Cilt lekeleri ve tedavi aşamaları hakkında

Cilt lekeleri ve tedavi aşamaları hakkında

Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olması durumudur. Cilde rengini veren pigment, melanin içerir. Fazla melanine sahip olmak ciltte koyu lekeler yaparken az melanin ise açık lekeler oluşturur. Bu bölümde daha çok koyu renkli lekelerden bahsedeceğiz.

Doğum lekeleri, güneş lekeleri, pigmentasyon bozuklukları, yaşa bağlı lekeler, sivilce lekeleri, deri döküntüleri ve cilt kanserleri cilt lekelerinin nedenleri arasındadır. Ağda, ip gibi cildi tahriş edici işlemlerden sonra güneşe çıkmak da lekelerin oluşumunun bir diğer sebebidir. Lekelerin oluşum sebepleri tedaviye yön veren önemli bir unsurdur.

Bir cilt lekesi ortaya çıktıktan sonra kaybolmazsa uzman bir doktora görünmek gerekir. Cildin hassas olduğu, güneş ve kimyasal maddelerle en fazla temas eden yüz ve boyun bölgesi , eller lekelerin en fazla görüldüğü bölgelerdir.

Leke tedavisine yanıt, lekenin derinliği ile birebir alakalıdır. Dermal (derin) lekeler tedaviye daha dirençlidir. Epidermal (yüzeyel) ve mix lekeler tedaviye daha hızlı yanıt verirler. 

Lekeye yatkınlık oluşturabilecek genetik faktörler, tiroid fonksiyonları ve diğer nedenler araştırılmalıdır. Tedavi uzman dermatolog tarafından gerçekleştirilmelidir.

Leke;  tedavisi zor, hastayla hekim arasında yüksek uyum isteyen bir dermatokozmetik problemdir.
Leke oluşumunu önlemek için güneş ışığına direk maruz kalınmamalıdır. Güneş koruyucuların tamamen korumadığı hep hatırlanmalıdır. Güneşin aktif olduğu saatlerde güneşten kaçınmalıdır. Cilde uygun yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanmanın yanında şapka, gözlük ve giysilerle mekanik korunma da sağlanmalıdır.

Leke tedavilerinde leke açıcı kremler, kimyasal ve enzimatik peelingler, lazer tedavileri ve mezoterapi çözüm yöntemleri arasındadır.
Üç yıl önce İspanya ‘da lekeyle ilgili 45 ülkenin katıldığı bir yarışmada en iyi vaka ödülünü, dirençli bir güneş lekesinde ülkem adına almış olmaktan mutluluk duyuyorum.

Melanin cildimize rengini veren maddedir. Cilt lekeleri melaninin normalin üzerinde miktarlarda yoğun olarak bulanan bölgelerdir. Güneş, gebelik.yaşlılık, uygun olmayan ürün kullanımları, travma gibi birçok nedenle leke oluşabilir. Epidermal (yüzeyel), dermal (derin) ve niks (kırışık) tipte olabilen lekelerde tedaviye en kolay yanıt veren epidermal lekelerdir.

Lekenin geçmesi kadar tekrarında engellemek önemlidir. Kişinin çok iyi bir güneş koruyucuyu bilinçli bir şekilde kullanması gereklidir. Stres,doğum kontrol ilaçları gibi hormonal preperatlar gibi nedenlerle leke tekrar uyarılabilir. 

Lazerle Leke Tedavisi; Melanin,cildimize rengini veren maddedir.. Cilt lekeleri melaninin normalin üzerinde miktarlarda yoğun olarak bulunduğu bölgelerdir. Leke; güneş, gebelik, yaşlılık, uygun olmayan ürün kullanımları, travma gibi birçok değişik nedene bağlı oluşabilir. Epidermal (yüzeyel), dermal (derin) ve mixt.(karışık.) tiplerinde olabilir. Lekelerde tedaviye en kolay yanıt veren epidermal leke tipidir. Lekelerin geçmesi kadar tekrarlamasını engellemekte önemlidir. Kişinin çok iyi bir güneş koruyucuyu bilinçli bir şekilde kullanması gereklidir.
Stres, doğum kontrol ilaçları gibi hormonal preparatlar da lekeyi uyaran diğer faktörlerden bazılarıdır. Çiller, Doğum lekeleri, Güneş lekeleri, Kahverengi yaşlılık lekeleri, Malezma veTravma sonrası oluşan lekeler lazerle başarıyla tedavi edilebilmektedir.

Leke tedavisi, cilt yenileme hatta lazer epilasyon ciddi alt yapı ve uzmanlık gerektiren tıbbi işlemlerdir. Sağlığınızı riske atmamak için güzellik salonlarında uzman bir dermatolağa görünmeden IPLveya benzeri ışın prensipleriyle çalışan cihazlarla lekelerinize ve cildinize müdahale ettirmemenizi öneririm. Kişinin cilt tipine, lekenin derinliğine göre (epidermal, dermal, mikst) tedavi yöntemleri dermatolog tarafından belirlenir. Hangi teknik ve hangi ilaçlar kullanılacağı belirlenerek tedavi programlanır. Hasta tedavi bittikten sonra da güneş koruyucusunu aynı özen ve düzende kullanmaya devam etmelidir.

Güneş koruyucuların en yüksek faktörü bile % 100 koruma sağlamaz. En iyi koruma fiziksel korumadır. Örneğin; şapka , gözlük takmak, UV ‘nin yoğun olduğu plaj deniz gibi ortamlarda belli saatlerde bulunmamak…

Bu makale 22 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Berna Gürol Sazan

Uzm. Dr. Berna Gürol SAZAN, 1975 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2002 yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 2002-2005 Yılları arasında Mersin Devlet Hastanesi’nde ve Özel IMC Hastanesi’nde hasta kabulü yapmış olan Uzm. Dr. Berna Gürol SAZAN, mesleki gelişim anlamında Best Case Report Melasma Treatment, APTOS Thread Lifting Methods, Ultraskin, Botolium Toksin A , Dolgu Enjeksiyonu, Mezoterapi, Er:Yag Laser, Allergan, Seltek, Philoderm, Peeling ve Roller, MD. Forte, Çukurova Dermatoloji Günleri, Ulusal Dermatoloji Kongresi, Uludağ Dermatoloji Günleri, İstanbul Kozmetik Dermatoloji Simpozyumu, Prof. Dr. Faruk Neml ...

Etiketler
Cilt lekelerinin tedavisi
Uzm. Dr. Berna Gürol Sazan
Uzm. Dr. Berna Gürol Sazan
Mersin - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube