü

Dr. Dt. Güngör KARAGÖZLÜ, 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1972 yılında tamamlamış ve Diş Hekimi unvanı almıştır. 1980 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Saglık Bilimleri Fakültesi Periontoloji Anabilim Dalı'nda Dişeti ve Hastalıkları Doktora eğitimini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır