Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklarda En Son Gelişmeler

Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
14 Ağustos 20171219 görüntülenme
Randevu Al
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklarda En Son Gelişmeler

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; her gün yaklaşık 1 milyon kişinin Chlamydia ( klamidya ), gonore ( bel soğukluğu ), sifiliz ( frengi ) ve Trichomonas gibi tedavi edilebilen 4 cinsel yolla bulaşan hastalıktan herhangi biri ile infekte olduğu tahmin edilmektedir. 

Dünyada, çok yüksek oranda görülme sıklığına rağmen, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ihmal edilmiş bir araştırma alanıdır. CYBH’ın tedavi ve kontrolünde belirli zorluklar gösteren beş alan öncelikli olarak değerlendirilmektedir. 

Chlamydia (klamidya); yaygın test önerileri, duyarlılığı yüksek olan, kolay ulaşılabilir, basit test teknikleri ve uygun maliyetli etkili tedavi olanaklarına rağmen gelir düzeyi yüksek olan ülkelerde halen en yaygın tanı konulan bakteriyel cinsel yolla bulaşan etken olarak bilinmektedir.

Chlamydia’nın kontrol altına alınmasındaki zorluklar ve güncel odak noktası olan infeksiyon tabanlı taramadan, pelvik inflamasyon hastalığının neden olduğu gibi morbiditenin iyileştirilmesine ve tanı almış olguların tedavilerinin geliştirilmesine geçişi destekleyen bulgular tartışılmaktadır. Neisseria gonorrhoeae'de antimikrobiyal direncin ortaya çıkışı ve yaygınlığı global olarak bilinmektedir. Özgün antimikrobiyal maddelere odaklanarak, mevcut ve potansiyel gelecek kontrol ve tedavi stratejilerini gözden geçirilmektedir.

Bakteriyel vajinoz, kadınlarda en yaygın görülen vajinal bozukluktur;  günümüzde sık tekrarlanmasının başlıca sebebi uygun olmayan, yetersiz süre ve yanlış antibiyotik kullanımıdır. Tedaviden sonra infeksiyonun tekrarlanması cinsel partnerlerin eş zamanlı tedavi edilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, düşük ve orta gelirli ülkeleri orantısız bir şekilde etkilemektedir. CYBH’ın kontrol altına alınmasının ve iyileştirmesi amacıyla önemli potansiyel barındıran testlere odaklanan vaka yönetim stratejilerini gözden geçirmekteyiz. Ayrıca, hemcinsi ile cinsel temasta bulunan erkeklerde CYBH’ların görülme sıklığı 1990'ların sonundan beri artmaktadır. HIV’den korunmak için yeni biyomedikal stratejiler ve risk içerikleri tartışılmaktadır. 

Etiketler

GonoreSifilizTrichomonasChlamydiaCinsel yolla bulaşan hastalıklarCinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili güncel bilgilerCinsel yolla bulaşacak hastalıklardan korunmaBel soğukluğu

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır