Dikenli incir

Dikenli incir

Kendi ülkemizde bulunmayan ve ithal edilen sebze, meyve, tahıl, kurubaklagil gibi besinlerin sağlık açısından daha faydalı olduğuna dair halk arasında yaygın olarak karşılaşılan bir görüş mevcut. Aşina olunmayan bu tür besinlerle ilgili olarak yapılan yazılı ve görsel açıklamalar oldukça rağbet görmekte ve insanların hemen ilgisini çekmektedir. Yakın geçmişe bakıldığında kekik suyundan kuşburnu çayına, altın çilekten yaban mersinine, kinoadan amaranta kadar pek çok ürün gündemi meşgul etmiştir.

Bu tür moda ürünlerin kimisi, bilimle yakından uzaktan ilişkisi olmasa da gerek iyi pazarlama teknikleri sayesinde gerekse yalan yanlış beyanlarla vs. haksız kazanç kapısı haline gelmektedir. Öncelikle şunu akıldan çıkarmamak gerekmektedir: “Kolesterolü düşürür, şeker hastalığının çaresi, hipertansiyonu önler” gibi net ve kati açıklamaların yapılması yanlıştır. Her zaman için “önlemeye yardımcı olur” şeklinde yumuşak cümleler kullanılması gerekir.

Son zamanlarda dikkat çeken ürünlere bir yenisi eklendi: Dikenli incir, Hint inciri, Frenk inciri, Mısır inciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek yemişi gibi farklı yöresel isimlerle anılan “dikenli incir” şifa kaynağı olarak lanse edilmektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa, yorgunluğa, kolesterolü düşürmeye, cilt ve saç bakımına faydalı etkileri olduğu iddia edilmektedir.

Turuncu, sarı veya kırmızı renklerde dikenlerle kaplı kabuğu soyulduktan sonra meyve olarak yenebilir, suyu sıkılabilir veya yapraklarından yemek yapılabilir. Ancak fazla tüketildiği takdirde çekirdekleri bağırsaklara zarar verebilmektedir. Bazı vakalarda bu çekirdeklerin ameliyatla alınması dahi söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle tek seferde 2 veya 3 adetten fazla tüketilmemesi tavsiye edilir. Fazla tüketim durumunda şiddetli karın ağrısı ve tuvalete çıkamama gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Doğallığı, lezzeti, ucuzluğu, bağırsakları çalıştırması gibi özelliklerinin yanı sıra tok tuttuğu yönündeki birtakım beyanların varlığı bile zayıflama çabasındaki insanların dikkatinden kaçmamaktadır. Ancak zayıflattığına dair bilimsel bir veri yoktur ve boş hayaller kurulmaması gerekmektedir. Egzersiz ve kişiye özel beslenme programı uygulanmadan zayıflamak pek mümkün değildir. Yine de diğer özellikleri sebebiyle “mucize beklemeksizin” aşırıya kaçmadan, ara sıra tercih edilebilecek bir meyvedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, Muğla Bodrum'da bulunan Sianji Well - Being Resort'ta hizmet vermektedir.

Etiketler
Cilt
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube