Hepimizin bildiği gibi tüm dünyaya yayılan ve ülkemizi de etkileyen Covid-19 salgını ile karşı karşıyayız. Şu an için virüsü tamamen yok edecek, kesinliği kanıtlanmış herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat virüsten korunmak, etkeni vücudumuza aldığımızda daha az hasarla atlatmak mümkün.
Alınan karantina önlemi bireylerde duygu ve beslenme durumunu etkiliyor. Bünye, strese girdiğinde ilk önce bol karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklere yöneliyor. Bunun sebebi, mutluluk hormonu olan serotonin ihtiyacının oluşmasıdır. Serotonin, beynimizin, ürettiği uyku ve iştah kontrolü sağlayan bir hormondur.
Serotonini dengede tutmak için günlük beslenmemize hindi eti, balık, süt ve ürünleri, ceviz, yumurta, muz, ananas, erik, fındık, kuru meyveler, ıspanak, nohut gibi besinler eklemeliyiz. Özelikle akşam yemeklerinde serotoninden zengin besinler tüketilmelidir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ NASIL GÜÇLENİR?
Covid-19’ a karşı savunmada bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir. Peki bunu yapmak için neler tüketmemiz gerekir? İşte cevabı.
ÇİNKO: Çinko bağışıklığımızı korumada en önemli etkenlerden biridir. Koronavirüsun hastalık yapıcı etkeninin vücudumuza bağlanmasını önler. Çinko vücudumuz tarafından üretilemez ve depolanamaz, sadece günlük beslenme ile tedarik edilebilir. Kümes hayvanları, kırmızı et, fındık, kabak çekirdeği, susam, fasulye ve mercimek çinkodan zengin besin kaynaklarıdır.
D VİTAMİNİ: D vitamini solunum yolları enfeksiyonu ve pnömoni riskini azaltır. Yapılan çalışmalarda D vitamini yetersiz olan kişilerin akciğer fonksiyonlarında azalma, alt solunum yolu hastalıklarına ve depresyona yakalanma risklerinin yüksek olduğu saptanmıştır. D vitamininin temel kaynakları güneş ışığı ve diyettir. Süt ürünleri, karaciğer, yumurta sarısı, mantar, portakal suyu, hamsi, sardalya, karides, istiridye, havuç, brokoli ve hemen hemen her meyve D vitamini içerir.
D vitamini içeren vegan besinler; Badem ve kenevir sütü, soya, soya peyniri.
ANTİOKSİDANLAR:
Antioksidan nedir? Ne işe yarar?
Vücudumuza toksik maddelerin yayılmasını ve hücrelerimize hasar vermesini engeller. Vücutta sentez edildiği gibi besinlerle de alınabilirler. E, C A vitamini, folik asit (B9), selenyum, likopen önemli antioksidanlardır.
Antioksidan Deposu Şahane Besinler
Böğürtlen Çilek Kiraz
Domates Yumurta Yulaf
Greyfurt Ananas Kuru Fasulye
Ceviz Balık Bitter Çikolata
Nar Yeşil Çay
Ispanak Kayısı
PROBİYOTİKLER:
Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında kişinin sağlığını olumlu etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Bağışıklık sistemimizi düzenler ve sağlığımızı korurlar. Sindirimimizi kolaylaştırırlar. En iyi probiyotik kaynakları; ev yoğurdu, kefir, turşu ve peynirdir.
Kısacası pandemi döneminde bağışıklığımızı güçlendirmek için sebze, meyve ve tam tahıllardan zengin, doymuş yağ içeriği düşük besinlerle beslenilmelidir. D vitamini, omega-3, çinko ve probiyotik tüketimine günlük beslenmede önem verilmelidir.
Düzenli Egzersiz Yapın!
Yapılan araştırmalarda salgın hastalıklara yakalanan kişilerden, düzenli spor yapanların belirtileri daha hafif gösterdiği ve iyileşme sürecine daha çabuk girdiği gözlemlenmiştir.