Çocuklarda hastalık temelinde yürüyüş şekilleri

Çocuklarda hastalık temelinde yürüyüş şekilleri

HASTALIK TEMELİNDE YÜRÜYÜŞ ŞEKİLLERİ:

Legg-Calve-Perthes hastalığı genellikle aksayarak başvurmaktadırlar. Bu hastalıkta femoral  epifiz yani uyluk kemiği kalça eklemindeki  büyüme kıkırdağının kan akımı düşmektedir. Erken tedavi, özellikle küçük çocuklarda, kalıcı sakatlığı önleyebilir.

Osgood-Schlatter hastalığı olgunlaşmamış tibia tüberkülünün yani diz altındaki baldır kemiği üst çıkıntısının diz üstü kaslarla aşırı çekiştirilmesi sonucu lifte iltihabi değişiklik olmasıdır. Aksayarak yürüme gözlenir.  Patellar tendon adı verilen bu yapının kemiğe birleştiği yerde çıkıntı ağrı kızarıklık ısı artışı ve hassasiyet gözlenir. Tanı genellikle basittir ve çoğu durumda istirahatla ile düzelir.

Yansıyan ağrılar

Karın ağrısı bileşeni belirgin olmadığı durumlarda Apandisit veya fıtık gibi karın içi hastalıklar da yürüme güçlüğü ile ortaya çıkabilir.

İltihabi Hastalıklar

Eklem iltihapları veya iltihabi reaksiyon yaratan diğer hastalıklar, hareket isteksizliği ile karşımıza çıkan ve yalancı felç olarak da adlandırılan septik tablolar önemli acil durumlardır.

Öte yandan boğaz ağrısı veya bağırsak enfeksiyonları sonrasında vücüdun bağışıklık sisteminin yaptığı mücadelede üretilen bazı proteinler eklemlerde yalancı romatizma tipi enfeksiyon bulguları verirler. Geçici eklem zarı iltihabı adı verilen transient sinovit tablolarına aksi ispat edilmedikçe septik artrit gibi yaklaşılması gereklidir. Çocuğun tedirginliği ve hareketsiz kalamaması nedeniyle ultrasonografi incelemesi veya ultrasonografi altında alınan sıvı örnekleri kültür yapma veya enfeksiyon sebebini ortaya çıkarmada çok değerlidir.

Bir çok hastalık iltihabi reaksiyon eşliğinde karşımıza çıkmaktadır. Kemik iliği iltihabı olarak biline osteomyelit ve Ewing sarkomu çok benzer klinik tabloda ortaya çıkabilirler. Çocuklarda aşırı derece halsizlik ve hareket kaybı durumunda görüntüleme ve laboratuar değerlendirmeler birlikte yapılmalıdır.

Bir femur başı epifiz kayması , bakteriyal veya viral eklem iltihapları, geçici eklem zarı iltihapları, kan pıhtılaşma bozuklukları yani hemofili, kas ve kemik distrofileri yani gelişim bozuklukları veya kas hastalıkları  anormal yürüyüşün nadir olan diğer nedenleri  arasında yer alır.  Kanser veya diğer bazı kan hastalıkların bacakları tutması durumunda da yürüme güçlükleri ile karşılaşılır.

Çocukluk çağında ender de olsa romatizmal hastalıklar gözlenebilir ve büyüme gelişme problemleri ile birlkte seyredebilirler.

Çocuklarda obezite giderek artan, aşırı kilolu gençler yürüme zorluğu görülebildiğini belirtmekte yarar var. Ancak, başka hiçbir patoloji olmadığından emin olmadan yürüyüş problemlerini obeziteye mal etmek akıllıca olmayacaktır. Ayrıca obez çocuklarda sallanarak yürüme ve pişikler de diğer sorunlardır.

Düz Tabanlık

Küçük çocuklarda doğal görünüm düz tabanlık lehine iken on iki yaşını doldurmamış küçük çocukta büyüme kıkırdaklarının eğimli doğası gereği düz tabanlık gözlenebilir. Çocuğun büyüdükçe kendiliğinden gelişen kemiklerinde düzelme eğiliminde olduğu unutulmamalıdır. 

Çocuklarda yürüme ve basma analizleri ile ayak yapısı irdelenerek tabanlık desteği ile birlikte ayağın kontrolünü sağlayan liflerin kuvvet/boylarında değişiklik yapmaya yönelik işlemler yapılır.

Doğum sırasında uyluk kemiği boyun ve başı gövdeye göre 45 dereceye varan döngüde (=femur boynu anteversiyon) gözlenebilirken giderek 10- 15 derecelik erişkin değerine gelir. Kalıcı femur boynu anteversiyonu yüksek değerlerde olması yürüyüşün içe dönük yürüme şeklinde olmasına neden olur.

Nedenler

Bebeklerde bağ gevşekliği …………………………….Esnek düz tabanlık

Sert, düz tabanlık…………………………………………Tarsal koalisyon (ayak kemiklerinde kaynama) (yaş 10)

Juvenil kronik artritli

Travma sonrası

Ayak iç kesiminde kemik çıkıntısı …………………Aksesuar naviküler kemik  veya naviküler ödem traksiyon apofiziti posterior tibial tendon.

    Eğer ağrı gidericiler, sargı, bandaj bileklik gibi ile önlem, dinlenme.destek ile düzelmez ise kemik ameliyatı yapılarak eksizyon yani çıkıntılı kısmın çıkarılması yapılır.

Esnek olmayan düz tabanlarda okul öncesi dönemde cerrahi tedavi yapılmalıdır.

Ayak parmaklarında şekil bozuklukları ve kemik çıkıntıları

Bu koşullar ergen çocuklar ve gençler arasında oldukça yaygındır. Genellikle aile öyküsü saptanır.  Bu deformiteler cerrahi olarak düzeltme yapılır. Ergenlerde kemik çkıntıları veya halluks valgus deformiteleri ile ilişkili olabilir

Başparmak diğer parmaklara doğru eğilerek eklemde çıkıklara yol açabilir.

Primer tedavi:

Ayakkabı tavsiye edilir

Pes ekinovarus

Çarpık  ayak çocuklarda sık görülen deformite ve doğumda fark edilir ise degenellikle nazik manipülasyon ve alçılama ile ilk yıl içerisinde tedavi edilebilir. Ayak içe doğru dönük olup ayak sırtı yere değecek raddede çarpık olabilir.

Primer tedavi:

Manipülasyon yani masaj.

Alçı ve bandaj teknikleri

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Gökçe

Prof Dr. Alper Gökçe lisans öncesi eğitimini tamamladıktan sonra, 1992 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1997 yılında da Cerrahpaşa Tıp fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji AD İstanbul Üniversitesi'nden uzmanlığını almıştır. 2006 yılında Board Sertifikasyonu Türk Ortopedi ve Travmatoloji Yeterlilik sınavını (TOTEK) başarıyla tamamlamıştır.   1992-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji AD. asistanlığını devam ettirirken eş zamanlı olarak 1994-1996 yıllarına El Cerrahisi Eğitimi İstanbul El ve Mikrocerrahi Merkezi tamamlamıştır. 1997-1999 Siirt'te 30 yataklı Seyyar Cerrahi Asker Hastanesi'nde, 1999-2003 sorumlu uzman olarak Medikal Park Hastanesi'nde ve 2003-2005 Ortopedi ve Travmatoloji Sorumlu Uzman olarak Özel Hayat Hastanesin'de göre yapmıştır.  ...

Etiketler
Legg-calve-perthes hastalığı
Prof. Dr. Alper Gökçe
Prof. Dr. Alper Gökçe
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube