DERİ KİSTLERİNİN TEDAVİSİ

Uzm. Dr. Ayfer Aydın
Uzm. Dr. Ayfer Aydın
6 Eylül 2019104 görüntülenme
Randevu Al
DERİ KİSTLERİNİN TEDAVİSİ

Deri kistleri; içi sıvı, irin veya diğer bir madde ile dolu olan, kapalı lezyonlardır. 

Deride görülen kistlerin büyük bir kısmı Yağ Kistleri ve Abselerdir. 

Kanser oluşumu içermezler. Deri kanserine dönüşüm riskleri yoktur. Kistler, deri yüzeyinin altında küçük bir bezelye tanesi gibi hissedilirler. Deri Kistleri genellikle deri enfeksiyonlarının veya yağ yapan salgı bezlerinin tıkanmasının bir sonucu olarak gelişirler. 

DERİ YAĞ KİSTLERTİNİN VEYA DERİ ABSELERİNİN ÇIKARILMASI TEDAVİSİ

Deri kistleri; içi sıvı, iltihap veya yağ ile dolu olan, kapalı doku keseleridir. Deri Kistleri  deri yüzeyinin altında küçük bir bezelye tanesi gibi yada daha büyük ağrı veren hareketli yada sabit ele gelen lezyonlar şeklinde hissedilirler. Deri Kistlerinin tanısı konulduktasn sonra çıkarılmaları esas tedavidir.

Eğer tanı abse ise öncelikle antibiyotik tedavisi ve topikal tedavilerle enfeksiyon baskılanıp abse drenajı yapılırsa çok daha sağlıklı tedavi tamamlanmış olacaktır. 

Eğer tanı yağ kisti ise yine lezyon alanı lokla ansetezi ile uyuşturulduktan sonra lezyonun büyüklüğüne uygun bir kesi yapılır. Kistin içindeki yağ dokusu tamamen çıkarıldıktan sonra esas olarak bu yağ dokusunu içinde barındıran kesenin çıkarılması ile tedavi tamamlanır.

DERİ KİSTLERİ İLE İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR

Deri kistleri kansere dönüşmezler. Ayrıca Kistin yakınında olduğu organa hiçbir zararı yoktur. Örneğin saçlı derideki bir yağ kisti alındığında ''beynime bişey olurmu''  Olmaz !!! yağ kisti bir kese içinde ve yüzeyeldir. yakın olan lezyona hiçbir zarar vermez. Aksine Orada çıkarılmadan beklemesi ise ilerki zamanlarda sorun yaratma potansiyeli taşımaktadır. 

Etiketler

Yağ kistleriCilt hastalıklarıderi yağ kistleri

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ayfer Aydın

Uzm. Dr. Ayfer Aydın

Uzm. Dr. Ayfer AYDIN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1998 - 2002 yılları arasında İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır