Çocuklara Etkin Sınırlar Koyma

Uzman Aile Danışmanı Zeynep Akbulut
Uzman Aile Danışmanı Zeynep Akbulut
24 Haziran 202524 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda sağlıklı bir gelişim süreci için sınırlar önemli ve gereklidir. Çocuklara konulan sınırlar tıpkı sürücüyü kazadan koruyan fren gibidir. Çocukları hatalı davranışlardan olası tehlikelerden korur, fiziksel ve psikososyal açıdan güvenli büyümelerini sağlar. Onaylanan davranışların yolunu belirler, doğru ve yanlış davranışları öğrenirler. Çocuklar bir davranışı yanlış olduğu için yapmazlar, normal olduğunu düşünürler. Sınırlar bunun için vardır yani bu noktada doğru sınırlara ihtiyaç duyarlar.Her şeyi olduğu gibi güvenli sınırları da aileden öğrenirler.Sınırların etkin olması ve kalıcı davranış değişikliği sağlayabilmesi için ailenin doğru yaklaşımları bilmesi gerekir. Mutlaka çocuğunun mizacını, deneyimlerini, ihtiyaçlarını iyi tanımlamalıdırlar.
Çocuklara Etkin Sınırlar Koyma

Çocuklarda sağlıklı bir gelişim süreci için sınırlar önemli ve gereklidir. Çocuklara konulan sınırlar tıpkı sürücüyü kazadan koruyan fren gibidir. Çocukları hatalı davranışlardan olası tehlikelerden korur, fiziksel ve psikososyal açıdan güvenli büyümelerini sağlar. Onaylanan davranışların yolunu belirler, doğru ve yanlış davranışları öğrenirler. Çocuklar bir davranışı yanlış olduğu için yapmazlar, normal olduğunu düşünürler. Sınırlar bunun için vardır yani bu noktada doğru sınırlara ihtiyaç duyarlar.

Bazen sınırlar belirlendiği, uygulandığı halde çocuklarda davranış değişikliği sağlanamaz. Hatalı olan davranışı kısa süre bıraksalarda tekrar dönebilirler. Burada öncelikle bilgi gereklidir. V e bilmemiz gereken, tanımamız gereken ilk olarak çocuğumuzdur. Çocuğumuzun içinde bulunduğu yaş dönemi ve bu yaş döneminin özellikleri iyi bilinmelidir. Konulan sınırlar yaş dönemi algılarına ve gelişimine uygun olmalı ki çocuk tarafından uyulması da kolay olsun. Çocuk büyüdükçe değişen gelişim dönemi özelliklerine göre sınırlar güncellenmelidir.

Çocuklara konulan sınırlar belirli olmalıdır. Ebeveyn ile güç çatışmalarına girmelerinin en büyük nedeni belirsiz olan sınırlar ile güç ve kontrolün kimde olduğunu çocuğun ayırt edememesidir.

Konulan sınırlar çocukların deneyimleme istediğini bastırmamalıdır. Teşvik edici kadar güven vermeli aynı zamanda sorumluluk öğretecek koruyacak kadarda kısıtlayıcı olmalıdır.

Bu nasıl belirlenmelidir?

Ne kadarı fazla ve kısıtlayıcı?

Ne kadar etkisiz ve az?

Ne kadar tam olması gerektiği gibi?

Aşırı kısıtlayıcı ve ceza odaklı olan sınırlar başta işe yarıyor gibi görünebilir. Ancak davranış kısa süreli sönme gösterir. Sonrasında çocuk istenmeyen davranışa tekrar döner. Sadece yanlış davranışa dönmekle de kalmaz, verilen ceza, gösterilen tepkiler çocukta duygusal harabiyete de sebep olabilir. Ebeveyn ilişkileri öfkeli çatışmalara dönebilir.

Aileler çocuk ile alakalı sorunları çözemediklerinde, sınırları devam ettiremediklerinde hatanın yöntemlerinde değil çocuklarında olduklarını düşünürler. Burada asıl değişmesi, gereken yöntemdir. Davranış değişikliğinin altında yatan değişim ajanı duyguları ve düşünceleri de olumlu etkileyecek, çok geniş olmayan bir yandan da söylendiği gibi kısıtlayıcı ve zarar verici olmayan yöntemler olmalıdır. Demokratik yaklaşım ile desteklenen yöntemler  etkin sınırlarda daha başarılıdır.Demokratik yaklaşımlar ile sınırlar sertlik ve saygı arasında bir dengede olur.Çocuk ile çatışmaya girmeden yanlış davranışlar durdurulabilir.Öfkeyi kontrol eder ortamdan uzaklaştırır, sakinlik içerir, biz dilini kullandırır.

Demokratik yaklaşım İle konulan sınırlarda, ebeveynler sözlerini davranışları ile desteklerler ve aralarında tutarlıdırlar. Yapılan en büyük hatalardan olan; anne-baba tutarsızlığı davranış değişiminin önündeki en büyük engeldir. Bu yaklaşımda netlik vardır. Çocuk davranışa devam ederse ne olacağını bilir. Ve tepki ebeveynlerde aynıdır. Davranış istenilen düzeyde ve sürede değişim göstermez ise geri dönüş yoktur. Sınır koymada uzun konuşmalar tek başına faydasız olmuştur. Kısa konuşma kararlı davranış ile çocuklar sınırların olması gerektiğini daha çok ciddiye alırlar.

Çocuk ile beraber konulan sınır elbette daha etkilidir. Ancak konulan bu sınırın temelinde değişim olmalı ve mutlaka desteklenmelidir. Çocuğun dâhil edildiği sınır belirleme sürecinde her ne kadar birlikte belirleme olsa da; güç, kontrol, problem çözme sürecinin merkezinde ebeveyn ve doğru bilgiler olmalıdır.

Demokratik yaklaşım ile de çocuk davranışı ara ara deneyecektir. Bunun arası uzayarak azalacaktır. Bu normaldir. Ancak ebeveyn ile söylenen işbirliği sağlanırsa değişimler çocukların hayatlarının doğal bir parçası halini alır.

Çocuklar kuralları ve onaylanan davranışları bilerek doğmazlar. Her şeyi olduğu gibi bunları da aile içinde öğrenirler. Etkili öğrenme ve öğretme süreciyle zamanla kazanılır.İhtiyaç duyulan doğru ve sürdürülebilir yaklaşımlar ile çocuğun mizahına uygun yolları seçmek ve kararlı olmaktır.

Sınırlar yol belirler, yoldaki levhalardır, bu levhaların doğru yere konumlanması ve doğru okunması yolu güvenli kılar. Çocuklar için kolaylıkla ve etkili yollar ile sağlıklı sınırları belirleyebilmeniz dileğiyle.

Etiketler

Aile danışmanlığıEbeveyn yaklaşımıÇocuklarda sınır ve disiplinçocuklarda sınır koymaEbeveyn DanışmanlığıÇocuklarda sınır

Yazar Hakkında

Uzman Aile Danışmanı Zeynep Akbulut

Uzman Aile Danışmanı Zeynep Akbulut

* Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
* Celal Bayar Üniversitesi Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programı
* Dokuz Eylül Üniversitesi Pedagojik Formasyon
* Marmara Üniversitesi Aile Danışmanlığı programında eğitimlerimi ve süpervizyon çalışmalarımı tamamladım.
“Gebelerde sağlıklı yaşam davranışı ve eş desteği” konulu tez çalışmam alanda mevcuttur. Bireysel/mesleki gelişim çalışmalarıma ve birçok psikoloji eğitimine devam etmekteyim.Aile süreçleri ve dinamikleri, eşler arasında yaşanan sorunlar için çift/evlilik danışmanlığı,ebeveyn tutumları, aile yaşam döngüsü sorunları, çocuklarda yaş dönemi sorunları hakkında okumalarım ve alanda çalışmalarım mevcuttur. Bireysel ihtiyaçlara odaklı,bireye özgü çözümsel yaklaşım ve bilişsel süreçlerle amaca uygun danışmanlık süreci planlamakta , süreci birey katılımı ile yürütmekteyim.Gelişme durumu ve amaca ulaşım durumuna göre aile danışmanlığı kuram ve ilkelerine esasen danışmanlıkta maksimum yarar ile sonlandırma hedeflemekteyim.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler