Trigeminal nevralji, genellikle tek tarafli yüzde, kısa süreli "şimşek çakar" tarzda ağrılarla karakterizedir. Genellikle ağrı, yemek yeme, su içme, dokunma, konuşma veya yüz yıkama gibi tetikleyici bir faktörle başlar. Trigeminal nevraljide hastalar şikayetlerinin çoğunlukla dişkaynaklı olduğunu düşünürler.Genellikle bu tip hastalarda ilgili bölgedeki diş ya da dişlere kanal tedavisi yapıldığı hatta çekildiği görülür. Bu durum hem hastanın sağlıklı dişlerinin gereksiz ve yanlış tedaviler görmesine yol açmakta hem de TN teşhisinin konulmasını geciktirmektedir.
TN’nin erken teşhis ve tedavisi önemlidir. Hastalığın tedavisinde karbamazepin ve fenitoin gibi antikonvulsan ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. İlaç tedavisi TN’yi tam olarak tedavi edemez yalnızca ilaçların kullanıldığı süre içerisinde ağrının azaltılması şeklinde semptomatik etkisi vardır. Kriyoterapi, Periferal Alkol Blokajı gibi girişimsel müdehalelerlede tedavi edilebilmektedir.
Son yıllarda botulinum toxin A (botox) enjeksiyonu TN’nin tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Araştırmalar botoxun trigeminal nevralji üzerine oldukça olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu göstermiştir.
MİGREN
Migren, çoğu zaman bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyet ile birlikte gelen zonklayıcı tarzda bir baş ağrısıdır.Migren; sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik veya çevresel faktörlerinde rol oynadığı bilinmektedir.
Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar, baş ağrısı atakları sırasında ağrıyı ortadan kaldırmada ya da eşlik eden bulantı, kusma gibi belirtileri durdurmada veya sık gelen baş ağrısı ataklarının sıklığını kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Yeni dönem tedaviler arasında aynı zamanda estetikte de kullanılan botoks tedavisi de yer alır.Yüzdeki kırışıklıkları yok etme amacı ile ‘botulinum toksini’(botoks) yaptıran migrenli hastaların baş ağrılarının azaldığının fark edilmesi, migren tedavisinde botoks kullanımının neden olmuştur.
Botoks kronik migrenli kişilerde duysal sinir uçlarından salınarak ağrıyı başlatan kimyasal ileticileri bloke etmektedir. Bu kimyasal ileticilerin salınımının önlenmesi sonucunda, cilt altındaki sinir uçlarından santral sinir sistemine ulaşan ağrı yolakları aktive olamamakta ve ağrı beyne ulaşmadan kontrol edilmektedir.
Migren tedavisinde botoks; alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara derialtına iğne ile verilerek uygulanmaktadır. Tedavinin etkisi yaklaşık 3-4 ay süreceğinden uygulamanın tekrarlanması gerekmektedir.
Botoks enjeksiyonu yaklaşık 5-10 dakikalık bir işlemdir. İşlem sonrası botoksun yayılmaması için iki saat kadar başınızı eğmemeniz ve yatay pozisyonda dinlenmemeniz önerilir. Botoks uygulaması sonrası kronik migren hastaları o gün sıcak duş almazlar. Botoks tedavisinin etkinliği 4-10 gün içinde ortaya çıkar. Yan etkiler nadirdir; şişlik, kızarıklık ve hassasiyet gözlenebilir. Uygulama sırasında yapılan buz kompresi, şişlik ve ağrı oluşmasını engelleyebilir. Nadiren geçici olarak üst göz kapağında güçsüzlük ya da yüz kaslarında asimetri görülebilir.
KAS EKLEM AĞRILARI
Bu konu ile ilgili detaylı bilgi çene eklemi problemleri bölümümüzde mevcuttur.
Çene yüz bölgesinde başka nedenlerden dolayı da ağrılar söz konusu olabilir. Ayırıcı tanı tam konulmalı, doğru teşhis ile tedavi yapılmalıdır. Örneğin, sinüzit ağrısı diş ağrısı ile karışabilir. Çene eklemi ağrısı kulak ağrısı ilekarışabilir. Eagle sendromu yutkunma ve boğaz ağrıları ile karışabilir.