Depresyon en çok kış aylarını seviyor!

Psk. Dan. Yeşim Yavuz Uysal
Psk. Dan. Yeşim Yavuz Uysal
13 Ekim 2021106 görüntülenme
Randevu Al
Depresyon en çok kış aylarını seviyor!

Kış, çoğu insan için kasvetin çöktüğü, hüznün hüküm sürdüğü, doğanın güneşten mahrum kaldığı mevsim. Araştırmalar da gösteriyor ki kış ile birlikte kısıtlanan insanların beslenme ve uyku alışkanlıkları da değişiyor. Bu dönemde depresyon da hasta olan kişi sayısı da oldukça artıyor. Güneş ile daha az zaman geçirdiğimiz bu dönemlerde çoğu zaman yataktan çıkmak da güçleşiyor.

Karanlıkta geçen, güneşin erken battığı, çoğunlukla kapalı alanlarda geçirdiğimiz ve hatta hava iyice kötüleştiğinde dışarıda olan insanlar için endişlendiğimiz, sıcak bir alan aradığımız ve haliyle yalnızlığı da soğukla beraber daha çok hissettiğimiz bu mevsimde herkes bir köşeye çekiliyor.

Önce doğa kendini çekiyor bizden; yağmurla, karla, rüzgarla... Bir süreliğine saklıyor güzelliklerini, bazılarına göre dinleniyor.

Sonrasında ise karanlık, soğuk, kat kat kalın kıyafetler derken insan doğadan uzaklaştığı gibi kendi bedeninden de uzaklaşıyor.

Peki neye ihtiyacımız var?

Elbette herkesin ihtiyacı kendine özel ama

- Kasvetin içinde geçirdiğimiz günler yerine açık havada / doğada nefes aldığımız alanlar yaratmak,

- İyi gelen insanlarla zaman geçirmek,

- Fiziksel sağlığımıza dikkat etmek,

- Kendi bedenimizi dinleyebildiğimiz aktiviteler yapmak,

- Rahatsızlık hissettiğimiz noktada ertelemek yerine çözüm için adım atmak sunabileceğim birkaç öneri olabilir.

Yataktan çıkıp yaşadığımız sürece her mevsim güzeldir, belki kış biraz emek istiyor olabilir.

Etiketler

Depresif yakınmalarDepresyon tedavisiDepresyon belirtileriDepresyon nedenleriDepresyon türleriDepresyon terapisiDepresyon riskiDepresyonu tetikleyen faktörlerDepresyonu tetikleyen nedenlerDepresyonun iyleşme süreciKış aylarıKış yorgunluğuKışKış hastalıklarından korunmaKış hastalıklarıKış depresyonukiş

Yazar Hakkında

Psk. Dan. Yeşim Yavuz Uysal

Psk. Dan. Yeşim Yavuz Uysal

Psk. Dan. Yeşim Yavuz Uysal İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden onur derecesiyle mezun olmuştur ve halen İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde eğitimine devam etmektedir.
Lisans eğitimi boyunca farklı yaş grupları için hazırlanmış programlarda yer almış ve mezuniyeti sonrasında bu alanda çalışmalarını sürdürmüştür. Çocuk & Ergen Psikiyatrisi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Duygu Odaklı Terapi ve EMDR gibi eğitimleriyle çocuklar, ergenler ve yetişkinlerle online ve yüz yüze seanslarını sürdürmektedir. 
Yüz yüze ve online olarak farklı özel ve devlet kurumlarında ebeveynlere, öğrencilere ve yöneticilere yönelik söyleşiler, hizmet içi eğitimler ve interaktif atölyeler yapmakta ve okul öncesi eğitim kurumlarına pedagojik danışmanlık desteği vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır