Çocukları dişhekimine alıştırmak

Çocukları dişhekimine alıştırmak

Diş hekimi korkusu, sadece çocukların değil, birçok yetişkinin de sorunudur etkisi bazen hayat boyu süren diş hekimi fobisinin önüne çocuk yaşta geçmek mümkündür. Bunun için çocukların olabildiğince erken yaşta, daha şikayetleri başlamadan, tedavi gerekmeden diş hekimine götürülmesi gerekir.

 Genellikle çocuklar diş hekimine geç yaşlarda (6-7 yaşında), sorunlar başladıktan sonra getirilmektedir. Ağızdaki süt dişlerinin ‘‘nasıl olsa değişeceği'' düşüncesiyle çürük olsa da diş hekimine gidilmediği çok sık görülmektedir. Bu da hekimlerin işini oldukça zorlaştıran çok yanlış bir inanıştır.Çocuk dişleri çıkmaya başladığında, diş hekimiyle tanışmalıdır. Diş sorunları bebeklikte bile ortaya çıkabilir. Biberonla beslemede, şekerli gıdaların verilmesi ve emziklerin, bal, pekmez gibi tatlılara batırılması sonucu biberon çürüğü dediğimiz diş çürümeleri oluşabilir. Bu durum hem bebek için, hem de ailesi için çok ciddi sıkıntılara neden olur. Bu nedenle bebeğin ilk dişlerinin çıkmaya başladığı 1 yaş döneminde diş hekimine götürülmeye başlanması en uygunudur.

Çocuk bir kez dishekiminden korkarsa, bu kötü tecrübe onu hayatı boyunca etkileyebilir ve büyüdüğünde dahi dis hekimine gitmekten korkmasına sebep olabilir. İlk tecrübe her zaman çok önemlidir. Bu sebeple, çocuğun diş hekimiyle ilk randevusundaki amaç, sorun çözmek değil, çocuğu kazanmak ve ilerde iyi bir hasta olarak, huzurla diş hekimine gelmesini sağlamak olmalıdır. Anne ve babanın, kendi tedavileri yapılırken, çocuklarını da beraberlerinde getirmelerini önermek, özellikle daha önce hiç diş hekimine gitmemiş çocukların, anne ve babalarını, tedavileri yapılırken  seyredebilmelerini ve korkulacak bir sey olmadığını görmelerini, sağlaması bakımından çok doğru bir yaklaşımdır. Bu şekilde zamanla diş hekimine alışmaları da mümkün olacaktır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ceyda Sancaklı

Etiketler
Çocuk
Dt. Ceyda Sancaklı
Dt. Ceyda Sancaklı
Sakarya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube