Çocuklarda HİPOSPADİAS

Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
28 Haziran 202510 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda Hipospadias: Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir? Hipospadias, erkek çocuklarda doğuştan görülen bir ürogenital anomalidir. Bu durumda idrar kanalı (üretra), penisin ucunda değil, alt kısmında bir yerde sonlanır. Hipospadiasın yeri ve derecesine bağlı olarak idrar yapma ve ilerleyen yaşlarda cinsel işlevlerde sorunlara yol açabilir. Erken tanı ve uygun tedavi, bu sorunların önlenmesi açısından büyük önem taşır. Hipospadias, sık karşılaşılan doğumsal bir durumdur ve erken müdahale ile başarılı şekilde tedavi edilebilir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması, doğru zamanda uzmana başvurmaları çocuğun sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşır.
Çocuklarda HİPOSPADİAS

 

Çocuklarda Hipospadias: Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hipospadias, erkek çocuklarda doğuştan görülen bir ürogenital anomalidir. Bu durumda idrar kanalı (üretra), penisin ucunda değil, alt kısmında bir yerde sonlanır. Hipospadiasın yeri ve derecesine bağlı olarak idrar yapma ve ilerleyen yaşlarda cinsel işlevlerde sorunlara yol açabilir. Erken tanı ve uygun tedavi, bu sorunların önlenmesi açısından büyük önem taşır.

 

Hipospadias Nedir?

Sağlıklı bir gelişimde, idrar kanalı penisin ucuna kadar uzanır. Hipospadiaslı çocuklarda ise bu kanal:

 

Penisin başında ama uca yakın olmayan bir yerde,

 

Penisin gövdesinde,

 

Skrotum (testis torbası) civarında,

 

Ya da nadir durumlarda perine (anüs ile testisler arası) bölgesinde açılabilir.

 

 

Bu duruma sıklıkla penis eğriliği (kordi) ve sünnet derisinin penisin sadece üst kısmında bulunması da eşlik eder.

 

Hipospadiasın Nedenleri

Hipospadiasın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık ve bazı çevresel faktörler bu duruma yol açabilir. Öne çıkan risk faktörleri şunlardır:

 

Ailede hipospadias öyküsü bulunması

 

Annenin hamilelik sırasında hormonal dengesizlik yaşaması

 

Gebelikte bazı ilaçlara maruz kalınması

 

Yaşlı annelik

 

Tüp bebek (IVF) gibi yardımcı üreme tekniklerinin kullanılması

 

 

Tanı Nasıl Konur?

Tanı, genellikle doğumdan hemen sonra yapılan fizik muayene ile konur. Üretra açıklığının yeri, penisin genel yapısı ve varsa eğrilik değerlendirilir. Şüpheli durumlarda veya hipospadias başka anomalilerle birlikte görülüyorsa ek tetkikler istenebilir.

 

Tedavi Yöntemleri:

Hipospadias tedavisi cerrahi olarak yapılır ve genellikle 6 ila 18 ay arasında gerçekleştirilmesi önerilir. Bu dönemde çocuk henüz tuvalet alışkanlığı geliştirmemiş olduğu için iyileşme süreci daha konforlu olur. Ameliyat ile:

 

İdrar kanalının uca taşınması sağlanır,

 

Penisteki eğrilik düzeltilir,

 

Görsel olarak daha doğal bir yapı kazandırılır.

 

 

Ameliyat sonrası iyileşme süreci genellikle sorunsuz geçer, ancak bazı durumlarda ikinci bir müdahale gerekebilir.

 

Hipospadias, sık karşılaşılan doğumsal bir durumdur ve erken müdahale ile başarılı şekilde tedavi edilebilir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması, doğru zamanda uzmana başvurmaları çocuğun sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşır.

Etiketler

Hipospadias ameliyatıHipospadiasPeygamber sünnetiÇocuklardahipospadias

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür.

2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.