Diş hekimliğinde implantlar

Diş hekimliğinde implantlar

Diş ve/veya diş çevresi dokular kaybedilmişse, bunların yerini alan, sabit veya hareketli protezlere destek sağlamak amacıyla kemik içi veya üzerine yerleştirilen biyolojik olarak uyumlu apareyler implant olarak adlandırılır.

Kemik ile doğrudan bağlantı sağlayan ve doku dostu olduğu kanıtlanmış titanyum, implantın temel materyalidir. Son dönemde zirkonyum da implant yapımında kullanılmaktadır.

İmplant uygulamalarında sınırlamalar yok denecek kadar azdır. Kontrolsüz sistemik hastalıklar, bazı sistemik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bu sınırlamaları oluşturur.

Kemik gelişimine etkileri nedeniyle büyüme ve gelişim döneminde yapılan kontrollü uygulamalar dışında yaş sınırı yoktur.

Radyografik ve tomografik değerlendirmeler sonucunda, implantların hangi bölgelere kaç adet uygulanacağı ve beklenecek iyileşme süresi hekim tarafından belirlenir. Temel implantoloji konsepti ortalama 3-4 ay iyileşme süresi önerir. Bununla beraber son dönem araştırma ve uygulamaları, sağlıklı ve yeterli kemik bulunması durumunda, bu süreyi beklemeden hemen yapılan protezleri ortaya koymuştur.

Yerleştirilen implant sayısı, protezin sabit veya hareketli olmasını belirler. Tek diş eksikliğinde yerleştirilen implant, komşu dişlerde herhangi bir işlem yapılmadan kaybedilen dişin fonksiyon ve estetiğini sağlayabilir.

Kemik ve mukoza, sağlıklı ve yeterli ise daha geniş ve tam dişsizliklerde sabit protezler uygulanabilir.

Kemik ve mukoza izin vermiyorsa daha az sayıda implant ile hareketli ancak tutuculuğu yeterli olan, daha az yer kaplayan protezlerle tedavi sağlanabilir.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘ nden mezun olmuştur. 1988 ‘ de aynı Fakülte‘nin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı‘nda , “Sabit Protez Alaşımlarının, Dökülebilirlik, Porözite ve Parlatılabilirlik Özelliklerinin İncelenmesi” isimli tez ile doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında Batı Almanya Hür Berlin Üniversitesi’nde “Oral İmplantoloji ” ,”Fonksiyonel Analiz Yöntemleri” ve “Metal Desteksiz Seramikler” konularında çalışmalar yapmıştır. 1990 yılında Doçent, 1996 yılında Profesör olmuştur. Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcılığı, KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanlığı ve Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Türk Prostodonti ve İmpla ...

Etiketler
İmplant uygulaması
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube