Doktorsitesi.com

ÇOCUKLARDA İLK DİŞ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR? NASIL OLUR?

Uzm. Dr. Dt. Ceren Altun
Uzm. Dr. Dt. Ceren Altun
11 Ağustos 2016116 görüntülenme
Randevu Al
ÇOCUKLARDA İLK DİŞ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR? NASIL OLUR?

0-16 yaş çocukların ve gençlerin muayeneleri ve tedavileri yapılmaktadır. Çocuk hastada ilk muayene, yaşamının ileri dönemlerinde diş hekimi fobisi gelişmemesi açısından çok önemlidir. Muayene, hem çocuk hem de çocuğun anne ve babası ile iletişim kurmakla başlar ancak iletişimin merkezi çocuk olmalıdır. Tanışmadan sonra hastanın medikal ve dental hikayesi alınır. Daha sonra klinik ve radyografik muayeneye geçilir. Bu aşamalardan sonra teşhis ve tedavi planlaması hakkında hastaya, anne ve babasına bilgi verilir. İlk muayene sırasında tedavi işlemleri uygulanmamalıdır.

Erken muayene ve korucu diş hekimliği uygulamaları bebeğinizin ve çocuklarınızın dişlerini şimdi ve gelecekte koruyarak, sağlıklı gülümsemesini sağlar.

Tedavi öncesinde yapılmasından çok yapılmaması gerekenler daha büyük önem taşımaktadır.

Tedavi öncesinde çocuğunuza “korkma, hiç acımayacak” gibi cümleler kurmayın. Bu tür cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir. Çocuğunuza diş randevusundan sonra hediye ile ödüllendirmeyin. Ödüllendirme çocuğunuzun işlemi zor bir işlem olarak algılamasına neden olur.

Çocuğunuza geçmişteki diş hekimi koltuğundaki iyi veya kötü deneyimlerinizden bahsetmemeniz daha yararlı olacaktır. Çocuğunuza; eğer doktora gitmezse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasında iğne yapılıp çekilmek zorunda kalabileceği gibi korkutucu cümleler kurmayın. Çünkü tüm bu korkuttuğunuz işlemler bir gün çocuğunuzun gerek duyabileceği tedaviler olabilir.

Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda da çocuğunuza söz vermeyin. Bırakın çocuğunuz ve hekimi ilk randevu için yapılacaklara beraber karar versinler.

İlk diş muayenesinde amaç; ayna ve ışık yardımıyla çocuğunuzun tüm dişlerine bakarak var olan sorunları ve tedavi alternatiflerini sizinle paylaşmak, en önemlisi de beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında sizi bilgilendirmektir. Bu işlemleri yaparken kullandığımız tüm el aletlerini çocuğunuza anlatıp, ne işe yaradıklarını gösteriyor ve bazı aletleri onların kullanmasına izin veririz. İlk diş muayenesinde odadan mutlu ayrılan çocuk bir sonraki seansa kendi isteyerek doktora gelir.

Etiketler

Çocuklarda diş problemleriÇocuklarda ağız sağlığıÇocuklarda ağız bakımıÇocuklara diş fırçalama nasıl öğretilmelidirÇocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Dt. Ceren Altun

Uzm. Dr. Dt. Ceren Altun

Uzm. Dr. Dt. Ayşe Ceren ALTUN, 1980 yılında Antalya'da doğmuştur. Lise öğrenimini Antalya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 2004 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır