Dersimiz: jinekomasti

Dersimiz: jinekomasti

Jinekomasti erkek memesinin büyüyerek kadın memesine benzer bir görünüm almasıdır. Jinekomasti erkek nüfusunun hemen hemen yarısında gözlenen bir sorundur. Erkeklerin vücutlarını kadınsılaştırdığı için ruhsal durumlarını kötü yönde etkiler, özellikle yaz aylarında rahatsızlığa yol açar. Jinekomasti sebepsiz yere oluşabileceği gibi bazı hormonal bozukluklar sonucu olarak ya da bazı ilaçların yan etkisi şeklinde de ortaya çıkabilir.

Jinekomasti lokal ya da genel anestezi ile yapılabilmektedir. Gerekirse işleme yağ alma da eklenebilir. Eğer memeler aşırı derecede büyük ise, meme dokusu ile derinin de çıkarılması gerekecektir.

Jinekomasti İlaçlarla Tedavi Edilebilir Mi?

Cerrahi jinekomasti tedavisinde altın standarttır. Cerrahiye karşı olan bazı hastalarda birtakım ilaçlar ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Memenin Tekrar Büyüme Riski Var Mıdır?

Ameliyat sonrasında eğer yağ dokusu mevcutsa hastanın aşırı kilo aldığı durumlarda (15-20 kg) meme bölgesinde bir artış olabilir, Bunun haricinde ameliyat sonucu tekrar eski hale geri dönmesi söz konusu değildir.

Jinekomasti Ameliyatı için Yaş Sınırı Var mıdır?

Belirli bir yaş sınırı olmasa da jinekomastinin neden olduğu fazla göğüs gelişimi ergenlik dönemi sonrasında kendiliğinden geçebilmektedir.

Ergenlik dönemi bitiminden itibaren yani (kişiye göre değişmekle beraber) yaklaşık 17 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilir. Birey, memeleri büyüdüğü anda gerekli tetkikler yaptırır ve en kısa zamanda bunlara müdahale edilirse, psikolojik sorunlar da önlemiş olur.

Jinekomasti Ameliyatı Ne Tür Anestezi ile Yapılır ve Ne Kadar Sürer?

Ameliyat bazen lokal bazen de genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hasta hastanede kalmaya ihtiyaç duymadan hemen evine geri dönebilmektedir. Ameliyat ortalama 45-90 dakika sürmektedir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Göğüslerin büyümesinin nedeni bu bölgede yağlanmanın artışı ise liposuction ile fazla yağ dokusu alınınca göğüsler küçülür. Liposuction yapıldığında işlem küçük deliklerden yapıldığı için ameliyat izi oluşmaz.

Ancak esas olarak memelerdeki bez dokusunun büyümesi ön planda ise meme başının altından yarım ay şeklinde yapılan kesi ile fazlalık doku çıkarılır. Her keside iz kalır ancak bu bölgede iki rengin birbirine geçiş hattı olduğundan dolayı bu izler fazla dikkat çekmez.

Deride sarkma eğilimi olan fazlalıklar varsa bu fazlalıkların çıkarılması durumunda iz kalır.

Jinekomasti Ameliyatı Riskli Midir?

Asimetri (iki taraf arasında fark), hematom (deri altında kan birikimi), seroma (deri altında sıvı birikimi), meme başı nekrozu (doku çürümesi) ve infeksiyon oluşabilir. Ancak doku kaybı ve infeksiyon görülme olasılığı çok çok azdır. Ameliyat sonrası koruyucu olarak antibiotik kullanılır. Göğüs derisinin yapışması ve oluşacak sıvı toplanmasının azaltılması amacıyla ameliyat sonrası jinekomasti atleti kullanılır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Niyazi Şimdivar

Op.Dr. Niyazi Şimdivar, 1981 yılında Adana'da doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukuova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2013 yılında Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde  devam etmektedir.

Etiketler
Jinekomasti ameliyatı sonrası
Op. Dr. Niyazi Şimdivar
Op. Dr. Niyazi Şimdivar
Adana - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube