Çocuklarda öfke ile nasıl başa çıkılır?

Pek çok yol denemenize rağmen çocuğunuzun öfke problemini çözemediyseniz bu yazı size yardımcı olabilir.

Çocuklarda öfke ile nasıl başa çıkılır?

Öyle yaptınız böyle yaptınız her yolu denediniz ama bir türlü çocuğunuzun (0-5 yaş) bir şeyleri fırlatma, atma ve öfke nöbetine varacak kadar sinirli davranışlarını durduramadınız. Birlikte çözüm arıyoruz:

- Öncelikle bu davranışın kaynağını bulmamız gerekiyor. Çocuk ne zamanlarda bu davranışı tekrar ediyor, öfkesini ya da atma davranışını tetikleyen belirli olaylar ya da belirli bir kişi var mı, günün belirli bir saatinde ya da anında mı davranışlar artıyor?

- Çocuğun bu davranışının kaynağı olabilecek durumlar:

1. Çocuğun gelişimsel olarak bir şeyleri fırlatma ihtiyacı hissettiği dönemde olması

2. Çocuğun ebeveynin dikkatini çekmeye çalışması yani bağ kurma ihtiyacının olması

3. Çocuğun kıskançlık, yeni kardeş, hayatında olan bir değişiklik, stres gibi sebeplerle hissettiği yoğun öfkeyi nasıl ifade edeceğini bilmemesi. Ebeveynin çocuğa sınır koyamaması.

- Bütün bunların yanında (diğer sebeplere kıyasla daha nadir olarak görülen bir durum) çocuğun gelişimsel bir problem sebebiyle kendini ifade etmede zorlanması da öfkenin kaynağı olabilir ancak bu ihtimalde çocuğun öfkesinin yanında başka şeyleri de gözlemliyor olmalısınız. (Yaşıtlarına kıyasla görülebilecek büyük davranışsal farklılıklar gibi)

Bu makale 8 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) lisans ve MEF Üniversitesi PDR yüksek lisans programlarından mezun olduktan sonra Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimini ve süpervizyonlarını tamamlamıştır. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından verilen süpervizyona bir yıl devam etmiştir. Bireysel terapide hümanistik terapi ve şema terapi yöntemlerinden yararlanmaktadır. İstanbul Psikodrama Enstitüsü’nde psikodramatist eğitimine devam etmektedir. Üniversitede çocuk edebiyatı, psikodrama, bağımlılık ve dezavantajlı gruplarla yapılan çalışmalarla ilgilenmiştir. Çeşitli kurumlarda (Yuva Vakfı, AÇEV, Beşiktaş Anadolu Lisesi) staj ve gönüllülük yaptıktan sonra 2018 Ekim ayında Türk Kızılay’ında çalışmaya başlamıştır. Psikolojik Danışman ve Sağlık ve Psikososyal Destek Program Sorumlusu olarak çalıştığı Türk Kızı ...

Etiketler
öfke
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube