Çocuklarda duruş ve yürüme bozuklukları

Çocuklarda duruş ve yürüme bozuklukları

Çocuklar özellikle okula başladıklarında aile tarafından birden yetişkin gibi davranış içine girmeleri beklenir. Oysa çoğu gerek sosyal adaptasyon ve kabul görme, gerekse de duygu durum bozuklukları nedeniyle farklı nizami olmayan beden dili veya duruş şekilleri gösterebilmektedirler.

Parmak ucu yürüyüşünden kurtulan çocuklarda içe basma veya ayaklarını içe doğru çevirerek yürüme yaygındır. Okulda alay konusu olan bu tip yürüme ile ilgili bariz psikolojik sorunlar gözlenebilmektedir. Ön diz ağrısı ya da diz kapağı uyum problemleri ile ilişkili sorunlarda da içe dönük yürüyüşler görülebilir.

Örneğin kambur durmakla itham edilen bir genç erkek veya kız çocuğu olsun göğüslerindeki aşırı büyümeyi saklama niyetinde olabilmektedirler. Öte yandan ağır taşınan çantalar sıraya uyumsuz gelişen beden yapısı da dik duramamanın birer yan etkisidir. Çocuklarda gözden kaçan bir başka husus da çocuğun görme bozukluğu nedeniyle aşırı eğilerek yazıyor ve okuyor olmasıdır.

Bunun dışında öndeki arkadaşların arkasına saklanarak yaşamayı tercih etme başarısız olduğu dersin varlığının işaretinin olmasının yanında özgüven eksikliği ile de karşımıza çıkabilmektedir.

Çocukların gerek moda olması gerekse de okul idaresinin dayatması gibi dış etmenler nedeniyle giymeye zorunlu tutulan kıyafet ve ayakkabı gibi dış etmenler de çocuklarda zamanla duruş bozukluğu yaratabilmektedir.

İnsan dikkatini sürekli belli bir konuya toplamakta yetersiz kalır. Derse odaklanan çocuk duruşunu düzeltmek için uyarandan yoksun olarak zararlı bir şekilde oturuş /duruş alışkanlığı edinebilmektedir. Bu gibi çocuklara zayıflığı olan kısımlardaki kaslara kuvvetlendirme egzersizlerinin verilmesinin yansıra kısmi korselemeler ile duruş bozukluğunun yapısal hale gelmesinin önüne geçile bilinir.

Omurga değerlendirmesi

Özellikle ergenliğe doğru yaklaşan çocuklarda öne doğru eğilmesi istenerek çocukta omurga yapısında olası şekil bozuklukları değerlendirilmelidir.

Ağır okul çantaları kullanan çocuklarda tek taraflı yüklenmeler ile de omurgada şekil bozuklukları görülebilir. Aynı şekilde sert malzemeden imal edilmiş ayakkabılar ayaklarda nasır baskı nedeniyle taban çökmelerine neden olabilirler.

Çocuklarda bacak boy eşitsilikleri ayakkabı numarasındaki farklılıklar ile kendini belli edebilir.  Büyüyen çocuğun kıyafet ihtiyacı ve asimetrileri konusunda annelere önemli gözlem rolü düşmektedir.

Göğüs Kafesi Şekil Bozukluklukları

Kunduracı göğsü olarak adlandırılan Pectus infindubuliforme  hastalığında içe doğru çökmüş  göğüs kafesi orta alt kesiminde gelişmsel kemik anomalisi gözlenir.

Aynı zamanda koruyucusu olduğu kafes içinde yer alan Akciğer ve dolaşım sistemi organlarının hacim ve yerleşimlerinde de olumsuz yönde belirleyici olabilir.  Başlıca D vitamini bozukluklarında gözlenebilir. Genetik ve gelişimsel sebepler de rol oynayabilir. Tedavisi cerrahidir. Okul çağına giren çocuklarda yapılacak cerrahi ile şekilsel ve organ gelişimi açısından anlamlı kazanımlar sağlanabilir. Ergenlik çağına ulaşan çocuklarda iskelet sistemi gelişiminin tamamlandığı için çocuklarda düzeltme için fırsatın kaçırıldığı dönemler olarak değerlendirilir.

Tersinin olduğu Pectus Excavatus yani göğüs kafesinin dışa doğru çıkıntılı olma durumlarında şekilsel bozukluklar saptanır. Kız çocuklarda göğüs gelişiminde farklılıklar gibi algılanarak kozmetik sorunlara da yol açmaktadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Gökçe

Prof Dr. Alper Gökçe lisans öncesi eğitimini tamamladıktan sonra, 1992 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1997 yılında da Cerrahpaşa Tıp fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji AD İstanbul Üniversitesi'nden uzmanlığını almıştır. 2006 yılında Board Sertifikasyonu Türk Ortopedi ve Travmatoloji Yeterlilik sınavını (TOTEK) başarıyla tamamlamıştır.   1992-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji AD. asistanlığını devam ettirirken eş zamanlı olarak 1994-1996 yıllarına El Cerrahisi Eğitimi İstanbul El ve Mikrocerrahi Merkezi tamamlamıştır. 1997-1999 Siirt'te 30 yataklı Seyyar Cerrahi Asker Hastanesi'nde, 1999-2003 sorumlu uzman olarak Medikal Park Hastanesi'nde ve 2003-2005 Ortopedi ve Travmatoloji Sorumlu Uzman olarak Özel Hayat Hastanesin'de göre yapmıştır.  ...

Etiketler
Çocuklarda kamburluk
Prof. Dr. Alper Gökçe
Prof. Dr. Alper Gökçe
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube