Çocuklarda ev tozu alerjisi

Prof. Dr. Nevin Uzuner
Prof. Dr. Nevin Uzuner
5 Ağustos 2015209 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda ev tozu alerjisi

Büyük şehirlerde yaşayan çocuklarda astım /alerjik bronşitin en önde gelen nedeni ev tozu akar alerjisidir. 

Çocuğunuzun ev tozuna alerjisi varsa bulunduğu çevredeki toz miktarının en aza indirilmesi gerekir. Öncelikle evde tozu en fazla barındıran halılardan kurtulmalısınız. Yıkanabilen kilimler sizin için daha uygun bir seçenek olacaktır. Evinizin rutubetsiz ve güneş gören bir ev olması ev tozu akar sayısını azaltacaktır.  Parlak zeminde sık yapılan ıslak temizlik ve HEPA filtreli elektrik süpürgeleri de evdeki toz miktarını azaltacaktır.

Çocuğunuz en çok yatağında ev tozuna maruz kalır. Gece boyu sağdan sola dönen çocuk yatak ve yastıktan bol miktarda akar ve akar artıklarına temas eder. İçi yün ile doldurulmuş yatak, yastık ve yorganlar sentetik dolgu maddelerine göre daha çok ev tozu akarı barındırır. Bu yüzden dolgu maddesinin sentetik olması önerilir.

Yataktaki tozdan korunmanın en önemli yolu özel alerji kılıfları kullanmaktır. Ticari olarak satılan fermuarlı sıkı dokunmuş pamuktan üretilmiş bu kılıflar çocuklar yatak, yastık ve yorgan arasına akarların geçemeyeceği bir engel koymaktadır. Ev tozu akarları yataktan çocuğa geçememektedir.

 

Etiketler

Ev tozu alerjisi nedirEv tozu alerjisi tedavisiEv tozu alerjisi bulaşıcı mıdırEv tozu alerjisi nasıl geçer

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Nevin Uzuner

Prof. Dr. Nevin Uzuner

Prof. Dr. Nevin UZUNER, 1988 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. Lisans eğitiminin ardından 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlayarak uzmanlığını bu alanda almıştır. Yine Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden, 1999 yılında Çocuk Allerjisi Yan Dal Uzmanlığını almıştır. 2005 yılında ise  Allerji uzmanlığı European Academy of Allergry and Clinical Immunology (EAACI, Avrupa Allerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi) tarafından onaylanmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır