Çocuklarda idrar kaçırma ve tedavisi

Çocuklarda idrar kaçırma ve tedavisi

Nedir?

Her çocukta idrar kontrol yaşı değişik olsa da; genel olarak 2.5 yaşın üzerinde gündüzleri idrarlarını tutamama ve beş yaşın üzerinde geceleri alt ıslatmaya idrar kaçırma denir.

Belirtileri Nedir?

Gündüz idrar kaçırma ya tamamen total veya haberi olup yetişememe şeklinde kaçırma şeklinde olabilir. Geceleri ise bir ay içerisinde her gece olabileceği gibi bazı geceler de olabilir. Gündüz kaçırmaları için 2.5 yaş üst sınır, gece kaçırmaları için ise 5-6 yaşüst sınırdır.

Nedenleri Nedir?

Gece kaçırmalarının nedeni genellikle genetik faktörlerdir. Yani ailede birinde çocukluk döneminde idrar kaçırma öyküsü vardır. Mesanenin tam olgunlaşmaması sorumlu tutulur. Psikojenik de olabilir. Yorgunluk derin uyku alışkanlıkları da gece kaçırmaya neden olabilir.

Gündüz kaçırmaları araştırılması daha elzem bir durumdur. Bunun altında mesane fonksiyon bozuklukları, üriner enfeksiyonlar, ürogenital anormal gelişim bozuklukları, bel kemiği ve beyinle ilgili anormal gelişim durumları sorumlu olabilir. 

Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Varsa yapılmış olan tetkik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte gelinmelidir. İşeme günlüğü tutulmalıdır. Gece kaçıran çocuklar ayda kaç gece ve gecenin hangi saatinde kaçırıyorlar not alınmalıdır. Gündüz idrar kaçıran çocukların kaçırma şekilleri yakından incelenmelidir.

Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Hasta ve ailesi ile konuşma ile büyük oranda tanı konulur. Gerekli durumlarda idrar analizi, idrar kültürü, Ultrasonografi, işeme testi, işeme günlüğü, işeme grafisi gibi ileri tetkikler, psikolojik danışmanlık gerekebilir.

 

 

Bu makale 24 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür. 2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır. Ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde yayınlanmış 22 yurtdışı yayın, 72 yurtdışı bildiri, 82 yurtiçi bildiri ve 58 yurtiçi yayını mevcut olan Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, 1994 yılında Almanya’da Ulm Üniversitesinde Radikal Sistektomi ...

Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube