Çocuklarda doğuştan böbrek çıkışı darlığı nasıl takip edilir ?

Çocuklarda doğuştan böbrek çıkışı darlığı nasıl takip edilir  ?

Çocuklarda doğuştan böbrek çıkışı darlığı nasıl takip edilir  ?

Günümüzde gebelerin kontrollerini rutin yaptırması sayesinde Bu çocukların teşhisi daha anne karnında iken konuyor.

çok varis çift taraflı böbrek şişmesi durumunda Eğer çocuk renal yetmezliği girecekse Gebelik döneminde müdahale yapılabiliyor çocuklar doğduktan sonra uygun doz antibiyotik başlanıyor ve yaklaşık doğumun 3. Gününde tekrar ultrason yapılıyor.

İdrar kültürü alınıyor. 1 aylık olduktan sonra sebep araştırılıyor gerçek böbrek çıkışı darlığı mı idrar kanal darlığı mı mesaneden böbreğe Kaçak mı var ya da erkek çocuklarda idrar kanalı içerisinde Wolf dediğimiz kapakçıklar mı var sonra nasıl takip ediyoruz ? 

Teşhis böbrek çıkış darlığı olarak konduktan sonra hafif olgular takibe alınıyor. Bu arada mesaneden böbreğe kaçak yok ise antibiyotik kesilebiliyor. böbreğin ana idrar havuzu çapları ölçülüyor ultrason ile bu çap artışı sabit kalmışsa ilerlemiyorsa Takip ediliyor .Bu Havuzun ön-arka çapı 20 milimetreyi geçiyorsa ameliyat kararı alıyoruz. 15-20 milimetre arasında olan durumlarda daha yakın takip gerekir. Ameliyat kararı aldığımızda ameliyat süreci nasıl oluyor tüm çocuklarda ameliyatlar genel anestezi altında yapılıyor. Burada iki yöntem var laparoskopik cerrahi veya açık cerrahi ben şahsen açık cerrahi tercih ediyorum. Daha kısa ameliyat süresi daha ince dikiş materyalleri kullanma şansı nedeniyle ameliyat süresi yaklaşık 1 saat sürüyor hastanede 1 gün kalın oluyor böbrek etrafındaki idrarı toplamak için küçük bir dren dediğimiz tüp oluyor. Bir de ameliyat alanımızı emniyeti alan bir stent koyuyoruz. Bu stent içten konur yahut da böğür tarafından cilt altından çıkarılır.

Ben ikinci yolu tercih ediyorum çünkü 7 gün stentli yaşayıp stenti poliklinik şartlarında çıkarmak daha uygun içeriden konan stent lerde ise 

çocuk ikinci kez ameliyata alınıp stent idrar kanalından penisten ya da üretradan dışarı çıkarılıyor. Bu da ikinci bir zaman kaybı masraf ve anestezi demektir. Bu çocuklar ameliyattan sonra da takip edilirler takiplerde %5 çocukta Darlık tekrarlaması olabilir. Bu ameliyatın başarı şansı oldukça yüksektir.

Bu makale 3 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür. 2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır. Ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde yayınlanmış 22 yurtdışı yayın, 72 yurtdışı bildiri, 82 yurtiçi bildiri ve 58 yurtiçi yayını mevcut olan Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, 1994 yılında Almanya’da Ulm Üniversitesinde Radikal Sistektomi ...

Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube