Dermatolojik hastalıklarda hastaların yanlış bildikleri

Dermatolojik hastalıklarda hastaların yanlış bildikleri

DERMATOLOJİK HASTALIKLARDA HASTALARIN YANLIŞ BİLDİKLERİ

Alerji, egzema, sedef, vitiligo  kelimeleri dermatoloji polikliniklerinde hasta-doktor arasında geçen konuşmalarda sıklıkla kullanılır. Sık kullanılan kelimeler olmalarına rağmen, aslında çoğu kez hastalar doktorun dediğini değil kendi bildiğini düşünür. Çünkü toplumda bazı kelimeler üzerinde edinilmiş yaygın inanışlar vardır. Bu inanışlar kısa sürelerde değiştirilememektedir. 

“Alerji” bir hastalık değildir. Bu terim bir maddeye verilen anormal yanıt anlamında kullanılır. Yani pek çok hastalık içinde yer alabilen tepkidir. Günlük konuşmalarımızda hastalarımız “alerji” oldum dediğinde aslında çok farklı hastalıklar olabiliyor.

“Alerji” denen hastalıklar arasında:

  • Generalize pruritus(yaygın kaşıntı)
  • Ürtiker (Kurdeşen, dabaz)
  • Kontakt dermatit
  • Strofulus (böcek sokması)
  • Atopik egzema
  • Diğerleri…

olabilmektedir. Bunların her biri ayrı hastalıklar olmasına rağmen alerji denmektedir. Alerjik göz hastalıklarından tutun solunum yolu hastalıklarına kadar yaygın hastalıklar vardır.

“Egzema” diye bir hastalık yoktur. Bu başlık altında pek çok hastalık vardır:

  • Atopik egzema
  • Kontakt egzemai
  • Seboreik egzema
  • Kuruluk egzeması
  • Diğerleri

Bütün bunlar ayrı ayrı hastalıklardır. Her biri  ayrı ayrı değerlendirilir.

“Karaciğer ya da akciğerden kaynaklana deri hastalıkları çok çok nadirdir.  Ama nedense her cilt hastalığında “ciğer” suçlanır. Geçmeyen, uzun süren deri hastalıklarında bu inanış yaygındır.

“Sedef hastalığı geçmez''. Aslında sedef hastalığı tedavi edilen bir hastalıktır. Ama yineleyebilir.

“Geçmeye, uzun süren hastalıklarda İĞNE(!) tedavisi yapılamalıdır''. Bu da yanlış bir inanıştır. İlaçların ampul, flakon formları sadece hızlı etki başlangıcı yönünden etkilidir. Tabletler, kapsüller ya da krem, merhemler de aynı etkiyi gösterir.

“Kortizon iğnesi egzemayı(!), alerjiyi(!) bitirir. Kortizonlar doktor kontrolünde dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Çok ciddi hormonal ve metabolik soruna yol açabilirler.

“Yağlı yiyecekler, kuruyemiş, yumurta vs. akneyi artırır.” Akne besin ilişkisi her hastada aynı derecede değildir. Çoğu zaman besin kısıtlamasına gerek yoktur.

Vitiligo halk arasında ala hastalığı olarak bilinmekle beraber yanlış olarak “sedef”  diye isimlendirilmektedir. Sedef hastalığı ayrı bir hastalıktır. 

Saçkıran (alopesi areata ) mantar ya da bakteri hastalığı değildir. Bulaşıcı değildir.

Aslında televizyon, internet ve gazetelerden yaygın olarak verilen sağlık bilgileri fayda yerine zarar verebilmektedir. Hastalarımız yanlış bilgiler edinebilmekte, edindikleri bilgileri yanlış yorumlayabilmektedirler.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Kemal Özyurt

Etiketler
Dermatolojik hastalıklar
Doç. Dr. Kemal Özyurt
Doç. Dr. Kemal Özyurt
Kayseri - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube