Çok kısa zamanda çok fazla kilo vermek mümkün mü?

3-5 günde uygulanan şok diyetler kilo kaybına değil vücuttan kas kaybına neden olur. Bu da sağlıklı kilo verdiği algısı oluşturur. Hatta bazen vücuttan su atıldığı için kilo vermiş gibi yanlış bir düşünce oluşmasına dahi neden olur.

Çok kısa zamanda çok fazla kilo vermek mümkün mü?

Çok kısa zamanda çok fazla kilo vermek mümkün müdür ve bu durum normal midir?

Şok diyetlerin zararları nelerdir?

Şok diyetler, tansiyonu ve kan şekerini düşürür. Bunun sonucu olarak ta halsizlik, baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu gibi etkiler ortaya çıkar.

 

Kalıcı kilo vermek için uzun dönemde sağlıklı beslenme programını sürdürmek en ideal olanıdır.

 

3-5 günde uygulanan şok diyetler kilo kaybına değil vücuttan kas kaybına neden olur. Bu da sağlıklı kilo verdiği algısı oluşturur.

 

Hatta bazen vücuttan su atıldığı için kilo vermiş gibi yanlış bir düşünce oluşmasına dahi neden olur.

 

Bu nedenle mümkün olduğunca 3-5 günlük şok diyet uygulamak yerine 2-3 ay gibi bir süreye yayarak düzenli bir şekilde; metabolik bir rahatsızlığı olup olamama durumu sorgulanıp, kişinin yaşına, boyuna ve fiziksel aktivitesine göre uygun beslenme programıyla kilo vermesi en sağlıklı olanıdır.

 

Şok diyetlerin en büyük zararlarından birisi de metabolizmayı yavaşlatmasıdır.

 

Günde 1700-2000 kalori alırken birden kalori alımını 700 gibi sayılara düşürmek metabolizmanın hızını da yavaşlatmaktadır.

 

Haliyle yavaşlayan metabolizma vücudun kalori yakma hızını da yavaşlatacaktır.

 

Bu da şok diyete başlamadan önce sahip olduğunuz yağ oranından daha fazla yağ depolamanıza kolesterol ve hiperlipidemi yüksekliklerine neden olacaktır.

 

Şok diyetlerin zararları açısından baktığımızda diyabet (şeker) hastalığı, insülin direnci vb. gibi rahatsızlıkları bulunan hastaların şok diyet uygulaması da son derece yanlıştır. Hipoglisemi gibi ani şeker düşüşleri insülin-glukagon  metabolizmasının bozulmasına neden olabilir.

 

Uzun süreli açlık bu hastaların vücut direncini düşürerek sonucun olumsuz olmasına neden olabilir.

Sağlıklı kilo vermek için neler yapılmalıdır? Önerilerinizi maddeler halinde yazar mısınız?

Biyolojik değeri yüksek süt, ve süt ürünleri probiyotik ve prebiyotik içeren gıdalar, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Bağışıklık sistemini güçlendiren dost bakterilere probiyotik adı verilir. Kefir probiyotik bir besindir ve ayrıca B vitaminlerinin emilimini da artırır.

 

A.B.D.’de yayımlanan Journal of  Clinical  Nutrition Dergisi, yemeklerle düzenli olarak tüketilen meyvenin kalp dolaşım hastalıklarını önlediğini yazdı.

 

Düzenli ve sağlıklı gıda tüketimi ilaçlardan daha fazla kanserden koruyucu etkisi vardır

Bunlara ek olarak yeterli lifli gıda (sebze ve meyve) tüketilmeli fakat aşırı yağ ve rafine edilmiş gıdalardan kaçınmalıdır. Kalsiyum ve D vitamini de kanser ile savaşta önemlidir.

Sağlıklı yaşamak için günde en az bir kâse yoğurt yenilmeli veya tercihen ayran içilmelidir. Yoğurt veya ayran ile vücudumuz kalsiyum ihtiyacını giderir.  21 yaşına kadar kemik gelişimi için 40 yaşından sonra kemik erimesine karşı düzenli olarak yoğurt ve süt alınmalıdır. Ayrıca kalsiyum eksikliği, uykusuzluğu da yol açmaktadır.

Günde en az 8-10 bardak su tüketin, idrarınız koyu ise su içmiyorsunuz, demektir. Bu sıcaklık durumuna göre biraz artıp azalmakla birlikte daha fazla su vücut için zararlıdır. Şebeke suyu mümkünse içmeyin çünkü klor kanser yapabilir fakat içmek zorunda iseniz suyu musluktan aldıktan sonra en az bir saat dinlendirin kloru uçar. Yemekle birlikte su içmeyin çünkü bu sindirim sıvılarını seyrelterek etkilerini azaltır. Yemekten yarım saat önce veya sonra su içilmelidir. Uykudan önce 1 veya 2 bardak su içilmelidir. Su, çok sıcak ve çok soğuk olmamalıdır. Uzmanlara göre çok soğuk su kalp krizi riskini artırır. Çinliler, hastaları ılık su ile tedavi ediyorlar. Sağlıklı yaşamada ve bazı hastalıkların önlenmesinde ve zayıflamada suyun sayısız faydaları vardır. Uzmanlara göre bir bardak su insanı kolon kanserinden koruyor. Yine bronşial astım rahatsızlığının temel sebeplerinden birisi yeterli miktarda su içmemektir. Çoğu insan yeterli miktarda su içmediği için hastalanmaktadır. Ayrıca su vücuttaki yağları attırdığı için kilo vermeyi de sağlar.

Yemekler kendi suyunda ağır ağır pişirilmeli (buğulama ve güveçte pişirme tercih edilmelidir. Kızartma, ızgara, mikro-dalga gibi hızlı pişirme yöntemleri sakıncalıdır. Dondurulmuş yiyecekleri fazla tüketmeyin. Mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimine dikkat edin. Pişirme sularını atmayın, hazır işlenmiş konserve yiyecekleri ise mümkünse hiç yemeyin.

Margarin tüketiminiz varsa kesinlikle mutfağınızdan kaldırın. Onun yerine zeytinyağı, halis sızma olanlar tercih etmeye çalışın.

Kayısı, üzüm, muz, kavun, karpuz gibi şeker içeriği yüksek meyveler sınırlı yenilmelidir. Üzüm çekirdeği ve kabuğu, çilek, yaban mersini, kızılcık gibi meyveler çok yüksek antioksidan etkilere sahiptir.

Rafine şekerler ve bunlarla yapılan yiyecekler örneğin pasta, bisküviler, gofretler, baklava, revani, kadayıf v.b. yiyecekler yasaktır. Çikolata haftada bir kere orta boy sütsüz (bitter) olanı yenilebilir. Kadınlarda adet öncesi dönemdeki depresyonu azaltır (çok iyi magnezyum kaynağıdır).

Günde en az yarım saat hızlı yürüyüş yapılmalı ve merdivenler çift çift çıkılmalı, 3-5 dakika kültür fizik yapılmalıdır. Derin temiz hava soluyarak hücrelerdeki oksijeni artırın.

 

Mümkünse 22.00- 23.00’den önce yatmaya çalışın. 5 saatten az, 9 saatten fazla uyumayın. İyi bir uyku için midenizin boş olması gerektiğini unutmayınız.

Porsiyonlarınızı azaltmanızın en iyi yolu kullandığınız tabaklarınızı küçültmek olacak, böylece dikkat etmeden de olsa tabağınız dolduktan sonra fazlasını koymanızda size engel teşkil edecektir.

 

Sağlıklı kilo vermek için örnek bir diyet listesi verebilir misiniz?

Güne erken başlamak, kahvaltı alışkanlığınızı sürdürülebilir hala getirmek için önemlidir, düzenli bir yaşam şekli sağlıklı beslenme ile beraber tam bir uyum içindedir.

 

Sabah: (07.00-08.00)

1 dilim peynir

3-4 adet zeytin veya 2-3 adet ceviz

1 tatlı kaşığı pekmez veya bal

1-2 dilim tam buğday ekmeği

(engel olabilecek herhangi bir hastalık yoksa haftada en az 3 kez yumurta)

Mevsim yeşillikleri, söğüş domates-salatalık

 

Ara: (10.00-10:30)

1 porsiyon meyve

 

 

Öğle: (12:30-13:00)

90-100 gr ızgara et/balık/tavuk/hindi/köfte (sevenler için etli tencere yemeği de olabilir)

6 kaşık bulgur pilavı veya kepekli makarna

Bol salata

 

Ara:  (16.00-16:30)

1 porsiyon meyve + 1 adet sütlü tatlı

 

Akşam:  (19.00-19.30)

1 kase çorba

1 porsiyon sebze yemeği

Salata

Yarım kase yağsız yoğurt

1-2 dilim tam buğday ekmeği

Ara: (20.30-21.00)

Yarım kase yoğurt veya 1 su bardağı süt (tarçınlı) veya 1 su bardağı sade kefir + 2 adet ceviz

 

Not: Son ara öğün ihtiyaç duyulmadığı durumlarda yapılmayabilir.

Günde en az 2 lt su ve haftada 2-3 kez en az 45 dk yürüyüşü ihmal etmeyin.

Bu makale 9 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özden Örkcü

Dyt. Özden Örkcü,  1986’ da İstanbul’ da doğdu.İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’ da tamamladı. 2008 yılında Gaziosmanpaşa Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünü, 2015 yılında Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümünü tamamladı. Aldığı Eğitimler Dokuz Eylül Üniversitesi HACCP 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Gıda Mühendisleri Odası ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Medipol Üniversitesi Karbonhidrat Sayımı ve Diyabette Beslenme Medipol Üniversitesi Beslenme Yaklaşımı ve Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Haliç Üniversitesi Renal Diyetisyenliği Prof. Dr. Murat Baş Sağlık Afiyet Kanser ve Beslenme gibi birçok eğitim kurs ve sertifikasyon programlarına katıldı. 2008-2010 yılları arasında unlu mamüller sektöründe iş hayatına başladı, ürün geliştirme ve ürün kalitesini arttırmak adına birçok çalışmal ...

Etiketler
Şok diyetler
Uzm. Dyt. Özden Örkcü
Uzm. Dyt. Özden Örkcü
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube