Demans Hastalığı

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar
Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar
25 Kasım 2019149 görüntülenme
Randevu Al
Demans Hastalığı

Demans, bilişsel (zihinsel-bellek) yeteneklerin, günlük yaşamı aksatacak kadar bozulması ile seyreden hastalıkların genel bir tanımıdır.   Alzheimer en yaygın demans türüdür ve tüm olguların  yüzde 60 ila 80'ini oluşturuyor..

Demans belirli tek bir hastalık değildir. Bir grup belirti ve bulguyu tanımlayan genel bir terimdir., Alzheimer dışında inmeden sonra ortaya çıkan vasküler (damarsal) demans , daha sıklıkla ailevi geçiş gösteren ve daha erken yaşlarda bazen kişilik bazende konuşma bozukluğu ile giden Frontotemporal demans, diğer  en yaygın demans türleridir.

Demans her zaman giderek kötüleşen bir  hastalık değildir. Guatr bezi hormonları( tiroid) problemleri ve vitamin eksiklikleri(B1-B6-B12 gibi) geri dönüşlü olan ve tedavi edilebilir demansları oluşturur.

Demans genellikle yanlış bir şekilde “yaşlılık” veya “yaşlılık demansı” olarak adlandırılır; bu durum, eskiden yaygın olarak görülen, ancak ciddi zihinsel gerilemenin yaşlanmanın normal bir parçası olduğu inancını yansıtır. Bu doğru değildir. Her yaşlı demans olacak anlamına gelmez. Pek çok ünlü insan en önemli eserlerini yaşlılık döneminde yapmıştır. Kişiler kendilerine dikkat ederek sağlıklı yaşlanabilirler. 

Etiketler

BunamaDemansUnutkanlık

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar

Prof. Dr.Demet Özbabalık Adapınar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak 1988 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise,Eskısehir Osmangazı Üniversitesin'de tamamlayarak 1996 yılında Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanı olmuştur. 2000 yılında Doçent ünvanıolmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır