Doktorsitesi.com

Çocuğunuz Obezse Bu Rakamları Ezberleyin: 5-2-1-0

Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
20 Ocak 201680 görüntülenme
Randevu Al
Çocuğunuz Obezse Bu Rakamları Ezberleyin: 5-2-1-0

Çocukluk Obezitesiyle Mücadelede 5-2-1-0 Kuralı

Çocukluk çağında obezite giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunudur. Son 30 yılda çocukluk çağında obezite iki katına, ergenlerde ise dört katına çıkmıştır. 2012’de çocuk ve adolesanların üçte birinden fazlası fazla kilolu veya obezdi.

Çocuğunuzun kiloları hakkında endişeleniyorsanız ne yapmalısınız? Öncelikle bir çocuk doktoruna başvurarak, kilo, boy, vücut kitle oranının değerlendirilmesini sağlayın. Diyet ve egzersiz düzeni hakkında tartışın. Aynı zamanda, kendiniz de evde sağlıklı gıdalar tüketmeye, birlikte yapacağınız aktiviteler organize etmeye ve herkes için “televizyondan uzak bir gün” planlamaya çalışın. Çocuğunuza sağlıklı bir yaşam tarzı armağan etmek için sadece bu dört basit rakamı anımsayın:

5-2-1-0

5: Bir günde servis etmeniz gereken taze sebze ve meyve porsiyonudur. Tabağın yarısını renkli sebze ve meyvelerle doldurun, dondurulmuş veya kurutulmuş olanları değil, taze ve mevsimi olanları tercih edin.

2:Televizyon, telefon, tablet, video oyunu ve ders dışı bilgisayar faaliyeti olarak ekran başında geçirilecek maksimum saattir.

1: Her gün yapılacak fiziksel aktivite saatidir. Yürüme, koşma, bisiklet veya organize sporların hepsi olabilir.

0: Şekerli içecek miktarıdır. Sodalar, spor içecekleri, meyve suları dahildir. Su şekersiz, yağsız ve heryerde bulunabilecek en iyi içecektir.

Unutmayın, fazla kilolu olmakla bile kardiyovasküler hastalık riski, kolesterol düzeyleri ve kan basıncı yükselir, diyabet riski artar. Çocuğunuzun sağlıklı davranış kalıpları geliştirmesini sağlamanız, tüm yaşamı boyunca sağlıklı olmasına yardım eder.

Etiketler

Çocukluk obezitesiyle mücadeleÇocukluk obezitesiyle mücadele nasıl olmalı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır