Diş sıkma (bruksizm) tedavisinde masseter botoks uygulaması

Diş sıkma (bruksizm) tedavisinde masseter botoks uygulaması

Bruksizm (diş gıcırdatma, sıkma) çoğunlukla gece uyurken nadiren ise gündüzleri diş sıkma veya gıcırdatma belirtisi ile ortaya çıkan çene hastalığı olup tedavi edilmezse zamanla çeneyi açamama, yemek yemede ve çiğnemede zorluk ve baş ağrısı sebebi olabilen bir rahatsızlıktır.

Yanak, çene, boyun ve şakak bölgesindeki kasların aşırı çalışması ile bu bölgelerde kas ağrısına sebep olabilmektedir. En sık görülen baş ağrısı tipleri migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan kişilerde bruksizmin varlığı, ağrıların kronik ve şiddetli olmasına ve gerektiğinde çok ilaç alımına neden olabilmektedir.

Genellikle diş sıkma alışkanlığına sahip kişiler dişlerini gıcırdattıklarının farkında değildir. Yapılan muayenelerinde diş yüzeylerinde aşınma, çene eklemlerinde deformasyon, yanak kaslarında aşırı büyüme tespit edilir.

Botox'un etki süresi ortalama 3 - 6 ay devam eder.

Bruksizm Tedavisi

Tedavi olarak Botoks uygulaması günümüzde çok yaygın kullanılmakta olup bu tedavi ile yüksek başarı sağlanmaktadır.

Botoks tedavisi ile gereğinden fazla ilaç kullanımından kaçınılmış olur. Botoks, çiğneme ile ilgili sorun yaşamadan kaslardaki stres ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırarak kasta rahatlama sağlamaktadır. Botoks tedavisi ile diğer tedavi yöntemlerinden çok daha yüksek başarı oranına ulaşılabilir.

Botox 15 - 20 dakika gibi kısa bir sürede uygulanır.

Botulinium Toksini Etkisi

Botoks, kas dokusundaki sinirleri bloke ederek kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önler, kasların gereğinden fazla kasılmasına engel olarak etkisini göstermektedir.

Botoks Uygulaması

Deneyimli nöroloji uzmanı tarafından yanak alt kısmında bulunan çiğneme kaslarına (Masseter Kası) ve şakak bölgesindeki kasın belirli noktalarına yapılan enjeksiyon ile kastaki stresi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırarak kasta rahatlama sağlar, geceleri diş gıcırdatma, diş sıkma sorununu ortadan kaldırmış olur.Uygulama süresi 15 - 20 dakika gibi kısa bir süredir. Botoks etkisi ortalama 3 - 6 ay devam eder ve şikayeti devam eden hastalarda tekrarlama dozları bu süre sonunda tekrar yapılabilmektedir.

Bruksizm tedavi edilmezse meydana gelebilecek sorunlar;

Dişlerde yüzey aşınması, mine kırılması, kök hassasiyeti

Boyun ağrısı

Dişlerde mobilite (sallanma)

Diş eti çekilmesi

Yüzdeki masseter kaslarda hipertofi (kasın büyümesi)

Çene eklemlerinde atofi (erime)

Bu makale 2 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik

Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik, 1976 yılında İstanbul’da doğmuştur.Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır.İhtisasını ise 2001-2006 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Nöroloji Uzmanlığını almıştır.  2008-2014 yıllarında Medicana İnternational İstanbul Hastanesi’nde nöroloji uzmanı olarak görev almıştır. Sonrasında İstanbul Aydın Üniversitesi Elektronörofizyoloji Bölümü'nde Yrd. Doçent olarak göreve başlamıştır. Uzmanlık eğitimi süresince ve sonrasında yurtiçi-yurtdışı kongre ve bilimsel oturumlara, çeşitli kurslara katılmış ve nöroloji alanındaki güncel gelişmeleri takip etmiştir ve hala devam etmektedir. İlgilendiği tedavilerden bazıları; - Genel Nörolojik Muayene - Ağrı Poli ...

Etiketler
Diş sıkma tedavisi
Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik
Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube