Doktorsitesi.com

Çocuklarda Tırnak Yeme Sorunu

Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
20 Nisan 2020475 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda Tırnak Yeme Sorunu

Çocukluk çağında başlayan tırnak yeme davranışı bir uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla daha fazla görülmektedir. Tırnak yiyen çocuklarda parmak emme, ağza farklı materyaller sokma, diş gıcırdatma gibi davranışlar da görülebilir. Genellikle hissedilen ruhsal gerginliği azaltmaya yönelik bir davranıştır.

Tırnak Yeme Davranışının Olası Nedenleri

Bu davranışın altında genellikle ruhsal sorunlar yatmaktadır. Anne-babanın boşanması, ebeveyn kaybı, ilgi ve sevgi eksikliği, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, kardeş kıskançlığı gibi durumlar tırnak yeme davranışını beraberinde getirebilir. Yine erken çocukluk döneminde ani bir şekilde sütten kesilen çocuklarda da parmak emme davranışı gözlemlenebilir, ilerleyen yıllarda ise parmak emmeyi tırnak yeme seyredebilmektedir.

Ayrıca çocuklar çevrelerinde benimsedikleri kişilerin davranışlarıyla özdeşim kurarlar. Eğer anne, baba ya da sevilen bir oyun arkadaşı tırnak yiyorsa onu taklit edebilirler.

Ebeveyn kavgaları, anne ve babanın yargılayıcı tutumları, kardeşler arasında kıyaslanma ile kaygı ve stres durumları da bu davranışı tetikleyebilir. Okul çağında ise sınav kaygısı, akran zorbalığı, dışlanma gibi durumlar tırnak yeme davranışına neden olabilir.

Neler Yapılmalı?

Her tırnak yeme davranışı alışkanlığa dönüşmez. Önemli olan ailenin bu durum karşısında gösterdiği bilinçli tutumlardır. Öncelikle çocuğu etkileyen stres faktörleri gözden geçirilmeli ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Eğer gerginliğe yol açan faktörler ortadan kalkarsa bu davranışın bir alışkanlığa dönüşmeden son bulması sağlanabilir. Ayrıca tırnak yedikten sonra çocuğu utandırmak, yargılamak ya da cezalandırmak gibi davranışlardan uzak durulmalıdır.

Bu davranış genellikle gerginlik anlarında tekrar etmektedir. Ailenin böyle anları gözlemleyerek çocuğu oyun hamuru ya da kinetik kum gibi materyallere yönlendirmesi faydalı olacaktır. Gerginlik anlarında dokunma duyusu üzerinden yaşanan rahatlama bu davranışın söndürülmesinde etkili olabilir.

Ayrıca tırnak yiyen birçok çocukta özgüven eksikliği de görülmektedir. Özgüven gelişiminde ise çocukların aileleri tarafından takdir edilmeleri ve koşulsuz şekilde sevildiklerini hissetmeleri oldukça önemlidir.

Etiketler

Çocuk bakımıÇocuk sağlığıÇocuk gelişimiÇocuk psikolojisiÇocuk büyütmek

Yazar Hakkında

Uzm. Pedagog Elda Tatlı

Uzm. Pedagog Elda Tatlı

Uzman Pedagog Elda Ayşe Tatlı, 1985 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini (Almanya, 2011) Julius-Maximilian Üniversitesi'nde Pedagoji bölümünde tamamladı.

Lisansüstü eğitimi süresince öğrenim gördüğü üniversiteden akademi bursu almaya hak kazandı. Yüksek lisans tezinde psikolojik dayanıklılık gücünü (recilence) geliştirmeye yönelik olan koruyucu ruh sağlığı programlarının çocukların ruhsal gelişimi üzerindeki etkilerini inceledi.

Eğitimi süresince Unterfranken Gençlik Merkezinde „Kültürler Arası Dialoğu ve Toleransı Destekleme Eğitimi” kapsamında eğitmenlik yaptı. Julius-Maximilian Üniversite'sinin “Service-Learning” Projesi kapsamında çift dille büyüyen okulöncesi dönemdeki çocukların dil gelişimini desteklemeye yönelik program geliştirme ve uygulama çalışmalarında görev aldı. Ayrıca Würzburg mülteci kampında bayanlara ve çocuklara yönelik düzenlenen psiko-sosyal destek faaliyetlerin düzenlenmesi ve yürütülmesi çalışmalarında gönüllü olarak çalıştı.

Mezuniyetinden ardından Avrupa Birliği destekli "Beratung und Migration" adlı entegrasyon projesi kapsamında Almanya'daki Türk kökenli ergenlere ve ebeveynlerine psikolojik danışmanlık hizmeti verdi. Bir İZ derneği tarafından yürütülen "Yan Yana" projesi kapsamında Suriyeli mülteci çocuklara yönelik gönüllü olarak travma odaklı grup terapisi çalışmaları yürüttü. Ayrıca Sevgi Evlerinde büyüyen ve travmatik yaşantıları olan çocukların ruhsal süreçlerini oyun terapisi yoluyla desteklemiştir.

Uzman Pedagog Elda Tatlı halen çocuk ve ergenlerle çalışmaya devam etmekte ve. çalışmalarında ağırlıklı olarak oyun terapisi, sanat terapisi, bilişsel davranışçı terapi ve çözüm odaklı terapi teknikleri kullanmaktadır.



Aldığı Eğitimler

Aile, Çocuk Değerlendirme, Çocuk İlgi ve Yetenek Analizi Ölçekleri Eğitimi (Kim Psikoloji)

Çocuk Çizimleri ve Resim Analizi Testleri Eğitimi ( Semih Tezelli)

Çocuklarda Projektif Testler Eğitimi (Brain Danışmanlık)

Denwer Gelişim Testi (Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği)

Wisc-r Zeka Testi Eğitimi (Klinik Psikoloji Enstitüsü, Yrd. Doç. Elif Güneri)

Moxo Dikkat Testi (Moxo Türkiye, Dr. Ferda Korkmaz Özkanoğlu)

Play Attention Dikkat Geliştirme Koçluk Eğitimi (Üstün Zekalılar Enstitüsü)

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Eğitimi
(Oyun Terapileri Derneği, Klinik Psikolog Birgül Emiroğlu)

Yapılandırılmış Oyun ve Sanat Psikoterapi Teknikleri Eğitimi
(Oyun Terapileri Derneği, Birgül Emiroğlu)

Aile Odaklı Oyun Terapisi ( (Oyun Terapileri Derneği, Birgül Emiroğlu)

Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (Dr. Gizem Akcan)

Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (Dr. Nevin Dölek)

Çocuk ve Ergenlerde Bdt Temelli Görüşme Teknikleri (Dr. Fırat Hamidi)

Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi (Dr. Nevin Dölek)

Her Terapistin Bilmesi Gereken 10 Teknik (Dr. Itır Tarı Cömert)

Çocuk İstismarı Atölyesi (Yrd. Doç. Serhat Nasıroğlu)

Psikolojik İlk Yardım ve Travma Sonrası Stress Bozukluğu Eğitimi (Dr. Mert Akcanbaş)

Ölüm ve Yas Danışmanlığı Eğitimi (Dr. Hakan Ertufan)

Yas Danışmanlığı Eğitimi (Dr. Nevin Dölek)

Kriz Durumlarıyla Baş Etme Yöntemleri (Dr. Nevin Dölek)

Alkol ve Madde Bağımlılığında Komorbite ve Tedavi (Prof. Dr. Mansur Beyazyürek)

Yaratıcı Sanat Terapisi İle Tanışma (Çocuk Gelişimciler Derneği, Funda Maral)

Sanat Terapisi ve Haraketle Yaratıcılık (Alev Ünel)


Katıldığı Sempozyumlar & Kongreler

Psikoterapinin İki Ucu (Psikoloji Akademisi)

Oyun Terapileri Sempozyumu (Oyun Terapileri Enstitüsü)

Vaka Zirvesi (Oyun Terapileri Enstitüsü)

Disleksi Kongresi (Türk Disleksi Vakfı)

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır