Çocuklarda tırnak yeme sorunu

Çocuklarda tırnak yeme sorunu

Çocukluk çağında başlayan tırnak yeme davranışı bir uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla daha fazla görülmektedir. Tırnak yiyen çocuklarda parmak emme, ağza farklı materyaller sokma, diş gıcırdatma gibi davranışlar da görülebilir. Genellikle hissedilen ruhsal gerginliği azaltmaya yönelik bir davranıştır.

Tırnak Yeme Davranışının Olası Nedenleri

Bu davranışın altında genellikle ruhsal sorunlar yatmaktadır. Anne-babanın boşanması, ebeveyn kaybı, ilgi ve sevgi eksikliği, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, kardeş kıskançlığı gibi durumlar tırnak yeme davranışını beraberinde getirebilir. Yine erken çocukluk döneminde ani bir şekilde sütten kesilen çocuklarda da parmak emme davranışı gözlemlenebilir, ilerleyen yıllarda ise parmak emmeyi tırnak yeme seyredebilmektedir.

Ayrıca çocuklar çevrelerinde benimsedikleri kişilerin davranışlarıyla özdeşim kurarlar. Eğer anne, baba ya da sevilen bir oyun arkadaşı tırnak yiyorsa onu taklit edebilirler.

Ebeveyn kavgaları, anne ve babanın yargılayıcı tutumları, kardeşler arasında kıyaslanma ile kaygı ve stres durumları da bu davranışı tetikleyebilir. Okul çağında ise sınav kaygısı, akran zorbalığı, dışlanma gibi durumlar tırnak yeme davranışına neden olabilir.

Neler Yapılmalı?

Her tırnak yeme davranışı alışkanlığa dönüşmez. Önemli olan ailenin bu durum karşısında gösterdiği bilinçli tutumlardır. Öncelikle çocuğu etkileyen stres faktörleri gözden geçirilmeli ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Eğer gerginliğe yol açan faktörler ortadan kalkarsa bu davranışın bir alışkanlığa dönüşmeden son bulması sağlanabilir. Ayrıca tırnak yedikten sonra çocuğu utandırmak, yargılamak ya da cezalandırmak gibi davranışlardan uzak durulmalıdır.

Bu davranış genellikle gerginlik anlarında tekrar etmektedir. Ailenin böyle anları gözlemleyerek çocuğu oyun hamuru ya da kinetik kum gibi materyallere yönlendirmesi faydalı olacaktır. Gerginlik anlarında dokunma duyusu üzerinden yaşanan rahatlama bu davranışın söndürülmesinde etkili olabilir.

Ayrıca tırnak yiyen birçok çocukta özgüven eksikliği de görülmektedir. Özgüven gelişiminde ise çocukların aileleri tarafından takdir edilmeleri ve koşulsuz şekilde sevildiklerini hissetmeleri oldukça önemlidir.

Bu makale 20 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Elda Tatlı

Uzman Pedagog Elda Ayşe Tatlı, 1985 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini (Almanya, 2011) Julius-Maximilian Üniversitesi'nde Pedagoji bölümünde tamamladı. Lisansüstü eğitimi süresince öğrenim gördüğü üniversiteden akademi bursu almaya hak kazandı. Yüksek lisans tezinde psikolojik dayanıklılık gücünü (recilence) geliştirmeye yönelik olan koruyucu ruh sağlığı programlarının çocukların ruhsal gelişimi üzerindeki etkilerini inceledi. Eğitimi süresince Unterfranken Gençlik Merkezinde „Kültürler Arası Dialoğu ve Toleransı Destekleme Eğitimi” kapsamında eğitmenlik yaptı. Julius-Maximilian Üniversite'sinin “Service-Learning” Projesi kapsamında çift dille büyüyen okulöncesi dönemdeki çocukların dil gelişimini desteklemeye yönelik program geliştirme ve uygulama çalışmalarında görev aldı. Ayrıca Würzburg mülteci ...

Etiketler
Çocuk bakımı
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube