Cinsel ilişkide ağrı problemi (disparoni)

Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
28 Kasım 20104792 görüntülenme
Randevu Al
Cinsel ilişkide ağrı problemi (disparoni)

Disparoni, cinsel ilişki sırasında vajina girişinde veya kasık bölgesinde ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuz duyguların hissedilmesidir. Bu şikayeti yaşayan kişiler kesin tanı konulması ve nedenlerin aydınlatılması açısından öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmek zorundadırlar.  Aksi takdirde yanlış ve gereksiz uygulanılan psikolojik cinsel terapiler iyi sonuçlardan çok hezimetle sonlanabilir. 

Toplumun % 10’nunda görülen bu cinsel işlev problemini yaşayan bazı bayanlar ilk ilişkilerinden itibaren hayatları boyunca böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya (“primer disparoni”)  iken bazıları daha sonradan böyle bir rahatsızlığa sahip olmuştur (“sekonder disparoni”).  Oluş nedenine göre de ağrılı cinsel birleşme problemi organik veya psikolojik nedenlere bağlı olabilmektedir.  Diğer taraftan bazı bayanlar cinsel birleşme anı geldiğinde vajen giriş kısmında ağrıyı hissederken (“yüzeyel disparoni”), bazıları bu acıyı daha derinde kasık ve karın bölgesinde (“derin disparoni”) yaşamaktadırlar.

Yüzeyel disparoni nedir?
Penisin vajene girişi sırasında ağrının dış kısımda hissedilmesidir.  Yüzeyel disparoninin pek çok nedeni vardır. Yüzeyel disparoni nedenleri arasında vulvar vestibulit sendrom (VVS), kızlık zarı veya vajinanın doğuştan gelen yapısal problemleri, vajinal enfeksiyonlar, dış genitalyanın enfeksiyon ve cilt hastalıkları, vajen girişinin darlığı, menopoz, hormonal sorunlar, normal doğum izlerinin kötü iyileşmesi, geçirilmiş vajinal ameliyatlar ve vajinal kuruluk bulunmaktadır. 

Derin disparoni nedir?
Derin disparoni, vajinaya penisin tam olarak girmesinden sonra alt kasık veya karın bölgelerinde ağrı hissedilmesidir. Rahim, yumurtalık, tüpler ve alt karın bölgesi ile ilişkili hastalıklar derin disparoniye neden olabilmektedir. Derin disparoni de daha çok jinekolojik hastalıklara bağlı olarak gelişmektedir. Derin disparoni nedenleri arasında endometriosis hastalığı, myomlar, sistit, yumurtalık kistleri, batın içi yapışıklıklar ve pelvik iltihabi hastalık bulunmaktadır.

Psikolojik disparoni nedir?
Jinekolojik muayenelerinde hiç bir organik neden bulunamayan hastalarda disparoni nedeni psikolojiktir ve bu sorun daha çok kadının bilinçaltını etkileyen psikolojik durumlar ile ilgilidir. Vajinismus yani "vajinal kasların cinsel ilişkide istemsiz kasılması"en sık olarak görülen psikolojik disparoni sebebidir. Özellikle vajinismus problemini tam olarak değil ama kısmen yenmiş olan pek çok bayanda vajinal kasılmaların tam olarak geçmemesine bağlı olarak ilişki sırasında ağrı, acıma gibi hisler mevcuttur. Bu tür durumlarda tedavi yöntemleri de tamamen farklıdır. 

Ağrılı cinsel ilişki nasıl tedavi edilir?
Ağrılı ilişki problemini maalesef pek çok hasta uzun bir süreden beri, hatta hayat boyunca sürekli yaşamaktadır.  Unutmayınız ki sebebi ne olursa olsun doğru seçilmiş bilimsel bir merkezde ağrılı cinsel birleşmenin % 100 tedavisi mümkündür.  Ağrılı cinsel ilişkinin tedavisi nedene yöneliktir. Altta yatan neden bir genital enfeksiyon ise bunun ilaçla tedavisi ile problem çözümlenebilir. Ya da organik kökenli başka hastalıklar sonucunda cinsel ilişki ağrılı bir hale geliyorsa bunlar da tedavi edilebilir. Vajinismus sorunu olan kişilerde psikolojik olarak cinsel terapi yöntemlerine başlanır. Ancak pek çok disparoni durumunda organik kökenli bazı hastalıklar vardır ve bu durumlarda da bir takım basit cerrahi işlemlerle tam bir kür elde edilebilecektir.

Tedavide ne tür cerrahi yöntemler uygulanır?
Cinsel ilişkide ağrı problemi tedavisinde nedene yönelik olarak ilaç tedavileri ve cinsel terapiler ile birlikte cerrahi yöntemler de uygulanabilmektedir. Vulvar Vestibulit Sendromu (VVS) daha sıklıkla evliliklerinin ilk dönemlerinde disparoni şikayeti olan kişilerde bulunmaktadır ve tedavisi cerrahi ile bu ağrıya hassas bölgenin çıkartılmasıdır. Bunun için öncelikle bir takım testlerle ağrıya duyarlı bölgeler bir "pamuk uçlu çubuk" yardımı ile tespit edilir.

Etiketler

DisparoniVajinaCinsel i̇lişkide ağrı problemiYüzeyel disparoniAğrılı cinsel ilişki tedavisi

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik ve Fonksiyonel Jinekolojide Öncü Hekim ve Uluslararası Eğitmen
. Seksolog, Avrupa Cinsel Tıp Derneği Tarafından Fellow (FECSM, Akademi Üyesi)
. “HERA Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği” Kurucusu ve Başkanı
. “Uluslararası Estetik Genital Cerrahi ve Seksoloji Derneği (ISAGSS)” Kurucusu ve Başkanı
. İrlanda Merkezli Avrupa Estetik Tıp ve Cerrahi Koleji (ECAMS) Geçmiş Dönem Kıdemli Öğretim Üyesi ve Uluslararası Eğitmeni

İlkler ve Yenilikler
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ genital estetik ameliyatları, genital estetik cerrahi dışı tedavileri ve kadınlarda cinsel sağlık alanlarında, tüm dünyada ve ülkemizde öncü hekimler arasında yer almaktadır.

Çalışmalarının Bazıları:
Dr. Eserdağ Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu tarafından düzenlenen ‘board’ sınavını başarıyla geçerek, ‘fellowship’ (akademi üyeliği) unvanını kazanan ülkemizin ilk jinekolog hekimlerindendir.
Kadınlarda cinsel işlev bozuklukları tedavilerinin, jinekolog hekimler tarafından benimsenmesinde ve yaygınlaşmasında öncülük etmiştir.
Vajinismus tedavileri alanında çalışan ülkemizdeki ilk ulusal derneği kurmuştur (Hera Vajinismus Eğitim, Araştırma ve Tedavi Derneği, Kuruluş; 2015).
İlk defa 2002 yılında vajinismus tedavilerine başlamış ve vajinismusta kısa sürede sonuç alma konseptini geliştirmiştir.
Dr. Süleyman Eserdağ, ülkemizde genital estetik eğitimlerini ve hands-on kurslarını düzenleyen ilk hekimdir.
Oldukça saygın, İrlanda merkezli Avrupa Estetik Koleji ECAMS’a (European College and Aesthetic Medicine and Surgery) atanan ilk Türk hekim olmuştur (2015). Bu fakülte çatısı altında 2015 ve 2017 yılları arasında, genital estetik alanında pek çok ülkede uluslararası eğitimler düzenlemiştir.
Genital estetik ve cinsel tedaviler konusunda çalışan ülkemizdeki ilk uluslararası derneği kurmuştur (ISAGSS, Uluslararası Estetik Genital Cerrahi ve Cinsel Tedaviler Derneği, 2017).
ISAGSS; genital estetik uygulamalarını seksoloji temelli ele alarak uygulayan dünyadaki ilk dernek olmuştur. Dr. Süleyman Eserdağ, bu dernek çatısı altında bugüne kadar beş kıtadan 1000’den fazla hekimi birebir eğitmiştir.
2018 ve 2019 yıllarında estetik genital cerrahi ve seksoloji alanında düzenlediği uluslararası kongreler de bu alandaki ülkemizin ilk kongrelerindendir. Alanında oldukça önemli yabancı ismi ülkemize davet etmiş ve ülkemizin isminin bu alanda da duyulmasını sağlamıştır (RAGSS Kongreleri; 2018 ve 2019).
Orgazm aşıları olarak bilinen “O-Shot” ve “G-Shot” uygulamalarını ülkemize ilk defa getiren, bu tedavi isimlerini tescil ettirerek ülkemizdeki isim hakkına sahip tek kişidir.
“Barbie Vajina Estetiği” ismini ve konseptini ülkemize ilk getiren hekimdir. 2015 yılında “Cosmopolitan” dergisindeki röportajından sonra bu konsept ülkemizde hızla yayılmış ve popülerlik kazanmıştır (Cosmopolitan dergisi, Vajina estetiğinde yeni trend: “Barbie estetiği”).
Genital estetik alanında ülkemizin ilk kitabını yazmıştır (Kadın Genital Estetiği ve Fonksiyonel Cerrahisi kitabı, 2021). Bu kitap iki ay sonra İngilizce olarak da basılmıştır.
Ülkemizde cinsel tıp ve genital estetik alanında yayınlanan, yazarları arasında 50 kadar hekimin yer aldığı, ülkemizin ilk multidisipliner (çok branşlı) kitabının editörleri arasında yer almıştır (Cinsel Tıp ve Genital Estetik Kitabı; İstanbul Tıp Kitabevleri, 2020).
2023 yılında İngilizce olarak yazdığı “Aesthetic and Functional Female Genital Surgery” kitabı İsviçre merkezli Springer Nature kitabevi tarafından basılarak dağıtılmıştır. Bu kitap, genital estetik ve fonksiyonel cerrahisi alanında ülkemizin uluslararası literatüre kazandırdığı ilk ve tek kitaptır. 400’den fazla görsel ve 23 ayrı bölümden oluşan bu kitap yayınlandığı ilk günden itibaren uluslararası bilim camiasında son derece ilgi çekici bulunmuş ve pek çok yabancı hekimin takdirini kazanmıştır.
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ ülkemizde ve dünyanın farklı bölgelerinde yılda 20’den fazla toplantıya konuşmacı olarak davet edilmektedir. Kendi çalışma alanlarında, 50’den fazla uluslararası kongrede konuşma yapmıştır. Avrupa’nın en büyük cinsel tıp kongresi ESSM (Avrupa Cinsel Tıp Derneği),estetik alanında lider konumundaki IMCAS (Paris),IMCAS (Asya) ve AMWC (Monaco) gibi kongrelerde konuşmalar yapmış ve dernek olarak da afiliye olmuştur.
Ülkemizin ilk “Rejeneratif Jinekoloji” kongresini düzenlemiştir (5-8 Şubat, 2025, Antalya)
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ hastalarını İstanbul Nişantaşı kliniğinde kabul etmekle beraber, yıllar içinde kurmuş olduğu İstanbul Suadiye, Ankara, İzmir kliniklerine de danışmanlık hizmeti vermektedir. Aynı zamanda Altınbaş Üniversitesi Kadın Sağlığı Anabilim Dalında yarı zamanlı öğretim üyesidir.

 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.