Cinsel sorunlar nelerdir?

Cinsel sorunlar nelerdir?

Yapılan çalışmalar erkek ya da kadın ayrımı olmaksızın en az her 3 kişiden birinin yaşamının herhangi bir döneminde cinsel fonksiyon bozukluğu yaşadığını ortaya koymaktadır.Cinsel sorunlar son yıllarda toplumumuzda önem kazanmaya başlamıştır.Cinselliğin yasak,tabu,günah olduğu ve bekaretin önem taşıdığı toplumlarda kadınlarda özellikle VAJİNİSMUS ,CİNSEL İSTEKSİZLİK VE ORGAZM SORUNLARI, erkeklerde ise ERKEN BOŞALMA VE İKTİDARSIZLIK problemleri sıktır. Sınıflandırıldığında;

İstek bozuklukları

Uyarılma bozuklukları

Orgazm bozuklukları

Cinsel Ağrı Bozuklukları

Genel Tıbbi Bir Duruma Bağlı Cinsel İşlev Bozuklukları

Diğer bozukluklar

İstek Bozuklukları

Kadında Azalmış Cinsel İstek:

Devamlı ya da tekrarlayıcı bir şekilde cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmaması ile karşımıza çıkar. Özellikle kadınlar en sık bu nedenle cinsel terapiste başvururlar. Sebepleri; bazı psikolojik hastalıklar, istenmeyen cinsel deneyimler, stres, iş yaşamının yoğunluğu,hormonal bozukluklar, cinsel yaşamın monotonluğu, doğum ve eşler arasındaki sorunlar,kadının annelik görevini daha ön planda tutması olabilir.Toplumumuzda ortalama %20-50 oranında görülmektedir.

Erkekte Azalmış Cinsel İstek

Cinsel Tiksinti Bozukluğu

Sadece cinsellikle ilgili belli bir duruma ait olan ( öpüşmekten iğrenme,vajinadan ya da penisten iğrenme gibi..) bir tiksinti bozukluğu da olabildiği gibi, bir eş ile cinsel ilişki kurmaktan aşırı tiksinti duyma ve bundan tümüyle kaçınma durumu da söz konsu olabilmektedir.Altta yatan neden genellikle geçmişte yaşanılmış olaylar ve bunların bilinçaltı yansımasıdır.

Uyarılma Bozuklukları

Kadında Cinsel Uyarılma Bozukluğu

Uyarma veya partneri tarafından uyarılmasına rağmen kadında klitoris ve genital bölgedeki damarlarda değişiklikler olmaz. Normalde o bölgedeki damarlar kan ile dolar, kadın haz aldıkça o bölge ıslanır ve orgazma ulaşılır. Özellikle vajinanın dış kısmı hassastır. Bu şikayeti olan kadınlarda ise uyarılmaya rağmen bu değişimler olmamaktadır.Cinsel bölge duyarsız ve hissiz gibidir.Cinsel isteksizlik de bu duruma eşlik edebilir.

Erkekte Ereksiyon Bozukluğu (Sertleşme Bozukluğu)

Başvuru nedenleri arasında en sık görülenidir. Halk arasında iktidarsızlık olarak da geçer.Ereksiyonun oluşmasında veya sürdürülmesinde yetersizliktir. Erişkin erkeklerin % 20 –30 unda görülmektedir. Herhangi bir yaşta ve dönemde bu problemle en az bir defa karşılaşan erkeklerin oranı % 70 – 75 ’lere kadar çıkmaktadır. Bu yüzden sertleşme bozuklukları ancak sürekli ve inatçı özellikler gösterdiği zaman problem olarak görülür.Altta yatan neden psikolojik ya da tıbbi olabilir.

Orgazm Bozuklukları

Kadında Orgazm Bozukluğu

Gerek cinsel birleşme sırasında vajinal yolla ya da gerekse klitoral (mastürbasyon gibi) uyarılmaya rağmen orgazmın gecikmesi ya da olmamasıdır. Bazen kadındaki orgazm güçlüğünün temel nedeni, erkekteki erken boşalmadır. Bu nedenle problem çok detaylı sorgulanmalıdır. Kadınlarda orgazm için klitorisin mutlaka uyarılması gerekmektedir. Çoğu kadın ya da erkek bu durumu bilmediğinde ya da ihmal ettiğinde orgazm zorlaşabilir.Kadın erkeğe göre daha yavaş uyarılan bir yapıya sahiptir. İlişkide sıkıntı yaratıyorsa terapi ile çözüm sağlanmaktadır.

Erkekte Orgazm Bozukluğu

Yeterli bir cinsel ilişki sırasında, sürekli ya da yineleyici bir biçimde orgazmın gecikmesi ya da olmamasıdır.

Prematür Ejakulasyon ( Erken Boşalma)

Erken boşalma; eşin cinsel doyuma ulaşmasından önce oluşan boşalmadır. Çok az bir cinsel uyarılmayla, kişinin istemesinden önce, vajene girmeden önce ya da girer girmez erken boşalma olabilir. Erken boşalmada tanı,penisin sertleşmeden sonra en az 7 dakika vajinada kalabildiği ya da kalamadığına göre konur. İlk kez ilişkiye giren genç erkeklerde sık görülür. Önemli olan birleşmenin her iki eş için tatmin edici olup olmadığının sorgulanmasıdır. Genellikle stres, alkol, psikolojik hastalıklar ve cinsel ilişkinin seyrek olması sonucu ortaya çıkabilir. Altta yatan neden çoğunlukla psikolojiktir ve tedaviye çok iyi yanıt verir.

Cinsel Ağrı Bozuklukları

Vajinismus

Vajinismus,cinsel birleşmenin kadında oluşan kasılma nedeniyle olamamasıdır. Nedeni tamamen psikolojik olup tedaviye çok iyi yanıt verir.% 100 tedavi olabilen bir durumdur.

Disparoni( Cinsel ilişkide ağrı)

Cinsel ilişkide bulunulur ancak çok ağrılıdır, kadın ağrı duyması nedeniyle cinsel birleşmeden uzak kalmak ister.Cinsel ağrıya cinsel isteksizlik de eşlik eder.Altta yatan nedenler psikolojik olduğu gibi tıbbi bir çok nedene bağlı olabilir.

Genel Tıbbi Bir Duruma Bağlı Gelişen Cinsel Fonksiyon Bozuklukları

Madde Kullanımının Yol Açtığı Cinsel Fonksiyon Bozuklukları

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Disparoni( cinsel ilişkide ağrı) nedir
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube