Doktorsitesi.com

Dermatitis Herpetiformis Hastalığı

Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
25 Mayıs 2016133 görüntülenme
Randevu Al
Dermatitis Herpetiformis Hastalığı

Dermatitis herpetiformis hastalığı  ilk defa 1884 yılında Amerikalı bir dermatolog olan Louis Duhring tarafından tanımlanmıştır. Bu yüzden hastalık ‘Duhring hastalığı’ olarak da bilinmektedir. Dermatitis herpetiformis buğday başta olmak üzere, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten adlı  bir protein türüne karşı duyarlılığın görüldüğü, deride su toplayan kabarcıklar ve  kırmızı kabarıklıklarla seyreden  şiddetli kaşıntılı bir otoimmün deri hastalığıdır.  

Hastaların çoğunda ailede dermatitis herpetiformis hastalığı veya çölyak hastalığı görülebilmekle beraber genetik bir özelliği yoktur. Dermatitis herpetiformis hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Dermatitis herpetiformis  hastasının yaralarına temasla, kanla veya diğer yollarla bir başka kişiye bulaşması söz konusu değildir.

Gluten proteini içeren besinlerin alımı ile belirtilerin (özellikle kaşıntının) ortaya çıkması veya şiddetlenmesi hastalığın temel özelliğidir. Bu yüzden bu hastaların beslenmesi tıpkı çölyak hastaları gibi glutensiz olmalıdır. Dermatitis herpetiformis yaşam boyu devam eden bir hastalıktır. Hastalık glutensiz beslenme programına çok iyi cevap vermektedir.  Ancak gluten alımı ile şikayetler tekrarlanır. Glutensiz diyetin ömür boyu yapılması gerekmektedir.  Küçük miktarlarının alınması bile hastalığın yinelemesine yol açar.

Dermatitis herpetiformis hastalarında otoimmün tiroid hastalıkları, insüline bağımlı diyabet, vitiligo, alopesi areata, pernisyöz anemi, lupus eritematozus, sjögren sendromu gibi otoimmün hastalıkların eşlik etme sıklığı artmıştır.

TEDAVİ
Günümüzde temel tedavi yöntemi  beslenme programından gluteni tamamen çıkarılmasıdır.  Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllar yerine nohut, mercimek, patates, karabuğday gibi besinler kullanılabilir. Beslenme programı kişinin medikal durumuna göre oluşturulmalıdır ve bir uzman tarafından sürekli takipte olunmalıdır.

PROGNOZ
Hastanın beslenme programı katı glutensiz şekilde devam ettiği sürece hastalık kontrol altına alınmış olur.

 

Etiketler

GlutenBeslenmeDermatitis herpetiformisDeri hastalığıDermatitis herpetiformis hastalığı nedirDuhring hastalığı nedirGluten duyarlılığı tanı ve tedavisi

Yazar Hakkında

Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır