Diş köprüsü kullanımı

Diş köprüsü kullanımı

Diş Köprüsü Nedir?

    Bir veya daha fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin anatomik forma uygun küçültülüp,bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınarak ara boşlukların yani eksik dişlerin yerini doldurulması işlemidir. Köprü yapılmadığı durumlarda hastanın komşu dişleri ve diğer karşıt dişleri, çekim boşluğuna doğru hareket eder. Bu nedenle arktaysa yeri bozulan diş çürüklere ve diş kayıplarına yol açar. Eğer bu boşluklar uzun süre tedavi edilip restore edilmezse komşu dişler de kaybedilebilir.

    Tedavinin amaçlı ve uygulamama alanlarına gelecek olursak; bu köprü protezde, hastanın ağız fonksiyonlarının,konuşma bozuklukluklarının düzeltilmesi ve estetik görünüm kazanılması amaçlanmaktadır.

Uygulama alanları kısaca;

     Diş çürükleri veya kırıklarına bağlı madde kayıpları

     Çapraşıklıkların düzeltilmesi

     Distemaların (diş aralığının) kapatılması

     Dişlerdeki renklenme ve aşınmaların düzeltilmesi

     Beyaz bir gülüş sağlanması (estetik)

     Diş boylarının uzatılması (estetik)

   Kullanım ömrüne de değinecek olursak, sabit porselen kron ve köprüler ne kadar kullanıma bağlı olarak zamanla değişime uğramasa da insan vücudu zamanla değişmekte ve deforme olmaktadır. Örneğin dişetleri çekilebilmekte buna bağlı olarak kök çürükleri, hassasiyet gibi ağız içerisindeki dokularda değişimler meydana gelmektedir. Bu nedenle porselen kron ve köprülerin 8 yolda bir değiştirilmesi önerilmektedir.

Bu makale 13 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ayşegül Güngör

Dt. Ayşegül Güngör, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından On Dokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanını almıştır.

Dt. Ayşegül Güngör, Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Diş tedavisi
Dt. Ayşegül Güngör
Dt. Ayşegül Güngör
Kayseri - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube