Dikkat azlığı- hiperaktivite sendromu ile uyku arasında nasıl bir ilişki vardır?

Dikkat azlığı-  hiperaktivite sendromu ile uyku arasında nasıl bir ilişki vardır?

          Dikkat eksikliği- hiperaktivite sendromunun başlıca özellikleri, gün içinde  devamlılık gösteren dikkatsizlik, uzun süreli hareketsiz veya istirahat halinde kalamama hali,  dürtüler doğrultusunda davranış, ya da yaşıtlarına göre daha ağır, sık ve tipik olarak gözlenen dikkat eksiliği ya da aşırı hareketlilikdir.

          Bu hastalığa sahip çocuklarda özellikle huzursuz bacaklar sendromu ve uykuda periyodik hareket bozukluğu sık görülür.  Huzursuz bacaklar sendromunun dikkat eksikliği- hiperaktivite sendromunu tetiklediği ya da arttırdığı artık bilinen bir gerçektir. Buna karşın her iki hastalığın aynı anda birlikteliği de sık rastlanan bir durumdur.

          Yapılan çalışmalarda, dikkat eksikliği- hiperaktivite sendromlu çocukların  %44’ünde huzursuz bacak sendromunun varlığını buna karşın huzursuz bacak sendromu olan çocukların ise   % 26’sında ise dikkat eksikliği- hiperaktivite sendromunun varlığı gösterilmiştir. Yani bu iki hastalık bir nevi akrabalık gösterir ve sıklıkla birlikte bulunur. Üstelik belirtilerini birbirinden ayırt etmek her zaman kolay olmayabilir.  Her iki hastalıkta da, uzun süreli hareketsiz kalma mümkün değildir.  Uykuya dalmakta zorluk her ikisinde de tipik bir belirtidir. Gün içinde uzun süreli oturma, huzursuz bacak belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olarak kalkıp dolaşma ile sonuçlanırken, dikkat azlığı hiperaktivite hastalığında da çocuklar uzun süreli hareketsiz kalamaz. Burada en ayırdedici özellik, hareket etme ihtiyacının, dikkat azlığında içsel bir huzursuzluk, huzursuz bacak sendromunda ise bacaklarda hissedilen anormal bir his sonucu ortaya çıkmasıdır. Her iki hastalıkta da, yatar durumda kalamama, kalkma, gezinme ve dolayısıyla uykuya dalamama mevcuttur.   Dikkat azlığı hiperaktivite sendromunda uyku bozukluğu çok erken başlar. Bu çocuklar uykuya dalmakta zorluk çekerler. Yatakta uyumak için gerekli zaman kadar kalamazlar. Geceleri sık ve uzun süreli uyanabilirler.   Bunun sonucu olarak, gün içinde gerginlik, okul başarısında düşme, aile ve sosyal         ilişkilerde bozulma, gündüz derslerde uykululuk ve yorgunluk hali ve öğrenme bozukluğu ortaya çıkar.

          Çocuklarda bu iki hastalığın birbirinden ayırdedilmesi kadar, birliktelik gösterip göstermediğinin tespiti de çok önemlidir. Zira benzer belirtilere sahip ve sıklıkla birlikte olan bu hastalıkların tedavileri farklıdır. Üstelik birlikte bulundukları taktirde birinin tedavi edilmemesi, diğerinin tedavisini olumsuz yönde etkiler. Örneğin dikkat azlığı hiperaktivite sendromu tanısı alan ve tedavisi gören bir çocukta aynı zamanda huzursuz bacak sendromu var ve tedavi edilmiyor ise bu çocuk ana hastalığın tedavisinden tam anlamıyla yarar göremez.

          Bunun yanısıra, ayrıca uyku apne sendromu  bulunan  dikkat eksikliği-hiperaktiviteli çocuklarda, uykuyla ilişkili hastalık tedavi edildiğinde, dikkat eksikliği-hiperaktivite belirtilerinin de tedaviye çok daha iyi yanıt verdiği bilinmektedir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Derya Karadeniz

Prof. Dr. Derya Karadeniz, 1990 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve aynı yıl, aynı fakültenin Nöroloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 1993 ile 1994 yılları arasında ise araştırma görevlisi olarak Fransa’da Montpellier Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde çalışmıştır. Bu merkezdeki çalışmalarını sürdürürken ayrıca Avrupa ülkelerinde geçerli olan ‘’Diplome Inter Universitaire du Sommeil et de L’eveil’’ diplomasını da almıştır. 1995’de ise Stanford Üniversitesi’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde görev almıştır. 1996 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Nöroloji Uzmanı, 2001’de doçent, 2007’de ise Profesör unvanlarını almıştır.  Ayrıca 2011’de yan dal uzmanlığını ‘Klinik Nörofizyoloji’ alanında almıştır. Avrupa Uyku Tıbbı Uzmanlığı ve beraberinde Avrupa Uyku ‘’ ...

Prof. Dr. Derya Karadeniz
Prof. Dr. Derya Karadeniz
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube