Çocuklarda depresyon belirtileri

ÇOCUKLARDA DEPRESYON BELİRTİLERİ

Çocuklarda depresyon belirtileri

Çocukluk çağı depresyonunun belirtilerini tanımak oldukça zor olabilir. Ebeveynler, çocuklarında ki davranış şekillerinde belli bir miktar kargaşa yaşayabilirler Çünkü çocuklar kendi yaş evrelerindeki gelişimlerine göre hareket ederler.

Depresyonun tanınmasını zorlaştıran şey, çocukların geçtiği gelişim evrelerinin ilerlemesidir. . Depresyon,  ruhsal çökkünlük demektir.Hangi yaşta olursak olalım ruhsal çökkünlüğe girebiliriz. Bundan dolayı,  depresyon ya da ruhsal çökkünlük bebeklerde de, okul çağında da, gençlerde de, yaşlılarda da görülür.

Çocukların yaşamları geliştikçe çocukların gösterdikleri davranımlar normal bir üzüntü mü? Yoksa hastalık belirtisi mi? olduğundan ebeveynler tam emin olmayabilirler.

Çocukluk depresyonu; İçindeki stres durumunun dışa vurumudur.Bir çeşit ruhsal çökkünlük hali olarak tanımlanabilir. Bazı çocuklar üzüntü, umutsuzluk, kaygı, huzursuzluk, yemek yeme gibi depresyonun klasik belirtilerini gösterirler. Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi geçici depresif ruh hallerini yaşayabilirler. Çocukların depresyonda olup olmadığını anlamak için bir kaç hafta dikkatli gözlem yapmak gerekir.

Çocuklarda; sinirlilik, saldırganlık, hiperaktivite ve yaramazlık örüntüsü altında umutsuzluk ve değersizlik.görülebilir. Mutlaka depresyon belirtisi var demek doğru olmayabilir. Yetişkinliğe giden belirli bir sürecin geçici normal bir aşaması olarak görülebilir.

Dünya Sağlık Enstitüsüne göre, depresyonda olan bir çocuğun belirtileri şunları içerebilir:

Kalıcı üzgün veya sinirli ruh hali, Bir zamanlar zevk alınan etkinliklere karşı ilgi kaybı

 İştahta veya vücut ağırlığında önemli değişiklik, Uyumakta zorluk veya aşırı uyuma

 Psikomotor ajitasyon veya bozukluk (sinir enerjisi veya uyuşukluk), Enerji kaybı

Değersizlik veya uygunsuz suçluluk duyguları, Konsantrasyon zorluğu

Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri

 Çocuğunuzun depresyonda olabileceğine dair diğer belirtiler şunlar olabilir.

Baş ağrıları, kas ağrıları, karın ağrıları veya yorgunluk

Okula sık sık devamsızlık veya okulda düşük performans, Evden kaçma veya kaçma çabaları

 Bağırma, şikayet etme, açıklanamayan sinirlilik veya ağlama patlamaları, sıkılmak, Arkadaşlarla oynamaya isteksizlik, Alkol veya madde kötüye kullanımı, Sosyal izolasyon veya zayıf iletişim

Ölüm korkusu, Reddetme veya başarısızlığa karşı aşırı hassasiyet, Artan sinirlilik, öfke veya düşmanlık, Düşüncesiz davranış, İlişkilerde zorluk;

Depresyon belirtileri  göründüğünde, birkaç haftadan fazla devam ediyorsa mutlaka müdahale edilmesi gerekir.  

Çocuğunuzda depresyon belirtileri yaşayabileceğinden endişe duyuyorsunuz, Çocuğunuzla konuşarak başlayabilirsiniz.

 Çocuğunuzun her alanında nasıl olduklarını sorun. Özellikle küçük çocuklar duygularını kelimelere dökmekte zorlanırlar. Ergenler ve gençler, depresyon duygularını kabul etmekten  utanabilirler. Her yaştan çocukla, ebeveynler endişelerini iletmeli ve sevgi dolu, destekleyici bir şekilde sorular sormalıdır.

Çocuğunuzun öğretmenleri, koçları ve çocuğunuzla düzenli olarak çalışan herkesle konuşun. Çocuğunuzun ruh halinde veya davranışında herhangi bir değişiklik fark edip etmediklerini sorun. Çocuğunuza göz kulak olmalarını ve olağan dışı davranışları size bildirmelerini isteyin.

Çocuğunuzla ilgili endişelerinizi tartışmak için okul psikoloğu, danışman, terapist veya psikiyatrist gibi bir ruh sağlığı uzmanıyla tek başınıza görüşmeye gidebilirsiniz. Bu uzman sizinle konuşurken, çocuğunuzun kronik anksiyete ile mi uğraştığını, geçici bir yaşam stresi ile mi başa çıktığını, yaşına göre tipik davranışlar sergileyip sergilemediğini veya depresyon belirtileri gösterip göstermediğini anlamanıza yardımcı olabilir. Bu ilk görüşme, çocuğunuzun o uzman tarafından değerlendirilmesi veya tedaviye devam edilmesi veya başka bir ruh sağlığı uzmanı tarafından değerlendirilmesi  ile karar vermenize yardımcı olacaktır.

 

Uzm. Çocuk Gelişim/Psikoloji Bilim Uzm.

Yasemin TAŞ

 

 

 

 

Bu makale 1 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Yasemin Taş

Yasemin TAŞ; İstanbul Üsküdar’da doğdu. İstanbul Ünv. Çocuk Gelişimi, Eskişehir Anadolu Ünv.Sosyoloji, Uluslararası Newport Üniversitesi'nin Davranış Bilimleri Bölümü'nü bitirdi. Uzm. Çocuk Gelişim, Adli Psikoloji Bilim Uzm., Psikoloji Bilim Uzm. Adli Psk.Doktorant Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği (KDTD)'nin süre ve içerik olarak Avrupa Davranış ve Kognitif Terapiler Birliği (European Association for Behavioural and Cognitive Therapies-EABCT) standartlarına uygun şekilde düzenlediği teorik ve uygulamalı Kognitif ve Davranış Terapileri Eğitimi'ni Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur hocadan aldı. Psikoloji, Çocuk ve Ergen  üzerine birçok eğitimi bulunmaktadır.Adalet Bakanlığı Bilirkişi  Orta düzeyde İngilizce ve arapça bilmektedir. Pedegojik formasyonu vardır. Dusoder Gedik  Ünv. Aile danışmanlığı eğitim hocasıdır. 2014-2015 arası, MEB’de ...

Etiketler
Çocuklarda depresyon
Psk. Yasemin Taş
Psk. Yasemin Taş
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube