Ciltteki derin ve yüzeyel kırışıklıklara yönelik işlemler nelerdir ?

Ciltteki derin ve yüzeyel kırışıklıklara yönelik işlemler nelerdir ?

Botulinum Toksin Uygulaması Nedir ?
Botulinum toxin, Clostridium Botulinum denilen bakteriden elde edilen ve bilinen en öldürücü zehirdir. Çok düşük dozlarda hazırlanmış preparatları vardır.Etki mekanizması; kaslarda geçici felç oluşturmasına dayanır. Kaslar felç olduğunda hareketsiz kalır ve dolayısıyla üzerindeki cilt kırışıklıkları kaybolur. Botulinum toksinin en önemli uygulama alanları; alın çizgileri, kaş arası çizgiler, göz kenarlarındaki ‘kaz ayakları’ ve boyun bölgesinde platisma kasının bozulmasına bağlı platismal bantlardır. Ayrıca kaşların kaldırılması amacıyla da kullanılabilir.
Botulinum toksin uygulaması mucizevi sonuçlar yaratabilmektedir. Ancak yaygın ve yüksek doz kullanımında mimiksiz, şaşkın ve donuk bir yüz ifadesi oluşturur. Bu gibi bir durumda hasta bu boş ve şaşkın yüzü ortalama 6 ay süreyle taşımak zorunda kalır. Botolinum toksin uygulamasının en sık komplikasyonu üst göz kapağında düşme (pitozis) olup, geçici birdurumdur.

Dolgu Uygulaması Nedir ?
Dolgu uygulamaları yerinde ve deneyimli ellerde yapıldığında son derece iyi sonuçları sağlamaktadır. Dolgu uygulamasında amaç: derin olukların altının doldurularakdaha az belirgin hale gelmelerini sağlamak ya da belirgin olması istenilen alanları (dudaklar ve elmecık kemikleri gibi) şişirmektir.
Dolgu amacıyla iki ayrı madde kullanılabilir.İlki hazır preparatlar şeklinde bulunan hyaluronik asit, kollajen ya da hidroksiapatit içerikli ürünlerdir. Bu ürünler içeriğine göre 6 – 24 ay arasında etkinlik sağlar. İşlem son derece basit ve kısa sürede gerçekleştirilir. Etki, uygulamadan hemen sonra ortaya çıkar. İlk birkaç gün hafif ödem ve kızarıklık olabilir. Uygulama yapılan alanların 1 hafta süreyle ovuşturulmaması, sauna ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durulması gerekir.
Dolgu uygulamalarında dolgu maddesi cilt altına eşit verilmediği takdirde, top top ele gelen kitleler oluşturabilir. Ya da nadiren enjeksiyonu yapılan maddeye karşı reaksiyon gelişerek granülomlar oluşabilir.

Otojen Yağ Grefti Uygulaması Nedir ?
Otojen Yağ Grefti, hastanın kendi dokusundan elde edilen yağ dokunun işlemden geçirilerek dolgu maddesi olarak kullanılmasıdır.
Yağ doku; kalıcılığı yüksek, doğal, zararsız ve faydalı yan etkilere sahip bir dolgu maddesidir. Kişinin kendi dokusundan elde edildiği için asla yabancı madde reaksiyonu ya da allerjik reaksiyon oluşturmaz. Konulduğu yerde vaskülarize olup yaşamaya devam ettiği için uzun süre kalır. Yağ doku, büyüme faktörleri ve kök hücrelerden son derece zengindir. Bu özelliği nedeniyle uygulama yapılan bölgelerde, cildin parlaklığını, kalınlığını ve canlılığını belirgin olarak arttırır.

Dolgu Uygulaması Nerelere Yapılabilir ?
Dolgu maddeleri :
– her iki burun kenarından ağız kenarına uzanannazolabial olukların doldurulması,
– elmacık kemiklerinin daha belirgin hale getirilerek, yüzün ters üçgen kalıba uydurulması,
– dudakların kalınlaştırılması ve kenarlarının belirginleştirilmesi
– yüzdeki travmatik çöküntülerin giderilmesi amacıyla kullanılabilir.

Tüm dolgu işlemleri lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilir. Uygulama sonrası 1 hafta civarında şişlik ve kızarıklık oluşabilir.

Lifting (germe) ve Süspansiyon (kaldırma) Sağlayan İşlemler Nelerdir ?
Bu başlıktaki işlemler daha radikal uygulamalar olmakla birlikte uygulama sonrası bariz değişim yaratırlar. En radikal olanı yüz germe (face lifting) ameliyatı olup ayrı bir tartışma konusudur.
Bu amaçla en sık yapılan uygulama, çeşitli malzemelerden yapılan iplerle yüz cildinin aşağıdan yukarı ve içten dışa doğru asılması ‘askılama’ dır. İple yüz askılama işlemi sayfamızda ayrı bir başlık altında ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tamer Şakrak

Op.Dr Tamer ŞAKRAK, 15 Şubat 1977 tarihinde Almanya'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994  yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.   Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011-2013 yılları arası Eskişehir Acıbadem Hastanesi'nde 2013-2014 yılları arası Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Tamer ŞAKRAK mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri kendi kurduğu Regenplast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir. Gerek asistanlık gerekse uzmanlık dönemlerinde, bir çok bilimsel makale, bilimsel çalışma ve araştırma yazıları yazmış ve bu çalışmalardan ödüller almıştır. Profesyonel ...

Etiketler
Ameliyatsız yüz gençleştirme teknikleri
Op. Dr. Tamer Şakrak
Op. Dr. Tamer Şakrak
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube