Çocuklar neden kızar?

Sosyal varlık olmanın sonuçlarından biridir bazen kızmak, öfkelenmek. Anne babamıza, kardeşlerimize, arkadaşlarımıza, öğretmenlerimize, yakınlarımıza, aynı toplumda yaşadıklarımıza hatta kendimize kızarız bazen. Öfkelenmek kulağa ne kadar kötü bir durum gibi gelse de bu çok doğaldır. Melek olmadığımızı ve bu tür hasletlerimizin olduğunu unutmamak gerek ki kendimizi suçlamayalım bu duygularımız için. Önemli olan bu duyguyu nasıl ortaya çıkardığımız ve yansıttığımızdır. Çocukken kimin neye nasıl tepki verdiğini izler ve kaydederiz. Sıra bize geldiğinde ise bildiklerimizi uygulamaya koyarız. Bu açıdan başta yapılabilecek şey aile bireylerinin kendi öfkeleriyle ne yaptıklarını inceleyip çocuklar için olumlu rol modeller sunmalarıdır kesinlikle. Çocuğun öfkesini yansıtmasını engelleyip tehditle gidermek yerine açık iletişim kurmak ve duygusunun ardındaki nedenler hakkında konuşmaya teşvik etmek daha iyi sonuç aldıracaktır.

Çocuklar neden kızar?

 

Öfke büyük küçük hepimizin farklı şekillerde, dozlarda hissettiği sağlıklı ve doğal bir duygudur. Yani çocuğun kızgın ve öfkeli olması değil bunu nasıl ifade ettiği önemlidir. Çocuklar istedikleri olmadığında, arzu ve ihtiyaçları engellendiğinde, fiziksel ve psikolojik ceza ve tehditlere maruz kaldıklarında, hayal kırıklığına uğradıklarında, haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde kızar ve öfkelenirler. Çocuğun kızgın ve öfkeli hissettiği zamanlarda şiddet ve saldırganlığa başvurması yani kendine, eşyalara ve diğer insanlara zarar vererek bunu göstermesi sağlıksız bir ifade şekli olduğunu gösterir.

Çocuklar Kızgınlık Duygularını Nasıl İfade Edeceklerini Çevrelerinden Rol Model Alarak Öğrenirler.

-Ekranda (Televizyon, bilgisayar vs.)

-Ailede

-Okul ve mahalle gibi diğer çevrede

-Sanal veya gerçek oyunlarda 

Öfke, şiddet içeren şekillerde yansıtılıyor ve çocuk bunu gözlemliyorsa kendisi de onu örnek alır. 

Peki böyle bir öfke anında ne yapılabir?

Çocukların kızgın oldukları durumlarda bu duygularını sağlıklı bir şekilde ifade etmeleri için yapılacak ilk şey onlara olumlu bir rol model sunmaktır.

Kızgınlık ile baş etme becerilerini geliştirecek etkinlikler yapılır. Saldırgan davranışlarda ısrar edildiğinde sınırlar koyulur.

yine de çözümde zorlanılıyorsa destek alınır.

Bu makale 5 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Betül Albayrak

Psk. Dan. Betül Albayrak , Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Devlet ve özel olmak üzere farklı okullarda staj yapmıstır. Mezun olduktan sonra Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini tamamayıp ve çeşitli atölyelere katılmıştır. Çocuk ve ergenlere yönelik psikososyal hizmet veren sivil toplum kuruluşlarında gönüllü ve sorumlu olarak görevler almış ve hala devam etmektedir. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimini tamamladıktan sonra süpervizyon eşliğinde çocuklarla çalışmaya başlamıştır. Şuan çocuk, ergen ve yetişkinlere yönelik Türkçe ve Arapça olarak İstanbul’da hizmet vermeye devam etmektedir.

Çalıştığı Yaş Grubu: Anaokulu, ilkokul, ortaokul, yetişkin

Etiketler
Çocuklar Neden Kızar
Psk. Dan. Betül Albayrak
Psk. Dan. Betül Albayrak
Siirt - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube