Cinsel terapide görüşmeler nasıl yapılır

Cinsel terapide görüşmeler nasıl yapılır

Cinsellik hayatın birçok alanını direkt ve dolaylı etileyen bir alandır. Bu bağlamda cinsellikle ilgili yaşanan problemler kişinin hayatını olumsuz etkiler. Evli ya da bekar pek çok insan cinsellikle ilgili doğru bilgi edinebilecekleri profesyonellere ihtiyaç duyabilirler. Toplumumuzda cinselliğin tabu olması, ayıp ve günah gibi söylemler nedeniyle konuşulmaması, bilgi edinmeyi engeller ya da yanlış ve kulaktan dolma bilgilerle cinsel yaşam olumsuz etkilenir.

Cinsel terapiler bu alanda uzmanlaşmış, eğitim görmüş terapistler tarafından uygulanmalıdır. Terapist olan kişiler psikiyatri uzmanı ve klinik psikologlar olabilir. Bu alandaki terapi eğitimlerini, konusunda uzman psikiyatri doktorları tarafından kurulan ve ülkemizde cinsellikle ilgili en kaliteli ve kapsamlı eğitimi veren CETAD (cinsel eğitim tedavi ve araştırma derneği) tarafından yürütülmektedir.

Cinsel terapist olan kişinin objektif, yansız, cinsellikle ilgili rahat konuşabilen ve terapi aşamalarını iyi bilen , konusunda uzman bir kişi olması terapinin başarısı açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda cinsel terapiye gelen kişilerin de tedaviye istekli, verilen yönergeler ve ev ödevlerini motive bir şekilde yapmaya gönüllü olmaları gerekir.

Cinsel terapilerde ilk görüşmede eşler tek tek alınır, sonrasındaki görüşmeler birlikte yapılır. Sorunun tespiti ve sebebinin anlaşılmasından sonra seanslarda neler yapılacağı, verilen ödevlerin amacı ayrıntılı anlatılır. İşbirliğinin sağlanması tedavinin başarısı açısından şarttır. Terapi seanslarının ne kadar süreceği, soruna ve kişilere bağlı olarak değişir. Yani cinsel terapilerde sadece birkaç görüşmede çözüm bulmayı düşünmek mümkün değildir. Tedavi seansları sırasında çıkabilecek zorluklar ve dirençler terapist tarafından farkedilmeli ve uygun bir şekilde işlenmelidir.

Vajinismus, erken boşalma, sertleşme güçlüğü, orgazm olamama, geç boşalma ve boşalamama, cinsel isteksizlik gibi sorunların her birinde farklı tedavi yöntemleri kullanılmasına karşın ortak kurallar hepsinde geçerlidir. İşbirliğine açık olmak, tedavide istekli olmak, seanslara katılımın sağlanması, zamanında ödevlerini yapmak, terapistin koyduğu yasaklara uymak önemlidir.


 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın

Uzm. Dr. Ayşe Gül AYDIN, 24 Temmuz 1979 tarihinde  Aydın'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Muğla'da tamamlamıştır. Muğla Anadolu Lisesi 'ni birincilikle bitirerek Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisası ise Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2009 yılında Psikiyatri uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Bursa Muradiye Devlet Hastanesi'nde ve Samsun Medicana International Hastanesi'nde uzman doktor olarak çalışmıştır. Bu dönemde Aile terapisi eğitimi almıştır. 2014 yılı mart ayında  Bursa Özel Setbaşı Tıp Merkezi'nde çalışmaya başlamıştır. Hipnoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing - göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme ...

Etiketler
Cinsellik
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube