İLK FIRÇALAMA ZAMANI
Ağızda ilk dişlerin görünmesiyle başlayan ve ömür boyu sürecek bir bakım sürecidir. Diş fırçalarının en küçük boyları ve çocuklar için özel üretilmiş diş macunları kullanılırsa, bu süreç zevkli başlamış olur. Bazı diş fırçası üreticilerinin kızlar ve erkekler için, onların cinsiyetlerine göre sevebilecekleri çizgi film kahramanlarının resimleriyle süslü ürünleri kullanılabilir. Çok küçük yaşlarda ebeveynin yaptığı fırçalama işlemi, 2-3 yaşlarında artık çocuğun kendisine bırakılabilir, fakat yine büyüğünün gözetiminde yapılmalıdır. Küçük yaşta bu alışkanlığı kazandırmanın önemi biliniyor, o yüzden büyüğünün de aynı anda dişlerini fırçaladığını gören çocuk, rol modeli olarak doğru bir örnekle yolunda ilerlemeye başlar. Anne/babasının ya da diğer büyüklerinin diş fırçaladığına tanık olmayan bir çocuğa sadece dişini fırçalamasının söylenmesi işe yaramayacaktır. Çocuk yetiştirirken birçok konuda öyle olmuyor mu? Dediğimizden çok yaptıklarımızı örnek aldıklarına göre bu konuya da özen göstermemiz çocuklarımızın sağlıklı ve kendi öz bakımına önem veren bireyler olmalarında yarar sağlayacaktır.
FIRÇALAMA VE DÜZENLİ DİŞ HEKİMİ ZİYARETLERİNİN ÖNEMİ
Ülkemizde genellikle diş ağrısı çekmeden diş hekimine gitme alışkanlığının olmaması, ağız-diş sağlığımızın geri getirilmesine vakit ve nakit açısından balta vurmaktadır. Sadece "olması gerektiği gibi fırçalama" yapılmaması ve sorun olmasa da diş hekimine düzenli ziyaretlerin planlanmaması yüzünden hem iş gücü kaybına, hem de fazladan maddi harcamaya neden olunur. Oysa ki günde 2-3 kez etkili fırçalama yapılırsa ve şişmiş dişetleri, şişmiş yanak ya da dayanılmaz ağrılar başlamadan diş hekimine yılda 2 kez kontrole gidilirse, diş tedavisi için hem iş yerlerinden veya okullardan özel izinler alınmak zorunda kalınmaz, hem de sadece "diş fırçası + diş macunu + etkili fırçalama"nın azıcık harcamasıyla halledilebilecek bir soruna tedavi, çekim, protez vs masrafları eklenmez.
İLK DİŞ HEKİMİ ZİYARETİ
Çocuklarımıza diş hekimine gitme konusunda korkutucu sözler kullanılmazsa iyi olur. "Dişlerini fırçalamazsan, yanağın kocaman şişer, dişini oyarlar, iğne yaparlar, çekerler..." tarzındaki yaklaşımlar, çocuğunuzu fazlasıyla ürküteceğinden, en gerektiği zamanda bile diş hekimini sadece can acıtan biri olarak görmesine neden olur. Dolayısıyla o koltuğa oturtmanız, oturtmamız imkânsızlaşır. Ayrıca kendi diş sorunlarınız nedeniyle yaşadığınız zorlukları çocuğunuza yansıtmamanız gerekiyor. Kendiniz için diş hekimine gittiğinizde çocuğunuz yanınızda gelmek zorundaysa, tepkilerinize dikkat etmenizde fayda var. Eğer yanınızda gelmediyse de evde bu konuda dikkatli konuşmanız iyi olur. Kendi endişe ve çekincelerinizi onunla paylaşmanız çocuğunuzda olumsuz etkiler yaratabilir.
3 yaşından itibaren sadece alışma kazandırmak adına mümkünse bir pedodontiste (çocukların diş sorunlarıyla ilgili uzman diş hekimi), değilse çocuğunuza yumuşak yaklaşacağından emin olduğunuz ve güvendiğiniz bir diş hekimine götürmeye başlayabilirsiniz.