Çocuklarda uykusuzluk hastalığı olabilir mi?

Prof. Dr. Derya Karadeniz
Prof. Dr. Derya Karadeniz
22 Aralık 2014251 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda uykusuzluk hastalığı olabilir mi?

          Çocukluk döneminde, uyku başlangıcı ile ilişkili uykusuzluk  ve sınır koyma ile ilişkili uykusuzluk olmak üzere   2 tipte uykusuzluk hastalığı  görülür.

          Uyku başlangıcı ile ilişkili uykusuzluk çocuğun uykuya dalış sürecindeki koşullarla ilişkili bir problemdir. Örneğin, çocukların çoğu mama yerken, kucakta veya bir sandalyede sallanırken uykuya dalarlar. Eğer bir çocuk sadece kucağa alındığında veya sallandığında uyuyabiliyorsa gece uyandığında bu koşullar sağlanmadıkça tekrar uyuyamayabilir. Çocuklar uyku başlangıcında bir bozukluk olarak değerlendirilmeyen bazı davranışlar geliştirebilirler. Örneğin, belli bir battaniye veya oyuncak hayvana bağlanabilir ve onlar olmadan uykuya geçemeyebilirler. Battaniyeleri veya oyuncak hayvanları yanlarında oldukça  uykuya dalmaları sorun oluşturmayacaktır. Çocuk gece uyandığında, battaniyesini bulup, ailesini rahatsız etmeden uyumaya devam edecektir.

          Uyku başlangıcı ile ilişkili uykusuzluğun  tedavisinde uygun uygun bir nesne bulunabilir veya çocuk bir erişkin ya da nesne olmadan uyuyabilmesi için eğitilir. Bunun için önerilen yöntem, her uyanıklık sonrası önce birkaç dakika, sonra biraz daha uzun ve biraz daha uzun sürelerle olmak üzere bebeği odasında yalnız bırakmaktır. Ancak bu yöntemde çocuk ağlayacaktır ve bu nedenle bazı aileler uygulamakta güçlük çekebilirler.

          Sınır koyma ile ilişkili uykusuzluk ise  iki sorundan kaynaklanır. Birincisi, çocuğun ailesinden yatma zamanı hakkında tutarsız mesajlar almasıdır. Bazı geceler geç saatlere kadar uyanık kalmasına izin verilirken, bazı geceler buna  izin verilmez. İkincisi, çocuk normal uyku ritmini sağlama avantajını kaybettiği düzensiz bir uyku yapısı geliştirir. Tedavi genellikle anne ve babanın her gece uygulanacak düzenli bir yatma saati oluşturması ile başlar. Aile yataktan kalkma ve bir şeyler isteme sayısını sınırlamalıdır. Genellikle sınır koyma sorunları tedavi edilmese bile zamanla çözülür. Ergenlikte mahremiyet ve özerklik ihtiyacı yavaş yavaş artar ve çocuğun yatak odasından dışarı çıkışları kesilir.

 

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Derya Karadeniz

Prof. Dr. Derya Karadeniz

Prof. Dr. Derya Karadeniz, 1990 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve aynı yıl, aynı fakültenin Nöroloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 1993 ile 1994 yılları arasında ise araştırma görevlisi olarak Fransa’da Montpellier Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde çalışmıştır. Bu merkezdeki çalışmalarını sürdürürken ayrıca Avrupa ülkelerinde geçerli olan ‘’Diplome Inter Universitaire du Sommeil et de L’eveil’’ diplomasını da almıştır. 1995’de ise Stanford Üniversitesi’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde görev almıştır. 1996 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Nöroloji Uzmanı, 2001’de doçent, 2007’de ise Profesör unvanlarını almıştır.  Ayrıca 2011’de yan dal uzmanlığını ‘Klinik Nörofizyoloji’ alanında almıştır. Avrupa Uyku Tıbbı Uzmanlığı ve beraberinde Avrupa Uyku ‘’Expert’’i ünvanını ise 2013 yılında almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır